“We kunnen veel beter”

Met een 1-2 nederlaag tegen VVV-Venlo sloot FC Dordrecht de open dag en de laatste testcase voor de naderende start van het eredivisieseizoen af. Een oefencampagne, die vooralsnog meer vraag- dan uitroeptekens achterliet. ,,We kunnen veel beter dan we tot nu toe hebben laten zien,’’ stelde trainer Ernie Brandts.

Met de competitie-ouverture in en bij Heerenveen in het vooruitzicht was de sparringpartij met VVV de graadmeter die moest uitwijzen hoe eredivisieproof FC Dordrecht momenteel op het veld is. Na een gelijkspel tegen FC Oss en nederlagen tegen FC Den Bosch en ADO Den Haag bleef winst ten koste van een collega-club uit het betaalde voetbal wederom uit.

Wie scorebordjournalistiek op de oefencampagne los zou laten, zou FC Dordrecht dus een sombere toekomst als herintreder op het hoogste niveau kunnen voorspellen. ,,Ik ben na zes weken blij dat het gaat beginnen, maar ik moet wel constateren dat we veel beter kunnen dan we tot nu toe hebben laten zien,’’ formuleerde trainer Ernie Brandts een conclusie. ,,We gaven de twee goals te makkelijk weg, dat was van een kinderlijke eenvoud. En aanvallend hebben we te veel open kansen onbenut gelaten.’’

Brandts sprak de hoop uit dat technisch directeur Marco Boogers, de Dordtse beleidsbepaler die met een smalle beurs er telkens weer in slaagt om op creatieve wijze versterkingen te halen, in drie linies nog met een versterking op de proppen zal komen in de komende weken. Inmiddels is duidelijk dat ex-Feyenoorder Jordy van Deelen, die sedert een week meetrainde aan de Krommedijk, definitief bij de selectie is gevoegd. Maar de hang naar een kwaliteitsimpuls via spelers, liefst met eredivisie-ervaring in de benen, bleef gehandhaafd.

Tegen VVV-Venlo, vorig seizoen in vier onderlinge confrontaties (competitie en play-off) evenzovele malen de onderliggende parij, stonden acht spelers aan de aftrap die ook het voorbije succesjaar in de Jupiler League in het elftal stonden. ,,Wat goed is, daar moet je niet al te veel aan sleutelen,’’ constateerde Brandts, wiens basiself van voorbije zaterdag vermoedelijk ook in het Abe Lenstra Stadion aan de aftrap zal verschijnen.

In dat elftal ontbrak spits Rick ten Voorde, die kampt met een knieblessure. Wel was er een plek ingeruimd voor Giovanni Korte, de speler van ADO Den Haag die voor het tweede seizoen in successie als huurling naar Dordrecht is gekomen. Linkerspits Korte was dreigend, maar miste nog de ragfijne afstemming bij de voortzetting en in de afronding. Dat laatste gold nog nadrukkelijker voor Mart Lieder, de aanvalsleider van FC Dordrecht wiens vizier duidelijk nog niet op scherp stond.

VVV gunde FC Dordrecht nadrukkelijk het initiatief en uit dat surplus aan balbezit haalde de eredivisienieuwkomer te weinig rendement. In de eredivisie zullen de Dordtenaren slechts zelden zo spelbestemmend kunnen zijn, erkende ook Brandts. ,,Maar daar zal het straks gaan om beslissende momenten, als we vooruit móeten verdedigen en maar een paar kansen zullen krijgen. En daar schortte het tegen VVV nog te veel aan.’’

Scoreverloop: 19. Dyon Gijzen 0-1, 66. Aziz Khalouta 0-2, 85. William Troost-Ekong 1-2.

Opstelling FC Dordrecht: Kurto; Fortes, Haddad, Troost-Ekong, Peersman; Van Overeem (82. De Wit), Ojo, Gosens; Meulens (64. Hamdaoui), Lieder, Korte (75. Pisas).

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.