We lopen zeker niet krom van de druk

Aan de vooravond van een ongelooflijk zware novembermaand in competitieverband dient FC Dordrecht eerst nog een pittige bekerklus bij Vitesse af te werken. Het heilige moeten transformeert vanavond in ‘niets hoeft en alles mag’ voor de brigade van trainer Ernie Brandts. ,, We lopen zeker niet krom van de druk.”

In de wetenschap dat de rode lantaarn van de eredivisie voorlopig nog steeds aan Heracles toebehoort, maakt FC Dordrecht zich op voor een loodzware reeks. De bekerconfrontatie met Vitesse is de prelude op een heftig programma, waarin Ajax, Twente en Feyenoord achtereenvolgens als competitietegenstanders opdoemen. ,, Het uitgangspunt is duidelijk: we hebben de komende weken niks te verliezen en lopen zeker niet krom van de druk op onze schouders,” zo formuleert trainer Ernie Brandts de uitgangspunten.

Toch is er ook de aanslag op de mentale weerbaarheid. Tien competitieduels, waarvan alleen de première in winst eindigde. Negen wedstrijden waarin de tegenstander de eerste tegentreffer produceerde. Vier nederlagen in competitieverband in successie. ,, Maar het woord crisis zul je bij ons niet horen, ” is Brandts stellig. ,,We wisten vooraf waar we aan toe waren toen we begonnen aan dit seizoen in de eredivisie, dat het loodzwaar zou zijn. Dat is nu niet opeens veranderd.”

Wat wel gewijzigd is, is de veldbezetting: het uitgangspunt van de drie pure aanvallers in de basiself werd enkele dagen geleden overboord gezet. Bij ADO Den Haag kwam Brandts afgelopen vrijdag met een 4-5-1 samenstelling op de proppen, waarbij de middenvelders aan de zijkanten – Joris van Overeem en Robin Gosens-  in balbezit de aanvallende impulsen op de flanken moesten verzorgen.

,,Ik was zeker niet ontevreden over de uitvoering,” blikt Brandts terug op de 2-0 nederlaag in het Kyocera Stadion. ,, We hadden op voorsprong moeten komen, kregen de beste kans van de wedstrijd met Robin Gosens. Vervolgens lieten we ons in de omschakeling verrassen omdat de organisatie even niet klopte en Michiel Kramer heel makkelijk in stelling kon worden gebracht. Die beelden hebben we met de verdedigers nadrukkelijk doorgenomen.”

Meer te spreken was Brandts over het debuut van (enige) spits Ibrahima Touré, die na een slapeloze nacht vanwege de spanning voor de leeuwen werd gegooid in Den Haag. ,,Het is ook een signaal naar de spitsen Mart Lieder en Rick ten Voorde, die beseffen dat zij tot nu toe niet aan de verwachtingen hebben kunnen voldoen. Ibrahima heeft het zeker niet slecht gedaan. Ik ben dan ook niet van plan om veel te wijzigingen voor het bekerduel met Vitesse.” In de competitie verloor Dordrecht onlangs met 2-6 van de Arnhemmers. ,, Vitesse was toen ontzettend effectief. Maar afgelopen zaterdag bleek tegen NAC dat als die effectiviteit uitblijft, de ploeg ook kwetsbaar is. Alleen is dat gelijkspel voor Vitesse misschien juist een stimulans om tegen ons vol gas te geven.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto: Erwin Spek

Archieffoto: Michel Sterrenberg

Bekerduel Vitesse – Dordrecht ’90 (13 augustus 1995)  3-2
Een wedstrijd met een heel hoog Dordt gehalte, want voor Vitesse scoorden ex-Dordtenaren Edwin Gorter (2x) en Jerry Simons.
Voor Dordrecht’90 wisten Glenn Summerville en Cor Lems het net te vinden. Ook Theo Bos en Dordtenaar Louis Laros stonden op het veld.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.