Yoëll van Nieff snel ingeburgerd bij FC Dordrecht

De voetballerij zorgt soms voor schier onnavolgbare ontwikkelingen. Yoëll van Nieff weet er alles van. Tot aanvoerder bestempeld van Jong FC Groningen, plots verhuurd aan FC Dordrecht en inmiddels een cv dat aangevuld is met negentig Jupiler League-minuten.

Yoëll van Nieff (20) is de Groningse nuchterheid zelve, maar wat hem vorige week overkomen is en met name de snelheid van de opeenvolgende gebeurtenissen heeft hem verbaasd. ,,Op maandag scoorde ik nog voor Jong FC Groningen tegen Fortuna Sittard, drie dagen later zat ik om zeven uur ‘s ochtends in de auto richting Dordrecht dat mij huurde, een paar uur later trainde ik voor het eerst mee en twee dagen later maakte ik mijn debuut in de basis bij Achilles’29,” doet hij het relaas van een bizarre week.

Inmiddels heeft Van Nieff zijn intrek genomen in een bed and breakfast in Dordrecht en is hij ingeburgerd in zijn nieuwe omgeving. ,,Ik ben hier goed opgenomen en heb deze overgang ook goed besproken binnen FC Groningen, onder anderen met technisch manager Henk Veldmate en met oud-FC Dordrecht-speler Nick van der Velden. Zij gaven mij het advies om de stap te maken. Ik heb alles op een rijtje gezet en de voor- en nadelen tegen elkaar afgezet. De voordelen waren groter: ik zou bij FC Dordrecht veel speeltijd krijgen, de Jupiler League is van een hoger niveau dan de beloftencompetitie en ik kan me niet alleen als speler maar ook als mens ontwikkelen doordat ik voor het eerst op eigen benen kom te staan.”

De noorderling is al vanaf zijn kinderjaren verwant aan FC Groningen. ,,Ik kreeg destijds een brief waarin ik uitgenodigd werd om bij FC Groningen te gaan voetballen,” vertelt Yoëll van Nieff, wiens broer Gerald onder de lat staat bij de Groningse eersteklasser GRC. ,,Ik ben zes seizoenen ballenjongen geweest bij FC Groningen, toen nog in het Oosterpark. Ik heb ze gezien, spelers als Nevland, Suarez, Silva maar ook Cocu, Van der Vaart en Ibrahimovic. Ik heb de verhuizing meegemaakt naar de Euroborg, waar ik tijdens het Eurotoernooi gespeeld heb.”

Op termijn wil hij weer terugkeren naar ‘de groene kathedraal’, om daar uit te groeien tot een vaste waarde bij FC Groningen. ,,Vorig seizoen heb ik mijn debuut gemaakt in de eredivisie, uit bij Roda JC. Als linksback, hoewel mijn voorkeur ligt bij een rol als controlerende middenvelder, zoals afgelopen zaterdag bij Achilles’29. Hier wil ik dit seizoen in mezelf investeren, maar uiteraard ook met FC Dordrecht goed presteren. Het is mooi dat FC Groningen nu koploper is in de eredivisie en FC Dordrecht bovenaan staat in de Jupiler League.”
Over zijn optreden in Groesbeek is Van Nieff kritisch. ,,Ik stond aan de basis van het tegendoelpunt, het was erg wennen in een ongewoon systeem. Tegen Almere City start ik wederom in de basis. Ik ben ervan overtuigd dat het beter zal gaan.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.