Wederopstanding in Maastricht

FC Dordrecht heeft vrijdagavond in de Geusselt een verrassing van formaat neergezet. De normaal kolkende voetbaltempel van het zuiden werd met een klinkende 2-5 zege volledig stil gespeeld.

Na een bewogen week met het vertrek van Kalisse raakte de ploeg in de aanloop naar het treffen met de nummer vijf van de Jupiler League ook nog eens Fouad Idabdelhay met een hamstringblessure kwijt. Virgil Breetveld kwam daardoor ineens erg krap in zijn aanvallers te zitten en bedacht tezamen met Rody Hoegee en Henk Vos een originele samenstelling. Lars Veldwijk werd als enige frontsoldaat geposteerd met in zijn rug een vijf-mans middenrif: Molhoek, Rijsdijk, Post, Fortes en Alisic.

In balbezit meldden de middenvelders zich beurtelings als secondanten van Veldwijk. Jeffry Fortes (over de rechterkant) en Adnan Alisic (op links) waren daar de eerst aangewezenen voor, maar Jeffrey Rijsdijk kon zich in de grote ruimte voor hem naar hartenlust uitleven met zijn loopvermogen en Danny Post bleek zelfs een aandeel in de score te mogen opeisen.

Onder de sturende leiding van de weer fitte captain Molhoek eiste Dordt in de openingsfase brutaal het balbezit voor zich op zonder daarbij nog tot gevaar te komen. Het frivole tikspelletje in de eerste tien minuten hield MVV ver uit de buurt van Stef Doedée. De thuisclub (die het verlies van totaal negen failliete punten niet meer te boven leek gekomen) mocht vervolgen eventjes denken de bijna vijfduizendkoppige aanhang die avond te kunnen gaan bekoren.

Het bezielde Dordrecht sloeg echter genadeloos toe. Mawouna Amevor kopte uit een vrije trap van Rijsdijk nog rakelings naast, maar drie minuten later was het wel raak. Veldwijk zette met een bekeken passje Jeffrey Rijsdijk vrij voor de goal en de Dordtse nummer 10 dwong met zijn inzet de openingstreffer af, hoewel de zoals altijd prettig leidende Maarten Ketting het doelpunt op naam van MVV-verdediger Swinkels toeschreef.

Maastricht reageerde geschrokken en Dordrecht greep ‘us MVV-ke’ direct bij de keel. Alisic vonniste luttele minuten later koelbloedig de 0-2 en direct daarna had de wedstrijd al beslist kunnen zijn, de kopbal van Lars Veldwijk klutste via de paal een Maastrichtse verdediger echter net het veld weer in.

Het spelbeeld bleef – vanuit Dordts perspectief – prettig om naar te kijken en zonder bal bleek het blokvormig collectief een niet te slechten bolwerk. Tot de 37e minuut toen Stankov ineens de aansluitingstreffer binnen kon schuiven. Het geloof op de tribunes keerde terug en hield na rust stand toen de thuisclub flink druk probeerde te zetten, maar FC Dordrecht bleef onverzettelijk overeind. In de counter was het zelfs gevaarlijker dan het aandringende MVV.

Danny Post was in de 67e minuut het toonbeeld van de wilskracht van zijn ploeg. De ijverige middenvelder overtuigde dermate met zijn eenmansmissie in het vijandelijke strafschopgebied dat Gilles de bal achter zijn eigen doelman gleed. De 1-3 had nauwelijks tijd om te gedijen want drie minuten later kende Amevor eenzelfde ongeluk. Via zijn scheenbeen verdween de bal achter Stef Doedée: 2-3.

Nu kreeg de opgeleefde hoop geen kans tot een storm uit te groeien, via Alisic sloeg Dordt aan de overkant onmiddellijk weer toe: 2-4 en andermaal werd het stil in de Geusselt.

Lars Veldwijk promoveerde het aan de slimme strategie gekoppelde goede spel van FC Dordrecht in de slotseconden met een overtuigend doelpunt tot een indrukwekkende 2-5.

Scoreverloop:
0-1 Swinkels (20/e.d.), 0-2 Alisic (23), 1-2 Stankov (37), 1-3 Gilles (67/e.d.), 2-3 Amevor 70/e.d.), 2-4 Alisic (72), 2-5 Veldwijk (90+2).
Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Lima, Amevor, Peersman; Molhoek (69. Vlasblom), Fortes, Post, Rijsdijk, Alisic (81. Kousemaker); Veldwijk.
Bijzonderheden: Maarten Ketting leidde de enerverende ontmoeting bekwaam in goede banen. Amevor en Knops en Braken van MVV kregen een gele kaart.

Foto’s: Martin Berkhout

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.