Vroege treffer toereikend

Het kampioenschap in de Jupiler League lonkt steeds nadrukkelijker voor FC Dordrecht. Tegen Helmond Sport was een vroege treffer van Erixon Danso voldoende voor de lijstaanvoerder, die  65 minuten lang een overtalsituatie had. De minimale 1-0 triomf van de opluchting verhoogde de pressie op achtervolger Willem II aanzienlijk.

Zeven punten is het verschil met de Tilburgse ex-eredivisionist na gisteravond. Zeven punten. Natuurlijk, Willem II heeft nog twee inhaalduels voor de boeg en komende vrijdag wacht de kraker tussen de nummers twee en één in het Koning Willem II-stadion. Maar na de moeizame exercitie tegen Helmond Sport staat vooral als een paal boven water, dat met nog vijf speeldagen voor de boeg de titeltroeven in Dordtse handen rusten.

Evenals een week eerder thuis tegen Jong FC Twente ging het allesbehalve van een leien dakje voor de trotse leider, die toen het beste voor het laatst bewaarde en dit keer in de beginfase de sterkste periode beleefde. Middenvelder Youri Loen mocht binnen zestig tellen al op doelman Wouter van der Steen afstevenen, maar schoot recht op de sluitpost af. De aansluitende corner belandde via de stompende Van der Steen voor de voeten van Erixon Danso, die de score opende.

Die droomstart vormde niet de inleiding tot een gemakkelijke avond, want de bezoekers Davy Brouwers en Serhat Koç kwamen kort na de openingstreffer in kansrijke positie voor Warner Hahn die samen met zijn verdediging het beste onderdeel van FC Dordrecht vormde.

De situatie voor de thuisploeg leek nog gunstiger na 25 minuten toen Helmond Sport tot een tiental gedecimeerd werd. Verdediger Jeffrey van Nuland haalde de doorgebroken Rihairo Meulens meedogenloos neer en kreeg meteen rood van de doortastende arbiter Eric Braamhaar.

Dat cijfermatige voordeel bleek eerder een handicap. De centrumverdedigers Ilias Haddad en Matthew Steenvoorden waren niet bedreven in het doorschuiven, zodat FC Dordrecht nimmer een man meer kon creëren. Daarbij was het spel van de koplopet bovenmatig gelardeerd met slordigheden en communicatiestoornissen.

Ook na de pauze was het nauwelijks te merken dat FC Dordrecht een numerieke meerderheid had. De kansen op verdubbeling van de marge waren lange tijd schaars. Rechtervleugelverdediger Jeffry Fortes schoot op de voet van Van der Steen en Paul Gladon tikte een voorzet van diezelfde Fortes net naast. De marge bleef minimaal tegen het collectief van Jan van Dijk, na tien jaar aan zijn tweede termijn bij Helmond Sport begonnen. Pas in de slotfase toen Helmond Sport de deur wagenwijd openzette, kwamen Funso Ojo, Gladon en Rihairo Meulens nog in uitermate kansrijke posities. Een tweede wapenfeit bleef uit,  waardoor de vroege treffer van Danso doorslaggevend bleek en FC Dordrecht de sprookjesachtige titel weer tastbaarder maakte.

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Haddad, Steenvoorden, Peersman; Kousemaker (67. Gosens), Loen (82. Troost-Ekong), Ojo; Meulens, Gladon, Danso (67. Korte).

Helmond Sport: Van der Steen; Kazlauskas, De Regt, Van Nuland, Teijsse; Sequeira, Luckermans (87. Bridji), Visser; Brouwers (79. Koot), Koc, Elbers (71. Janssen).

Bijzonderheden: Arbiter Eric Braamhaar gaf rood aan Jeffrey van Nuland van Helmond Sport. Geel was er voor Funso Ojo van FC Dordrecht en Charles Kazlauskas van Helmond Sport.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.