Zevende nacompetitie voor Dordt

Vanavond om acht uur begint FC Dordrecht aan de Jupiler Play-Offs 2013. Voor de zevende keer in de historie verschijnen de Dordtenaren aan de aftrap van de promotieronde waarin het eenmaal als winnaar uit naar voren kwam. De roemruchte finale bij Cambuur werd op 20 juni 1987 op spectaculaire wijze gewonnen.

1981
De eerste keer dat de nacompetitie werd bereikt was in 1981, het tweede seizoen van het toenmalige DS’79. Met een vijfde plaats in de eindranglijst en een periodetitel op zak werd met Den Bosch, Heerenveen en de latere winnaar De Graafschap de strijd aangegaan. De opening met een 1-1 gelijkspel tegen Heerenveen was hoopgevend en een verrassende 1-3 overwinning in De Vliert bracht de kansen zelfs helemaal terug. Drie dagen later zegevierde FC Den Bosch echter met dezelfde cijfers in Dordt en was het sprookje voorbij.

1987
Legendarisch was de nacompetitie in 1987. Onder leiding van Simon Kistemaker was de eerste periodetitel binnen gehaald. Daarna zakte de ploeg tot de negende plaats op de eindranglijst en behoorde zodoende met het deelnemersveld NEC, RKC en Cambuur vooraf zeker niet tot de favorieten.

Het bijna volledig Dordtse elftal met namen als de inmiddels ontvallen Bert Bartelings en Jaap van der Wiel en het rijtje Stout, Slagboom, Koudstaal, Kulsdom, Matena, Van der Net en natuurlijk Marco Boogers was echter klaar voor een ongekende zegetocht. Met slechts één nederlaag in Waalwijk en vijf overwinning werd DS’79 dankzij doelpunten van Kees Koudstaal en Leen van der Weel met een sensationele 0-2 in Leeuwarden kampioen.

1991
In het eerste jaar van Dordrecht’90 werd – tot ieders verrassing – de zesde periode gewonnen. Het was de verslaggever van Radio Rijnmond die het bestuur op de tribunes van de Wageningse Berg het goede nieuws kwam vertellen. De concurrentie had onverwacht punten laten liggen en Dordrecht mocht de nacompetitie in. In de poule met Eindhoven en VVV kon het echter geen potten breken.

1999
Onder leiding van Robert Verbeek eindigde Dordrecht’90 dat seizoen op de 14e plaats, maar kwam via de vierde periodetitel toch de nacompetitie in. Na een gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Zwolle (2-2) volgden nederlagen tegen Emmen en tweemaal RKC Waalwijk. De winst zeges in de afsluitende ontmoetingen (Emmen 2-1 en Zwolle 1-4) leverde een derde plaats op.

2007
In 2007 was het weer euforie op de Krommedijk. Gert Kruys loodste FC Dordrecht naar een 6e plaats in de eindranglijst en verkreeg daarmee een ticket tot de Play-Offs. In de eerste ronde met FC Zwolle afgerekend. In het Univé Stadion van Emmen (waar door de verbouwing aan het eigen stadion was uitgeweken) werd het 0-1 dankzij een doelpunt van Eddy Putter. Het 1-1 gelijkspel thuis (met de fabelachtige hakbal van Ibad Muhamadu) was voldoende voor de halve finale. Zonder de met zware blessures weggevallen spitsen Putter en Muhamadu wist FC Dordrecht er toch een beslissingswedstrijd tegen RKC Waalwijk uit het vuur te slepen. Beide ploegen hadden hun thuiswedstrijd met 2-0 gewonnen waarna strafschoppen de derde wedstrijd naar de Dordt bracht. Op een uitverkochte Krommedijk was het zondagmiddag 17 mei moedig maar kansloos: 0-3.

2009
Twee jaar later plaatste FC Dordrecht zich weer via de eindranglijst. Met een achtste plaats kwalificeerden de Schapekoppen zich voor het toetje. FC Oss werd in een tweeluik verslagen (0-2 en 1-0) waarna de spannende dubbel met Roda JC werd uitgevochten. In Dordt werd een knappe 1-1 bereikt waarbij zeker kansen op meer waren geweest. In Kerkrade ging FC Dordrecht tot het tandvlees en sleepte er nog bijna een verlenging uit. De 1-0 kon echter niet mee worden goedgemaakt.

2013
Vandaag het begin van de zevende Play-Off editie aan de Krommedijk. Dordrecht gaat volledig vrij de strijd aan en hoopt met een mooi slot dit zware jaar af te mogen sluiten. Het bereiken van de eindronde in de Jupiler League was dit jaar de doelstelling. Ondanks alle tegenslagen is die gerealiseerd, op zich al een geweldige prestatie. Virgil Breetveld bereidde samen met Rody Hoegee en Henk Vos de ploeg in een ontspannen sfeer voor op de komende tweestrijd met Go Ahead. Op doelman Stef Doedée (hamstring) kan de technische staf putten uit een volledig fitte selectie.

woensdag 8 mei: 1e ronde
A 20:00 FC Dordrecht – Go Ahead Eagles
B 20:00 De Graafschap – Fortuna Sittard

zaterdag 11 mei: returns
A 18:45 Go Ahead Eagles – FC Dordrecht
B 20:45 Fortuna Sittard – De Graafschap

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.