Voorbeschouwing Willem II – FC Dordrecht

Na de 3-0 thuiszege op FC Emmen staat FC Dordrecht op de negende plek en nog altijd is er volop kans om de play-offs te halen. De resterende zeven duels bevatten echter nog wel de nodige lastige tegenstanders. Zo moeten de Schapenkoppen volgende week op bezoek bij FC Eindhoven, maar gaat er eerst in Tilburg gespeeld worden tegen Willem II, de ploeg die in het GN Bouw stadion met 3-2 verslagen werd.

Trainer Virgil Breetveld wilde niks weten van “aanhaken of afhaken” als er gewonnen of verloren wordt. “We zullen ook in deze wedstrijd mogelijkheden krijgen, en lukt het ons niet om de drie punten mee te nemen naar Dordrecht, dan volgen er nog de nodige wedstrijden”.

Op de geschorste Mawouna Amevor na, heeft FC Dordrecht een volledig fitte spelersgroep.

De Schapenkoppen krijgen weer eens een kans zich te laten zien aan televisiekijkend Nederland. De wedstrijd Willem II-FC Dordrecht wordt namelijk live uitgezonden door Eredivisie Live.

De tegenstander

Willem II is de koploper in de vierde periode. De ploeg steekt in een goede vorm want niet alleen werden alle drie de tot nu toe gespeelde duels in de periode gewonnen, ook werden er liefst elf doelpunten gemaakt. Dat Willem II tussendoor met 1-0 verloor bij Telstar, zegt ook wel iets. De ploeg van Jurgen Streppel is simpelweg te wisselvallig. In thuisduels presteren ze goed, uit gingen acht van de veertien duels verloren. In totaal verloren de Brabanders al tien keer dit seizoen en de achterstand op koploper FC Zwolle bedraagt zestien punten. Kampioen zullen ze dus niet worden, dan moet er maar geprobeerd worden om via de play-offs terug te keren naar de Eredivisie, het niveau waarop de club zo lang acteerde.

Donny de Groot is met elf treffers de clubtopscorer. Achter hem op het lijstje van doelpuntenmakers vinden we Robbie Haemhouts, Danny Schreurs en Arjan Swinkels met vijf doelpunten. Van dat trio speelt Schreurs nu voor Fortuna Sittard en is Swinkels een opvallende verschijning. Want als verdediger heeft hij dit seizoen dus al de nodige goals gemaakt. Vele spelers keerden Willem II na de degradatie uit de Eredivisie de rug toe, Arjan Swinkels bleef de club, waarvoor hij al sinds het seizoen 2004-2005 uitkomt, trouw. Met zijn tomeloze inzet, is hij een belangrijke kracht en een verlengstuk van de trainer in het veld. Met Danny Guijt, Stephan Keller (kwam heel de maand maart nog niet in actie), Donny de Groot, Robbie Haemhouts en doelman David Meul (miste als enige nog geen duel dit seizoen) herbergt de ploeg de nodige ervaring. Ryan Sanusi, Jeffrey van Nuland en de Pool Pawel Wojciechowski behoren tot de jongere garde spelers die dit seizoen een kleine tien of meer duels in actie kwamen.

Terwijl Willem II thuis nog maar twee keer verloor, wist FC Dordrecht op vreemde bodem alleen AGOVV Apeldoorn te verslaan. Maar dat de Schapenkoppen kunnen winnen in Tilburg, hebben ze in het verleden wel bewezen. Al moeten we daarvoor wel 26 jaar terug in de tijd (zie de historie tussen Willem II en Dordt).

Voor assistent-trainer Delano Hill is dit een speciale wedstrijd. Tussen 1998 en 2001 droeg Hill meer dan honderd keer het tenue van de tricolores. Onder Co Adriaanse speelde Hill in die periode zelfs in de Champions League. Ook de verdedigers Josimar Lima, Johan Versluis en Casper van Beers hebben een verleden in Tilburg. Lima kwam er tot drie duels in de hoofdmacht, Versluis en Van Beers speelden voorheen in de jeugdopleiding van Willem II. Dirk-Jan Derksen is nu assistent-trainer van Willem II, maar speelde in het verleden voor Dordrecht’90. Tussen 1995 en 1998 scoorde de goaltjesdief van weleer in 52 wedstrijden 20 keer voor de Schapenkoppen.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door scheidsrechter Martin van den Kerkhof. De assistent-scheidsrechters zijn S. Nanninga en J. van Zuilen. Vierde official is R. Martens.

Historie Willem II-Dordrecht’90/DS’79

19-11-1994: Willem II – Dordrecht’90: 1 – 0 (Eredivisie)
27-02-1993: Willem II – SVV/Dordrecht’90: 5 – 0 (Eredivisie)
31-08-1991: Willem II – SVV/Dordrecht’90: 2 – 2 (Eredivisie)
12-03-1988: Willem II – DS’79: 2 – 0 (Eredivisie)
30-08-1986: Willem II – DS’79: 0 – 4 (Eerste divisie)
15-09-1984: Willem II – DS’79: 2 – 0 (Eerste divisie)
24-03-1984: Willem II – DS’79: 0 – 1 (Eredivisie)

Stand vooraf
07. Willem II, 27 gespeeld, 43 punten (50-36, +14)
09. FC Dordrecht, 27 gespeeld, 40 punten (41-49, -8)

De historische wedstrijd

Seizoen 1983-1984: Willem II-DS’79: 0-1 (Eredivisie)
Scoreverloop: 0-1 Edwin Gorter

Het verhaal van destijds:

DS’79 heeft, na negen nederlagen, eindelijk weer eens het zoet van de overwinning mogen proeven. In het Gemeentelijk Sportpark in Tilburg versloeg DS’79 het eveneens in degradatienood verkerende Willem II met 0-1.

Na achttien minuten spelen in de tweede helft toverde Edwin Gorter de bal uit een vrije trap achter de doelman van Willem II. In het degradatieduel bleek DS’79 over meer inhoud te beschikken. De Brabanders vielen wel furies aan, maar het kon de verdediging van DS, met Niels Overweg als een rots in de branding, nimmer verontrusten. De jeugdige inbreng bij DS’79 heeft aanstekelijk gewerkt. De Dordtse ploeg heeft van de eerste tot de laatste minuut keihard gewerkt.

Piet Wijnberg en Dennis van der Gijp (beiden DS’79) en Wanny van Gils (Willem II) kregen van scheidsrechter Verhoef een gele kaart. De enige goal van de wedstrijd werd overigens gemaakt door Edwin Gorter.

Duco Bolte was dat sezioen actief als speler van DS’79. Bolte is nu actief bij het eerste elftal als teamleider.

Willem II (zeventiende) en DS’79 (achttiende) zouden dat seizoen allebei degraderen naar de Eerste divisie.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.