Vrede met late deling

De dubbele bezetting van alle posities betaalde zich bij de hervatting van de competitie meteen uit voor FC Dordrecht. Rihairo Meulens, substituut voor Giovanni Korte, bekroonde zijn invalbeurt met een treffer tegen Excelsior en voorkwam zo een nederlaag tegen de Rotterdamse opponent: 1-1.

Met die late deling haalde de trotse lijstaanvoerder van de Jupiler League uiteindelijk het maximale uit de reprise. Weliswaar had de Dordtse ploeg over negentig minuten bezien de beste kansen, maar vlak voordat Meulens zijn invallersrol met een gouden accentje omrandde had ex-Dordtenaar Lars Veldwijk het duel koppend moeten beslissen. Zijn misser bleek het ruggensteuntje, dat FC Dordrecht deed ontsnappen aan de tweede thuisnederlaag van het seizoen.

Na de korte winterstop presenteerde FC Dordrecht zich met twee nieuwe gezichten in het basisteam. De huurlingen Youri Loen en Robin Gosens hadden het vertrouwen gekregen van trainer Harry van den Ham, die het nieuwe centrum Ilias Haddad en Marvin Peersman had gemetseld na het vertrek van de reeds bij Al-Shaab gedebuteerde Josimar Lima.

De thuisploeg, waar Toni Varela na een kortstondig verblijf vertrok naar het Griekse Levadiakos, wist zich gewaarschuwd voor Excelsior, dat zich voor het kerstreces met een deling op Het Kasteel bij Sparta en een triomf bij Willem II de luis in de pels van de topclubs in de Jupiler League had getoond. FC Dordrecht had het ook lastig met de formatie van debuterend hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen, wiens ploeg goed georganiseerd opereerde. Bij FC Dordrecht, waar de flankspelers Erixon Danso en Giovanni Korte de beschkbare ruimte niet goed benutten, moesten veel offensieve ideeën van Yoëll van Nieff – op het middenrif geflankeerd door Loen en Javier Vet – komen. De speler van FC Groningen, één van de vijf huurlingen in het Dordtse basisteam, was betrokken bij alle standaardsituaties en nagenoeg alle gevaarlijke acties. Van Nieff had ook de openingstreffer op de schoen, maar raakte de roos niet toen hij vrij mocht aanleggen voor doelman Jordy Deckers.

Excelsior deed de lijsttrekker wel meteen pijn bij de eerste echt gevaarlijke uitbraak. FC Dordrecht dacht onterecht aan buitenspel, Lars Hutten mocht vrij door en zag de regelmatig in balverlies grossierende Marvin Peersman uitglijden. Hutten liet FC Dordrecht-aanvoerder Warner Hahn volslagen kansloos met zijn zuivere doelpoging. Jeffry Fortes, weer begonnen op zijn vertrouwde rechtsbackplek, had het evenwicht al voor de pauze moeten herstellen maar knikte in vrije positie naast.

In het tweede bedrijf zakte Excelsior nog nadrukkelijker in. De 0-2 leek in de lucht te hangen, maar Veldwijk – hij raakte ook nog de paal – forceerde de beslissing niet. Een dure misser, want in de daaropvolgende aanval schoot de ingevallen Rihairo Meulens de gelijkmaker binnen en behoedde daarmee FC Dordrecht, dat Macron Van der Gijp de komende vier seizoenen als kledingsponsor heeft vastgelegd, van een valse start in het nieuwe jaar.

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Haddad, Peersman (74. Mayele), Gosens; Vet, Van Nieff, Loen; Korte (68. Meulens), Gladon, Danso.
Excelsior: Deckers; Eekman, Fischer, Van Diermen, Woudenberg; Kruys, Auassar, Hutten (76. Vermeulen); Botaka, Veldwijk, Van Kippersluis (80. Kalisse).
Bijzonderheden: Arbiter Tom van Sichem gaf geel aan Ilias Haddad van FC Dordrecht en Sander Fischer en Kevin van Diermen van Excelsior.

Complimenten voor nieuwelingen 

De beoogde herstart met een driepunter kwam er niet, maar achteraf kon FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham toch leven met het 1-1 gelijkspel tegen Excelsior. “Het was te vaak net niet in deze wedstrijd bij ons,” was het oordeel van de oefenmeester, die een gelukkige hand van wisselen had met het inbrengen van Rihairo Meulens voor Giovanni Korte. “Al mogen we ook Lars Veldwijk bedanken dat hij kort voor de gelijkmaker die kopkans om zeep hielp.”

De lange puntspeler van de Rotterdammers met een Dordts verleden zal nog wel even wakker hebben gelegen van de droomkans die hij verprutste. “Ik kon er niet echt lekker bij,” wilde de Amsterdammer zijn gehoor laten geloven. “Achteraf was een 1-1 misschien wel de juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld, maar wij hadden lang uitzicht op meer,” aldus Veldwijk, die regelmatig vanaf de tribune bestookt werd met fluitconcerten. “Ach, dat hoort bij,” haalde de balvaste spits zijn schouders op.

Dat deed FC Dordrecht-verdediger Ilias Haddad bepaald na de 1-1 uitkomst. “Wij waren de betere ploeg, Excelsior kwam hier voor een punt. Gelukkig was er met de gelijkmaker gerechtigheid, want ook voor rust hadden wij het beste van het spel,” vond Haddad, die herenigd werd in het centrum met Marvin Peersman. “In het begin van het seizoen heb ik ook met hem samengespeeld, dus onwennig was het niet.”

Trainer Harry van den Ham deelde een compliment uit aan zijn debutanten Youri Loen en Robin Gosens. “Loen was sterk in de duels en Gosens blijkt een echte Duitser,” glunderde Van den Ham, refererend aan de duelkracht en conditionele capacaiteiten van de jonge Vitesse-huurling. “Hij heeft zich meteen bewezen.”

Tekst:  Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto’s:  Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.