Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – FC Dordrecht

“FC Dordrecht wint voor Theo Bos”. Mooier kon het vorige week niet omschreven worden. Ondanks het feit dat de ziekte van hun trainer in de koppies en wellicht ook wel iets in de benen zat, trok de selectie in eigen huis de goede lijn door van de eerste seizoenshelft. Telstar werd verslagen en nog altijd zijn de Schapenkoppen in competitieverband in eigen huis ongeslagen.

Van de twee aanwinsten die FC Dordrecht in de winterstop aantrok, speelde Wouter de Vogel bijna zeventig minuten mee tegen Telstar, Shabir Isoufi maakte vlak voor tijd zijn opwachting in de hoofdmacht. De selectie is dus weer uitgebreid en de concurrentie weer toegenomen. Een goede zaak voor zowel de spelersgroep als de technische staf.

De Rijnmondderby tegen Sparta Rotterdam heeft altijd iets speciaals. Volop strijd en vaak vele oud bekenden die de strijd tegen elkaar aangaan. Eerder dit seizoen was het ook al spektakel aan De Krommedijk. Gedurende een periode in de eerste helft was Sparta Rotterdam heer en meester, ze kwamen dan ook verdiend aan de leiding, maar de Dordtenaren zouden de wedstrijd uiteindelijk toch met 3-2 winnen. En de vorige editie van Sparta Rotterdam-FC Dordrecht zal bij iedereen ook nog vers in het geheugen liggen. Verderop in deze voorbeschouwing meer daarover bij de historische wedstrijd.

De trainers Virgil Breetveld, Rody Hoegee en Delano Hill beschikken over een fitte selectie.

De tegenstander

Sparta Rotterdam zal met veel vertrouwen toegewerkt hebben naar de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. De oudste profclub van Nederland begon 2012 uitstekend door in eigen huis koploper FC Zwolle verdiend met 2-0 te verslaan. De Spartanen staan momenteel derde en kunnen bij een zege weer op een punt komen van de nummer twee FC Eindhoven. Het zijn spannende tijden voor de club. Uiterlijk volgend seizoen moet er weer gepromoveerd worden naar het hoogste niveau om niet helemaal af te gaan glijden.

Onder de nieuwe trainer Michel Vonk presteerde Sparta Rotterdam aanvankelijk wisselvallig. Maar na de nederlaag bij FC Dordrecht op 14 oktober 2011 verloren de Spartanen niet meer. Ze zijn zodoende al negen duels op rij ongeslagen. Op het eigen Kasteel zijn de prestaties een stuk beter dan buitenshuis. Sparta Rotterdam verloor op eigen veld nog niet en met zeven tegengoals hebben ze de minst gepasseerde defensie als het gaat om thuiswedstrijden.

Jeroen Veldmate, Steef Nieuwendaal, doelman Nico Pellatz en Donovan Slijngard kwamen tot nu toe de meeste wedstrijden in actie. Het kwartet kwam in zeventien van de achttien duels binnen de lijnen. De meest waardevolle spelers zijn Jeremy Bokila (acht goals), Jeroen Veldmate (drie doelpunten) en Iliass Bel Hassani (zes assists en twee goals).

Joshua John heeft Sparta Rotterdam verruild voor FC Twente. Daartegenover stond de komst van verdediger Toine van Huizen. Hij kwam over van AZ en tekende een contract tot juni 2013.

Verschillende mensen ontmoeten zondag hun oude club. Aan de kant van Sparta Rotterdam hebben Michel Vonk, Arjan van der Laan en keeperstrainer Frank Kooiman in het verleden voor FC Dordrecht gespeeld en in de spelersselectie is Ruud Kras degene die voorheen het shirt van de Schapenkoppen droeg. Andersom hebben hersteltrainer Hans Eijkenbroek (tussen 1963 en 1973 meer dan driehonderd duels) en technisch manager Marco Boogers in het verleden voor Sparta gespeeld. Van de huidige Dordtse selectie hebben Jeffrey Rijsdijk, Björn Vlasblom, Shayron Curiel, Cecilio Lopes en Jessy Mayele een verleden op Het Kasteel.

