Voorbeschouwing Sparta – FC Dordrecht

Na de spectaculaire topper tegen MVV Maastricht, waarin de Schapenkoppen bij rust kansloos leken, maar dankzij een sterk slotoffensief toch nog een punt wisten te behalen, staat er met Sparta Rotterdam als tegenstander nu opnieuw een topper op het programma.

Het zal opnieuw een testcase worden voor het team dat dit seizoen al zo vaak heeft laten zien tot veel in staat te zijn. Het jonge team oogt volwassen en presteert stabiel. Want waar er vorig seizoen zo weinig punten werden behaald op vreemde bodem, daar gaat dat dit seizoen een stuk beter. Van de zeven voorgaande duels buitenshuis, werden er vier gewonnen, twee gelijkgespeeld en alleen de wedstrijd bij SC Cambuur eindigde met verlies.

De wedstrijd leeft al geruime tijd en FC Dordrecht zal op Het Kasteel ondersteund worden door veel supporters. Het enige wat er eigenlijk nog aan ontbreekt is dat deze Rijnmondderby en tevens topper in de Jupiler League, niet live te zien is op de Televisie. Harry van den Ham kan zondag nog steeds geen beroep doen op de al langer uitgeschakelde Wilmer Kousemaker.

De tegenstander
Het is alom bekend dat Sparta Rotterdam dit seizoen moet promoveren. Hoewel de resultaten aanvankelijk wisselvallig waren, heeft het team van Michel Vonk (in de beginjaren negentig nog speler op de Krommedijk) de laatste weken belangrijke wedstrijden tot een goed einde gebracht: MVV Maastricht uit 0-1, Helmond Sport thuis 2-0 en Fortuna Sittard uit 1-3. Bij winst op FC Dordrecht naderen de Spartanen in de algemene stand koploper MVV Maastricht tot een punt en komen ze steviger aan kop in de periodestand.

Spits Sandro Calabro is bezig aan een sterk seizoen. In tien duels wist hij al acht keer te scoren. Dat hij een neusje voor de goal heeft, bleek vooral in het seizoen 2008-2009. Calabro scoorde toen in 34 duels namens VVV Venlo liefst 25 keer. Ook Iliass Bel Hassani (vier treffers en drie assists) en Steef Nieuwendaal (vier goals) hebben hun waarde bewezen tot nu toe.

Robert van Boxel, Gijs Luirink, Donovan Slijngard, Danny Buijs, Steef Nieuwendaal en Sandra Calabro zijn de spelers met ervaring en zoals we van Sparta gewend zijn, bestaat het team ook altijd uit talentvolle spelers die of rechtstreeks uit de jeugdopleiding komen, of door Sparta wel opgeleid zijn maar eerst elders hebben gespeeld om ervaring op te doen en later teruggekeerd zijn naar Het Kasteel. Van de jonge garde is Mario Bilate momenteel het beste voorbeeld. Vorig seizoen kwam de aanvaller al tot 25 duels in de hoofdmacht en nu staat de teller op elf.

Op het eigen Kasteel zijn de Spartanen nog ongeslagen. AGOVV Apeldoorn wist een punt mee te nemen uit Rotterdam, de overige duels leverden allemaal winst op voor de thuisploeg.

Verschillende mensen ontmoeten zondag hun oude club. Aan de kant van Sparta Rotterdam hebben de trainers Michel Vonk en Arjan van der Laan en keeperstrainer Frank Kooiman in het verleden voor FC Dordrecht gespeeld. Andersom hebben hersteltrainer Hans Eijkenbroek (tussen 1963 en 1973 meer dan driehonderd duels) en technisch manager Marco Boogers in het verleden voor Sparta gespeeld. Van de huidige Dordtse selectie hebben doelman Warner Hahn (in de jeugd), Moussa Kalisse, Jeffrey Rijsdijk, Björn Vlasblom en Jessy Mayele een verleden op Het Kasteel.

De Rijnmondderby tussen Sparta en FC Dordrecht heeft in het verleden het nodige spektakel opgeleverd. Zo hielden de Schapenkoppen in september 2003 Sparta van de periode af (zie de historische wedstrijd), werd het een seizoen later liefst 3-5 op Het Kasteel en eindigde de wedstrijd twee jaar geleden in 2-2, terwijl FC Dordrecht met 2-0 achterstond en nog voor rust met negen man kwam te staan.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Eric Braamhaar. De assistent-scheidsrechters zijn Peter Janson en Jac Schenkels. Vierde official is Gertjan Bakker.

Historie Sparta-Dordrecht in competitieverband

22-01-2012: Sparta Rotterdam – FC Dordrecht: 2 – 0
21-11-2010: Sparta Rotterdam – FC Dordrecht: 2 – 2
24-10-2004: Sparta – FC Dordrecht: 3 – 5
28-09-2003: Sparta – FC Dordrecht: 1 – 2
16-05-2003: Sparta – FC Dordrecht: 3 – 0
26-10-1994: Sparta – Dordrecht’90: 3 – 1 (Eredivisie)
17-04-1993: Sparta – Dordrecht’90: 1 – 1 (Eredivisie)
26-04-1992: Sparta – Dordrecht’90: 1 – 1 (Eredivisie)
24-04-1988: Sparta – DS’79: 3 – 1 (Eredivisie)

Stand vooraf
03. Sparta Rotterdam, 13 gespeeld, 27 punten (23-15, +8)
04. FC Dordrecht, 13 gespeeld, 25 punten (31-20, +11)

De historische wedstrijd
Seizoen 2003-2004: Sparta-FC Dordrecht 1-2
Scoreverloop: 1-0 Danny Koevermans, 1-1 Lorenzo Rimkis (eigen goal) en 1-2 Chima Onyeike

Het verhaal van destijds:
FC Dordrecht heeft de uitwedstrijd bij Sparta winnend afgesloten. Op Het Kasteel eindigde de wedstrijd in 1-2. De nederlaag van Sparta was extra zuur, omdat ze tevens de periodetitel misliepen.

Met een iets gewijzigde opstelling, speelden de Schapenkoppen een goede wedstrijd. Sparta speelde rommelig en oogde zenuwachtig. Toch kregen de Rotterdammers in de eerste helft de beste kansen, waarvan Danny Koevermans er eentje wist te benutten na een kwartier spelen: 1-0. Niet veel later was de stand alweer gelijk. Lorenzo Rimkis was in een sprintduel met Chima Onyeike, doelman Frank Kooiman was al gezien, eerder bij de bal, maar in plaats van de bal over te schieten, mikt hij het speltuig in eigen doel: 1-1.

In de tweede helft ging Sparta meer op de aanval spelen en risico’s nemen in de jacht naar winst en de periodetitel. Hierdoor ontstond er ruimte voor FC Dordrecht, maar hier konden de Schapenkoppen aanvankelijk nog niet zo veel mee doen. De ommekeer kwam in de laatste 25 minuten. Sparta kreeg een strafschop, maar Danny Koevermans faalde vanaf elf meter. FC Dordrecht trainer Jos van Eck bracht Mo Bensadik in voor Rachid el Khalifi en Bensadik maakte met zijn acties en snelheid het verschil. Door goed te reageren op een terugspeelbal van Sparta, veroverde Bensadik de bal en stelde hij Chima Onyeike in staat om de 1-2 te maken. Zo ging de periodetitel aan de neus van Sparta voorbij en pakte FC Dordrecht de volle drie punten.

Sparta werd dat seizoen derde, FC Dordrecht vijftiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.