Voorbeschouwing Telstar – FC Dordrecht

In de derde speelronde was daar dan de eerste zege voor de Schapenkoppen. In een goed gevuld GN Bouw stadion werd titelkandidaat Willem II al voor rust op een achterstand gezet van twee goals en ook na rust, ondanks een treffer van de Brabanders vlak voor het laatste fluitsignaal, hield het team van Theo Bos stand.

De eerste competitiezege was de bevestiging en ook de beloning voor het goede spel dat vanaf de seizoensouverture te zien was. En zo waren er dus vrolijke gezichten te zien de voorbije dagen aan De Krommedijk. Met name bij Santy Hulst, die alle goals voor zijn rekening nam tegen Willem II en meteen tot de topscoorders behoort in de Jupiler League en Theo Bos, omdat hetgeen de oefenmeester voor ogen had met de ploeg, spektakel bieden in elke wedstrijd, tot nu toe nog in alle duels tot uiting is gebracht.

In Noord-Holland moeten de Dordtenaren tegen Telstar de goede reeks zien voort te zetten. Theo Bos zal hierbij gewoon een beroep kunnen doen op Nick Coster omdat de rode kaart die de verdediger afgelopen maandag kreeg, is geseponeerd.

Telstar kent een stroeve start van de competitie. De eerste drie duels leverde slechts een punt op en ook werd er nog maar een keer gescoord. De witte leeuwen begonnen met een 3-1 nederlaag bij FC Eindhoven, vervolgens eindigde de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch in 0-0, waarna er met 1-0 verloren werd bij Go Ahead Eagles.

Man van de enige goal tot nu toe is Johan Plat. De nog jonge aanvaller speelt na FC Volendam, FC Zwolle, FC Dordrecht en FC Oss, sinds vorig seizoen voor Telstar. Met de talentvolle Kevin Brands (na een eerdere huurperiode nu overgenomen van AZ) en Jerge Hoefdraad (overgenomen van Almere City FC) aan zijn zijde, vormt hij de aanval van de club. De ervaren Melvin Holwijn, bezig aan zijn elfde seizoen voor Telstar, heeft in het verleden bewezen ook een neusje voor de goal te hebben. In zijn laatste twee seizoenen voor De witte leeuwen speelde hij echter maar dertig duels waarin hij slechts vier keer tot score kwam.

De opvallendste nieuweling in het TATA Steel stadion is Danny Schenkel. De ervaren verdediger die zijn carrière in het seizoen 1999-2000 begon bij Telstar, speelde vorig seizoen nog in Cyprus bij AEK Larnaca. Haalde de club met Armand Neeskens eerder al iemand binnen van een Europese topclub (de verdediger kwam over van het Turkse Galatasaray), met Steven Irwin hebben ze deze week een voormalige jeugdspeler van Liverpool op proef die zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kan.

De ervaring in de overwegend jonge selectie van trainer Jan Poortvliet komt van doelman Cor Varkevisser (echter afwezig vanwege een blessure), verdediger Anthony Correia en middenvelder Sjaak Lettinga. Dat een jonge selectie ook verassend goed voor de dag kan komen, bewijst FC Dordrecht in de eerste drie duels van het seizoen. De rest van het seizoen zal gaan uitwijzen waar Telstar toe in staat is.

FC Dordrecht is al zes seizoenen ongeslagen in Velsen-Zuid. Sterker nog, de laatste vier seizoenen werd er telkens met een overwinning weer koers gezet richting Dordrecht.

Verdediger Nick Kuipers en aanvaller Johan Plat hebben een kort verleden in Dordrecht. Kuipers speelde in het seizoen 2009-2010 in totaal zeventien duels in het shirt van FC Dordrecht, Plat kwam in datzelfde seizoen elf keer binnen de lijnen.

Deze wedstrijd moet in goede banen geleid worden door arbiter Edwin van de Graaf. De assistent-scheidsrechters zijn B. Grosveld en E. Kleinjan. T. Koekoek zal als vierde official fungeren.

Historie Telstar-Dordrecht, de laatste 10 duels

13-09-2010: Telstar – FC Dordrecht: 1 – 2
11-12-2009: Telstar – FC Dordrecht: 1 – 3
20-03-2009: Telstar – FC Dordrecht: 0 – 1
07-09-2007: SV Telstar – FC Dordrecht: 1 – 4
23-03-2007: SV Telstar – FC Dordrecht: 0 – 0
03-03-2006: SV Telstar – FC Dordrecht: 1 – 1
03-12-2004: SV Telstar – FC Dordrecht: 2 – 0
07-05-2004: SV Telstar – FC Dordrecht: 2 – 0
30-08-2002: SV Telstar – FC Dordrecht: 2 – 0
20-10-2001: SV Telstar – Dordrecht’90: 1 – 1

Stand vooraf
08. FC Dordrecht, 3 gespeeld, 5 punten (4-3, +1)
15. Telstar, 3 gespeeld, 1 punt (1-4, -3)

De historische wedstrijd

Seizoen 2007-2008: SV Telstar-FC Dordrecht: 1-4

Scoreverloop:
0-1 Nassir Maachi
0-2 Moussa Kalisse
1-2 Johan Pater
1-3 Nassir Maachi
1-4 Nick van der Velden

Het verhaal van destijds

De Schapenkoppen boekten op Sportpark Schoonenberg een regelmatige zege. Stormvogels Telstar werd met 4-1 geklopt.

In de eerste helft waren de Dordtenaren al de betere ploeg en kregen ze ook al de nodige kansen. In de score werd dat echter nog niet uitgedrukt. Alleen Nassir Maachi trof doel.

Na de rust nam FC Dordrecht verder afstand van de tegenstander middels de 2-0 van Moussa Kalisse. Niet veel later bracht Johan Pater de spanning alweer terug in het duel: 1-2. Dat Telstar verder wel goede bedoelingen had, maar niet in het stuk voorkwam, bleek wel uit het veldoverwicht van de ploeg van Gert Kruys en de vele kansen die door de Schapenkoppen werden gecreëerd. Pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd nam FC Dordrecht verder afstand door doelpunten van wederom Maachi en Nick van der Velden kort achter elkaar.

Alle doelpuntenmakers van toen, spelen nu niet meer voor hun club. Nassir Maachi komt uit voor FC Zwolle, Moussa Kalisse speelt vandaag de dag in Roemenië en Nick van der Velden voor NEC.

In het seizoen dat FC Volendam op doelsaldo kampioen werd, eindigde FC Dordrecht met 47 punten op plaats 12, Stormvogels Telstar deed het net iets minder met 46 punten en een 14e plaats.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.