Van de laatste drie ontmoetingen in competitieverband uit bij Sparta, wonnen de Schapenkoppen er twee en er werd een keer gelijkgespeeld. Alhoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst, is het wel goed voor het vertrouwen.

De Rijnmondderby staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. T. Hoekstra en N. Siebert zijn de assistent-scheidsrechters. Y. El-Hayouti zal als vierde official fungeren.

Historie Sparta-Dordrecht, de laatste negen keer in competitieverband

21-11-2010: Sparta Rotterdam – FC Dordrecht: 2 – 2
24-10-2004: Sparta – FC Dordrecht: 3 – 5
28-09-2003: Sparta – FC Dordrecht: 1 – 2
16-05-2003: Sparta – FC Dordrecht: 3 – 0
26-10-1994: Sparta – Dordrecht’90: 3 – 1 (Eredivisie)
17-04-1993: Sparta – Dordrecht’90: 1 – 1 (Eredivisie)
26-04-1992: Sparta – Dordrecht’90: 1 – 1 (Eredivisie)
24-04-1988: Sparta – DS’79: 3 – 1 (Eredivisie)
19-02-1984: Sparta – DS’79: 8 – 1 (Eredivisie)

Stand vooraf
03. Sparta Rotterdam, 18 gespeeld, 32 punten (32-18, +14)
06. FC Dordrecht, 18 gespeeld, 30 punten (30-35, -5)

De historische wedstrijd

Seizoen 2010-2011: Sparta Rotterdam-FC Dordrecht: 2-2

Scoreverloop:
0-1 Tommie Beugelsdijk
1-1 Johan Voskamp (strafschop)
2-1 Joey Godee
2-2 Dave Huymans

Het verhaal van destijds:

Negen spelers van FC Dordrecht hebben een gelijkspel behaald in de streekderby tegen Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel eindigde het duel in 2-2. Dave Huymans scoorde tien minuten voor tijd de gelijkmaker.

FC Dordrecht kwam al vroeg in de wedstrijd, terecht, op voorsprong. Tommie Beugelsdijk liep zich goed vrij en kopte uit een corner de 0-1 binnen. Na een half uur kwam Sparta Rotterdam op gelijke hoogte. Johan Voskamp scoorde vanaf de penaltystip. Bovendien kreeg Guy Ramos rood voor de overtreding waaruit de strafschop ontstond. Even later werd het Dordtse tiental zelfs gereduceerd tot negen spelers. Juanito Sequeira kreeg rood na het blokken van zijn directe tegenstander. De negen Schapenkoppen haalden de rust met 1-1.

Na rust kreeg Sparta vele kansen, maar gescoord werd er niet. Tot een kwartier voor tijd. Joey Godee schoot de bevrijdende 2-1 binnen. Toch lukte het de thuisploeg niet om de score uit te bouwen. Sterker nog, FC Dordrecht hield met negen man goed stand en tien minuten voor het eindsignaal scoorde Dave Huymans zelfs de 2-2. Zo pakte FC Dordrecht met twee man minder een punt in een zware uitwedstrijd.

Johan Voskamp, die vorig seizoen liefst 29 keer scoorde in 31 duels, speelt tegenwoordig in Polen voor Slask Wroclaw. Joey Godee speelt nog in het shirt van Sparta Rotterdam. Tommie Beugelsdijk maakte na vorig seizoen even een uitstapje naar ADO Den Haag om vervolgens al snel weer terug te keren aan De Krommedijk. Dave Huymans kwam na zijn periode bij FC Dordrecht uit voor het Team VVCS op zoek naar een nieuwe werkgever in het betaald voetbal.

Sparta Rotterdam werd vorig seizoen negende, FC Dordrecht elfde. Aan het einde van het seizoen was het verschil in punten tussen beide teams slechts twee in het voordeel van Sparta Rotterdam.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.