Vorstelijke bekerstunt

FC Dordrecht zet eredivisionist Willem II te kijk

FC Dordrecht gaat vanavond met nog 31 clubs de koker in voor de loting van de volgende ronde van het toernooi om de KNVB-beker. De subtopper in de Jupiler League leverde een vorstelijke bekerstunt af door eredivisionist Willem II in Tilburg te elimineren: 0-2.

‘Op weg naar De Kuip’ stond gisteren nog groot te lezen op de site van de Brabantse club. Bij de eerste horde richting de finale in Rotterdam ging het echter al mis voor de Tilburgers, die volkomen verdiend afgeserveerd werden door een begeesterd FC Dordrecht.

Vorig seizoen was de Dordtse bvo met vier punten uit twee competitieduels al de luis in de pels voor Willem II, dat desondanks de promotie naar het hoogste niveau kon vieren. In bekerverband beet het ensemble van Jurgen Streppel de tanden weer stuk op de onverzettelijke Merwestedelingen, die hoegenaamd niets weggaven. ,,Vooraf hoorde ik binnen de club dat we niks te verliezen hadden,” sprak interim-trainer Harry van den Ham van FC Dordrecht naderhand. ,,Maar ik vond dat we alles te verliezen hadden. Met de stunts van vandaag en gisteren verschaf je jezelf bij winst de kans om thuis tegen een amateurclub te loten. Die kans hebben we gegrepen. We hebben aangetoond dat we prima kunnen voetballen.”

Van den Ham kon in Tilburg niet beschikken over aanvaller Jessy Mayele, die vanwege een geïrriteerde meniscus was afgehaakt. Voorts ontbraken Roderick Gielisse (voor de competitie geschorst, in Tilburg afwezig vanwege een blessure), Wilmer Kousemaker (nog niet hersteld van de ziekte van Pfeiffer), Johan Versluis en Björn Vlasblom in de selectie van interim-trainer Harry van den Ham. Mede door die absenties startte Jeffry Fortes in de basis als rechtsback. De aanvoerdersband was om de schouder van de ijzersterke controleur Danny Post geschoven.

Alleen in het eerste kwartier toonde FC Dordrecht te veel respect voor de opponent, die vier basiswaarden miste. Slechts één keer werd doelman Warner Hahn serieus op de proef gesteld. De lange sluitpost tikte een schot van Aurélien Joachim stijlvol uit zijn domein. Naarmate de eerste helft verstreek, kropen de gasten meer en meer uit de schulp. De bezoekende elf kreeg ook de beste kans: Ricardo Samoender zette vanaf links voor en middenvelder Adnan Alisic miste de bal op een haar na.

Na rust speelde Willem II in de richting van het fanatieke deel van de aanhang. FC Dordrecht kreeg die supporters echter snel stil. Lars Veldwijk sneed vanaf links het strafschopgebied in en legde op het juiste moment terug op Adnan Alisic, die met de rechtervoet gevoelvol de verre hoek naast keeper David Meul vond.

Van Brabants herstel was nadien geen sprake: het Dordtse centrale duo Josimar Lima en Mawouna Amevor stond als een huis. Het stuntwerk werd perfect toen Veldwijk klaarlegde en Moussa Kalisse vlak voor zijn wissel broddelwerk in de Brabantse defensie afstrafte. ,,Ik heb Lars in de rust nog op zijn kop gegeven dat hij te veel balverlies leed. Vervolgens kruipt hij in de rol van aangever. Perfect toch,” glom Van den Ham.

Opstellingen:
Willem II: Meul; Akouili (46. Van Buuren), Van der Rijt (68. Brands), Peters, Jallo; Mulder, Höcher, Haemhouts; Misidjan, Joachim, Snijders (60. Lumu).
FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Amevor, Lima, Samoender; Alisic (89. Peersman), Post, Rijsdijk (78. Molhoek); Kalisse (78. Martina), Veldwijk, Mendes Rodrigues.

Bijzonderheden: Arbiter Reinold Wiedemeijer gaf geel aan Ruud van der Rijt en Gaby Jallo van Willem II en aan Rogier Molhoek van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto 1: Jupiler League/Pro Shots
Foto 2 en 3: Willem II

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.