Voorbeschouwing Sparta – FC Dordrecht

Na de zaterdagavondwedstrijd tegen FC Eindhoven, komen de Schapenkoppen ditmaal op zondagmiddag in actie. Iets wat de laatste keer goed beviel, want toen werd er met 0-3 gewonnen bij AGOVV Apeldoorn. Alhoewel de 2-2 tegen FC Eindhoven achteraf een terechte eindstand was, zorgde het ook voor wat teleurstellingen. Niet alleen in de strijd om de tweede periode liepen de mannen van Henny Lee wat averij op, in de algemene stand was de aankomende tegenstander Sparta Rotterdam tot op een punt genaderd als er gewonnen was.

Desondanks kijkt iedereen binnen de club met vetrouwen uit naar de wedstrijd op Het Kasteel. In de competitie dateert de laatste nederlaag alweer van begin oktober en een belangrijke speler als Guy Ramos is sinds vorige week weer speelgerechtigd.

Sparta Rotterdam opende de competitie nog goed door de lastige uitwedstrijd bij GA Eagles met 2-1 te winnen en met liefst 12-1 over Almere City FC heen te walsen. De laatste tijd is het echter kommer en kwel wat betreft de resultaten. Slechts vijf punten uit de laatste zes duels, de negende plaats in de algemene stand en de dertiende in de tweede periode. Trainer Jan Everse temperde onlangs de verwachtingen door te stellen dat Sparta geen kampioensploeg heeft. In de Jupiler League weet je het echter maar nooit en via de periodetitels en de play-offs is er van alles mogelijk zo gaf ook Nathan Rutjes van de week aan voor de camera van RTV Rijnmond.

Johan Voskamp schoot zichzelf begin dit seizoen tegen Almere City FC in de geschiedenisboeken door liefst acht keer te scoren in een wedstrijd. Daarna scoorde de spits die dit seizoen nog een duel speelde voor Helmond Sport, in ieder duel minstens een keer. Waar het ene Sparta-talent Erik Falkenburg vertrok naar AZ, daar speelt Kevin Strootman nog in Rotterdam-West. Strootman stond in de belangstelling van onder meer kampioen FC Twente, maar van een transfer kwam het niet. Strootman bezet de tweede plaats op de clubtopscorersranglijst met vier goals. Achterin zorgen Ruud Kras en Ruud Knol voor de ervaring, terwijl Nathan Rutjes, bezig aan zijn zesde seizoen voor Sparta, een veelzijdige speler is die op meerdere plaatsen inzetbaar is en gewaardeerd wordt door het publiek. Wat betreft jong talent is het vooral letten op Lerin Duarte en Joey Godee.

Jan Everse kan in ieder geval niet beschikken over David Abdul, Aleksander Seliga (beiden geblesseerd) en de Marten de Roon (geschorst). Henny Lee moet het zoals bekend stellen zonder Cecilio Lopes die alsnog geschorst is naar aanleiding van zijn vermeende overtreding in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Sparta Rotterdam mag dan in een mindere periode verkeren, in eigen huis zijn ze dit seizoen nog ongeslagen. Wanneer we de resultaten uit het verleden erbij pakken, dan zien we dat FC Dordrecht de laatste twee keer met een overwinning vertrok vanaf Het Kasteel. Maar we weten hoe het zit met in het verleden behaalde resultaten… Hoe dan ook, het belooft zondag een mooie wedstrijd te worden, de belangen zijn groot voor beide teams.

Jeroen Sanders moet het duel in goede banen gaan leiden. De assistent-scheidsrechters zijn Jermaine Lapar en Terry Hoekstra. Vierde official is Dave Otto.

Historie Sparta Rotterdam – FC Dordrecht, de laatste 10 duels

24-10-2004: Sparta-FC Dordrecht: 3-5
16-05-2003: Sparta-FC Dordrecht: 3-0
28-09-2003: Sparta-FC Dordrecht: 1-2
26-10-1994: Sparta-Dordrecht’90: 3-1 (eredivisie)
17-04-1993: Sparta-Dordrecht’90: 1-1 (eredivisie)
26-04-1992: Sparta-SVV/Dordrecht’90: 1-1 (eredivisie)
24-04-1988: Sparta-DS’79: 3-1 (eredivisie)
19-02-1984: Sparta-DS’79: 8-1 (eredivisie)

Stand Vooraf:
09. Sparta Rotterdam 13 gespeeld, 19 punten, doelsaldo 35-23 +12
12. FC Dordrecht 13 gespeeld, 16 punten, doelsaldo: 18-24 –6

De historische wedstrijd:

Seizoen 2004-2005: Sparta-FC Dordrecht: 3-5

Scoreverloop:
1-0 Riga Mustapha
1-1 Arjan van der Laan
1-2 John den Dunnen
2-2 Riga Mustapha
3-2 Riga Mustapha
3-3 Rachid El Khalifi
3-4 Maceo Rigters
3-5 Maceo Rigters.

Het verhaal van destijds:

FC Dordrecht en Het Kasteel, het lijkt een winnende combinatie. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen namen juichende Dordtenaren bezit van het Rotterdamse voetbalstadion. Maar waar de Schapenkoppen vorig seizoen nog als een dief in de nacht met de punten aan de haal gingen, daar was de zege van gisteren de climax van een overheerlijk, Engels aandoend spektakelstuk met een kolossale amusementswaarde en een passend scoreverloop: 3-5.

Nadat Sparta na een kwartier de leiding had genomen (uithaal Mustapha), kwam FC Dordrecht na 26 minuten spelen terug in het duel. Dat was namelijk het moment dat Spartaan Marciano Bruma de rode kaart zag omdat hij de doorgebroken Maceo Rigters had neergehaald. Drie minuten later bracht Arjan van der Laan de stand in evenwicht, hetgeen ook de ruststand zal zijn.

In een heerlijke tweede helft kwamen de mannen van Robert Verbeek op voorsprong door een goal van oud-Spartaan John den Dunnen: 1-2. Het in ondertal verkerende Sparta bleef knokken en kwam via twee goals van de uitblinkende Riga Mustapha zelfs weer op voorsprong: 3-2.

Na de nieuwe achterstand gooide Robert Verbeek het roer om. Hij liet zijn elftal anders spelen, onder meer met een extra spits (Rachid El Khalifi kwam als invaller van Dennis van der Pennen binnen de lijnen). El Khalifi had een stormachtige invalbeurt. Al snel pakte hij een gele kaart en een minuut later bracht hij zijn team op gelijke hoogte: 3-3. Toen Maceo Rigters een minuut later de 3-4 maakte, was het gedaan met het verzet van Sparta. Dat leidde er toe dat FC Dordrecht nog meer kansen kreeg en Rigters een kleine tien minuten voor tijd de eindstand kon bepalen op 3-5.

De makers van de eerste twee Dordtse goals hebben allebei iets met Sparta. John den Dunnen speelde er in het verleden, terwijl Arjan van der Laan dat ook deed en nu de trainer is van Sparta A1. Rachid El Khalifi speelde na zijn periode aan de Krommedijk voor FC Emmen, SC Cambuur en Real Salt Lake in de Verenigde Staten. In de voorbereiding dook hij nog even op bij de Schapenkoppen. Maceo Rigters speelt nu voor Willem II, terwijl Riga Mustapha bezig is aan zijn tweede seizoen in de Engelse

Sparta eindigde dat seizoen op de tweede plaats achter kampioen Heracles Almelo en scoorde liefst 93 keer. FC Dordrecht werd achtste.Premier League bij Bolton Wanderers.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.