Het begin van de jaren 2000

Harry van den Ham, de vermaarde spits van DS’79 uit het begin van de tachtiger jaren, keerde in 2000 als de nieuwe trainer terug in Dordrecht. De ombouw van het elftal naar een ander soort voetbal nam even in beslag, maar na de winter ging de ploeg steeds beter spelen. Toch moest het legioen nog lang wachten op overwinningen. De vierde periode bood tot en met de laatste wedstrijd uitzicht op de nacompetitie, het stadion stroomde weer vol, maar Dordt kwam uiteindelijk net een paar doelpunten tekort.

Het seizoen 2001-2002
Dordrecht’90 maakt moeilijke tijden door. Na lang overwegen wordt vlak voor de vakantie besloten dat Harry van den Ham alsnog mocht blijven, maar geld voor versterkingen is er niet. Slechts één nieuwe contractspeler (rechtsback Ab Persijn) valt te verwelkomen. Met een krappe selectie van 16 (fitte) spelers wordt aan het seizoen begonnen en hoewel de aanstormende talenten in de jeugd en het tweede staan te trappelen, mag hier dit jaar nog niet op gerekend worden.

Het seizoen 2002-2003
De naam wordt – weer – veranderd. Vanaf 1 juli 2002 heet Dordrecht’90 weer FC Dordrecht, zoals het dertig jaar eerder ook is opgericht. De drie decennia sindsdien heeft de geschiedschrijving door de naamwijzigingen in feite in mootjes gehakt. Telkens was daar die “nieuwe” start, en telkens moest achteraf de geschiedenis aan elkaar geplakt geworden.

Met het aantrekken van een nieuwe keeper, Serge van den Ban in plaats van de naar Cambuur vertrokken Rody Hoegee, en de geroutineerde versterkingen voor de linkerkant, Dave van der Meer en John den Dunnen, werd gedacht een goed seizoen tegemoet te kunnen gaan. Dat viel echter zwaar tegen. Vanaf de voorbereiding werd de selectie geplaagd door vele blessures waardoor zelfs een tweetal oefenwedstrijden moest worden afgezegd. Na het eerste nog hoopvolle punt in Maastricht volgden negen verliespartijen op rij.

Gerelateerd:

Historie

De oprichting

De jaren tachtig

De jaren negentig
Bijna play-offs
Het tijdperk Kruys
Geschiedenis clublogo
Geschiedenis clublied

Laatste plaats
Daarna gooide debuterend hoofdcoach Jos van Eck, die tot dan had voortgeborduurd op het concept van de afgelopen twee jaar, de boel om. Jonge spelers uit het tweede elftal, zoals Nicky van der Ent, Michael van Dommelen en Mohammed Bensadik, kregen een kans en van FC Groningen werd Mohammed Allach als defensieve versterking gehuurd. Arbeid adelt werd het devies en niet zonder succes. Een opleving met vier zeges op rij en twee gelijke spelen volgde waarna met hernieuwde moed de tweede competitiehelft tegemoet werd gezien.

Maar deze startte met een wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden. Onder barre omstandigheden moest op een bitterkoude dinsdagavond toch tegen MVV worden aangetreden. Een door blessures geplaagd Dordt verloor. De valse start werd niet meer goed gemaakt, al zat het daarna ook nooit meer mee. Ook niet nadat Romeo van Aerde gedwongen (maar zonder schoonheidsprijs) via een zijdeur vervroegd afscheid had moeten nemen. Er kon nog twee keer gejuicht worden om een overwinning en er was nog drie keer tevredenheid om een gelijkspel. Een trieste en afgetekende laatste plaats was het gevolg.

Afscheid van een legende
Toch werd het seizoen in stijl afgesloten. Op vrijdag 23 mei puilde de Krommedijk aan alle kanten uit voor de afscheidswedstrijd van het Dordtse fenomeen Marco Boogers. Al weken werd hiernaar uitgekeken. In één wedstrijd zou het hele verloren seizoen vergeten kunnen worden. Nou, een feest werd het, dat wel. Zelfs de winst van Fortuna kon dit niet verstoren. Een allerlaatste doelpunt van Marco Boogers zelf werd gevierd als een overwinning en een klein minuutje voor het verstrijken van de officiële speeltijd was het echt allemaal helemaal voorbij…