Voetbal en vriendschap

Acht wedstrijden ongeslagen. Een mooie serie, maar toch was de teleurstelling in de kleedkamer na afloop van de wedstrijd tegen Zwolle groot. Wat een verschil met vorig jaar. Maar moeten we wel teleurgesteld zijn na een 1-1 gelijkspel bij een topclub? Zelf vond ik deze wedstrijd zowel technisch als tactisch de beste die we tot nu toe hebben gespeeld. In principe klopte alles, de verdediging stond goed, de veldbezetting klopte en in balbezit hebben we goed gecombineerd. En natuurlijk is het dan heel jammer wanneer je in de 88 e minuut de gelijkmaker alsnog binnen krijgt.

Donderdag ga ik naar de wedstrijd van Feyenoord tegen Heart of Midlothian. Niet voor Feyenoord, maar voor Mark de Vries, ‘onze’ spits van deze Schotse topclub. Zondag belde Mark mij op, hij had kaartjes geregeld en een tenuetje voor Quincy, mijn zoon. Hij zei dat hij het erg leuk zou vinden als ik zou komen kijken. Toen heb ik Dick jr (bestuurslid en zowel sponsor bij Dordt als in de Kuip) gebeld en ik werd gelijk uitgenodigd in zijn sponsorbox. De kaartjes van Mark waren van het ‘Hearts’ vak en dat zag ik niet zo zitten. Als je over goede voetballers praat die ook nog eens een aardig mens zijn, is Mark natuurlijk het beste voorbeeld. Bij mijn afscheid was Mark aanwezig, maar voor de begrafenis van Arno Schaap was hij ook uit Schotland overgekomen. In ‘good times’ en in ‘bad times’, dat is Mark de Vries. Hij zal nooit iemand laten vallen en altijd aan zijn medemens blijven denken. Wat dat aangaat is hij nooit veranderd, zelfs niet in de harde wereld van de voetballerij. Ik heb nog regelmatig contact met hem en geniet van zijn succes. Ik denk dat hij absoluut bij een topclub in Nederland mee zou kunnen. En misschien is zijn tegenstander van donderdag wel de beste club voor hem.

Spreekkoren. Iedereen lijkt zich hier ineens weer mee te moeten gaan bemoeien. Het kabinet, trainers, spelers, burgemeesters. Het lijkt wel een nationaal gebeuren te worden. Laat ik vooropstellen dat ik absoluut niets goed keur, maar in de 20 jaar dat ik gevoetbald heb, is er altijd van alles tegen me geroepen. Maar nog nooit is er iemand naar me toekomen, geen scheidsrechter, geen bestuurslid, geen supporter, die aan me gevraagd heeft of er misschien iets tegen gedaan moest worden. Dus laten we niet zeggen dat dit verschijnsel van de laatste tijd is, maar dat het gewoon al heel lang bestaat. Natuurlijk moeten we er iets aan doen, het is echt een schande wat er allemaal te horen is. Maar laten we er ook voor zorgen dat de profiteurs (politici) hier niet makkelijk mee in de media kunnen scoren. Laat de KNVB het oplossen en de regering zich met de economie bezig houden.

Dan heb ik nog een punt, de verplichte buscombi. Wanneer een club als FC Dordrecht, met een trouwe groep supporters die geen wedstrijd overslaan, regelmatig wordt geconfronteerd met een buscombi, vind ik dat toch niet goed. Ik vind dat je mensen niet bij voorbaat moet veroordelen. Je moet juist een goede mix zien te vinden te vinden en proberen om de reizen zo goed mogelijk te organiseren. En niet iemand van te voren iemand straffen voor iets dat nog niet is gebeurd.

Het laatste dat ik kwijt wil, want ik ben nu toch lekker bezig, is dat ik vind dat de KNVB er voor de clubs is. En niet tegen de clubs. Nu lijkt het wel of het de politie is. Als daar te weinig geld binnen komt, gaan ze ook achter de bosjes staan. De KNVB lijkt zich nu ook zo te gedragen. Aan een wirwar van reglementen en regeltjes blijken allerlei sancties gekoppeld te kunnen worden. Overal moet voor betaald worden en opgelegde boetes blijken buiten proportie hoog te kunnen zijn.

Zondag Sparta uit. Ik hoop dat er 200 supporters mee gaan want die steun hebben we keihard nodig. En met steun bedoel ik zingen, juichen, aanmoedigen en klappen. En geen rotzooi. Maar laat het vak van Dordt vol zijn en er samen een echte derby van maken. Want hoeveel echte derbies hebben we nou, dit is de enige.

Marco Boogers

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.