Voorbeschouwing SC Veendam – FC Dordrecht

Nadat de wedstrijden tegen SC Cambuur Leeuwarden en Fortuna Sittard wegens het winterse weer werden afgelast, zal FC Dordrecht vanavond weer in actie komen voor de competitie. Op het programma staat de altijd lastige uitwedstrijd tegen SC Veendam.

Vorig weekend speelden de Schapenkoppen een nuttige oefenpot tegen stadsgenoot Oranje Wit. En wat veel mensen goed deed, was dat Theo Bos “gewoon” van de partij was en voor de dug-out stond. “Als Theo zich prima voelt is hij altijd welkom bij de club, dat weet hij” zo vertelde voorzitter Ad Heijsman voor de camera van RTV Rijnmond.

Het worden nu drukke tijden voor FC Dordrecht. Na SC Veendam wacht volgende week vrijdag Almere City FC, drie dagen later wordt de wedstrijd tegen Fortuna Sittard ingehaald, weer vier dagen later staat de uitwedstrijd tegen MVV op het programma en weer drie dagen daarna wordt de uitwedstrijd tegen SC Cambuur Leeuwarden ingehaald. Als vervolgens vier dagen na Cambuur de uitwedstrijd tegen FC Volendam is afgewerkt, hebben de Schapenkoppen zes wedstrijden gespeeld in vier weken. Maar goed, eerst maar eens de uitwedstrijd tegen SC Veendam…

De trainers Virgil Breetveld, Rody Hoegee en Delano Hill kunnen sowieso niet beschikken over Wilmer Kousemaker, Giorgio Achterberg en Donny van der Dussen.

De tegenstander

Ook SC Veendam kwam de afgelopen twee speelrondes niet in actie in de Jupiler League. De uitwedstrijd tegen FC Emmen en de thuiswedstrijd tegen FC Volendam zullen daarom binnenkort ingehaald worden. De ploeg van Gert Heerkes is de tweede seizoenshelft begonnen met drie nederlagen. In heel het seizoen wisten de Groningers pas twee keer te winnen en mede daardoor wordt momenteel de zeventiende plaats op de ranglijst ingenomen.

Met drie testspelers uit het amateurvoetbal in de gelederen, verloor SC Veendam afgelopen week de oefenwedstrijd tegen WKE met 3-1. Angelo Cijntje, Niek Loohuis en Lars Lambooij zullen vanavond niet van de partij zijn. Vooral het niet kunnen spelen van Cijntje is een aderlating voor het team. Met meer dan driehonderd duels in het betaald voetbal, waarvan het merendeel voor Veendam, is Cijntje de meest ervaren speler in de selectie van de Groningers. Anco Jansen scoorde voor de winterstop tien keer in vijftien duels, maar hij speelt sinds dit jaar voor De Graafschap. De meest waardevolle spelers zijn nu Danny Menting (vijf doelpunten) en Jonathan Opoku (vier treffers), terwijl de ervaring zit bij Alair Cruz Vincente met 232 duels in het betaald voetbal.

FC Dordrecht heeft doorgaans veel moeite om in Veendam een zege te boeken. Van de laatste tien confrontaties werd alleen de editie van 2009-2010 winnend afgesloten. Niet geheel toevallig verkeerden de Schapenkoppen toen ook in een prima vorm (zie de historische wedstrijd).

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Jochem Kamphuis. De arbiter zal hierbij worden geassisteerd door de heren E. de Vree en A. de Wit. Vierde official is S. Mulder.

Historie Veendam-Dordrecht, de laatste 10 duels

15-04-2011: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 1
15-03-2010: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 1
10-09-2009: BV Veendam – FC Dordrecht: 0 – 4
17-09-2007: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 1
08-09-2006: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 1
16-09-2005: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 0
19-11-2004: BV Veendam – FC Dordrecht: 2 – 0
12-09-2003: BV Veendam – FC Dordrecht: 1 – 1
26-03-2002: BV Veendam – Dordrecht’90: 4 – 3
16-09-2000: BV Veendam – Dordrecht’90: 2 – 1

Stand vooraf
08. FC Dordrecht, 20 gespeeld, 30 punten, 31-39 (-8)
17. SC Veendam, 20 gespeeld, 11 punten, 29-44 (-13)

De historische wedstrijd

Seizoen 2009-2010: BV Veendam-FC Dordrecht: 0-4

Scoreverloop:
0-1 Bart van Muyen
0-2 Johan Versluis
0-3 Cecilio Lopes
0-4 Rihairo Meulens

Het verhaal van destijds:

Veel makkelijker dan vooraf verwacht pakte FC Dordrecht in Veendam de gewenste zege. De opgeladen thuisclub speelde onder druk van de periodemogelijkheden als verlamd en de Schapenkoppen hadden het duel al snel onder controle. Efficiënt en professioneel besliste Dordt in een goed half uur de makke wedstrijd.

Van Muyen, Verluis en Lopes brachten de 0-3 op het scorebord. In de slotfase maakte Meulens de verhoudingen duidelijk: 0-4. Door de zege verstevigde FC Dordrecht de koppositie in de zesde periode en liep twee doelpunten uit op de laatst overgebleven concurrent, RKC Waalwijk. Met twee thuiswedstrijden voor Dordt (FC Omniworld en Cambuur) en twee uitduels voor RKC (Excelsior en Fortuna) liggen er nu grote kansen voor een mooi slot van de competitie op de Krommedijk.

FC Dordrecht won de zesde periode uiteindelijk ook. Omniworld werd met 2-1 verslagen en Cambuur met 1-0.

Van alle doelpuntenmakers van toen, spelen Bart van Muyen (FC Oss) en Rihairo Meulens (Almere City FC) nu niet meer voor FC Dordrecht.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.