Voorbeschouwing SC Cambuur – FC Dordrecht

Het kan vooralsnog niet op voor FC Dordrecht. Na de mooie bekerzege op Willem II, werd afgelopen maandag in de competitie Helmond Sport de eerste nederlaag toegebracht. Door de 3-0 overwinning in Brabant zijn de Schapenkoppen gestegen naar de vierde plaats in de Jupiler League. Na zeven duels was alleen FC Volendam te sterk en de achterstand op koploper MVV Maastricht is slechts drie punten.

Door de goede prestaties maakt FC Dordrecht in theorie zelfs nog kans op de eerste periodetitel. Maar daar wil niemand aan de Krommedijk over praten. De aandacht van buitenaf is even al groot nu er al zoveel punten zijn verzameld en het is zaak voor iedereen om met beide benen op de grond te blijven staan. Als er een wedstrijd is die zeker niet onderschat mag worden, dan is dat wel de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Wat dat betreft komt dit duel precies op het juiste moment.

Roderick Gielisse keer terug van een schorsing, Harry van den Ham kan nog niet beschikken over Johan Versluis en Wilmer Kousemaker. Of Gielisse zomaar terug zal keren in de basis is nog afwachten. Jeffrey Fortes verving hem afgelopen maandag prima en heeft, na ook tegen FC Oss en Telstar een goede indruk achter gelaten te hebben, inmiddels een contract getekend.

De tegenstander
SC Cambuur staat na zeven speelronden in de Jupiler League precies gelijk met FC Dordrecht. De Friezen hebben niet alleen evenveel punten, ze hebben ook precies hetzelfde doelsaldo en ook nog eens hetzelfde aantal doelpunten voor en tegen.

Met Tim Bakens, Leon Broekhof, Mark Diemers, Yori Rose en Michiel Hemmen, haalde de club afgelopen zomer een goed stel spelers binnen. Michiel Hemmen heeft tot nu toe de grootste stempel gedrukt. De spits was in zeven duels al zes keer trefzeker en bezet daarmee de tweede plaats op de ranglijst van topscorers. Hoewel samen nog maar goed voor een treffer, hebben ook Melvin de Leeuw en Yuri Rose in het verleden laten zien te beschikken over scorend vermogen. Naast de gevaarlijke aanvallers, beschikt trainer Alfons Arts over een mix van ervaren spelers en (jonge) talenten. Op papier staat er een prima elftal dat de nacompetitie moet gaan halen.

In eigen stadion won SC Cambuur tot nog toe alle competitieduels. En de tien gemaakte goals in drie thuisduels liegen er niet om. De afgelopen jaren werden de duels in Friesland tussen Cambuur en Dordrecht telkens een prooi voor de thuisploeg. In de afgelopen vier confrontaties wist FC Dordrecht zelfs helemaal niet te scoren. Toch reizen de Schapenkoppen met het nodige vertrouwen af richting Leeuwarden. En om het vertrouwen nog wat kracht bij te zetten, haal ik bij de historische wedstrijd de 1-4 zege uit het seizoen 2004-2005 nog maar even naar voren…

Maarten Ketting (scheidsrechter, foto), C. Droste en M. Hoksbergen (assistent-scheidsrechters) en D. ter Braak (vierde official) vormen de arbitrage in Leeuwarden.

Historie SC Cambuur – Dordrecht, de laatste 10 duels

05-12-2012: SC Cambuur – FC Dordrecht: 4 – 0
14-01-2011: SC Cambuur – FC Dordrecht: 3 – 0
12-03-2010: SC Cambuur – FC Dordrecht: 3 – 0
10-10-2008: SC Cambuur – FC Dordrecht: 2 – 0
10-08-2007: Cambuur Leeuwarden – FC Dordrecht: 2 – 1
02-03-2007: Cambuur Leeuwarden – FC Dordrecht: 4 – 2
04-11-2005: Cambuur Leeuwarden – FC Dordrecht: 0 – 0
27-08-2004: Cambuur Leeuwarden – FC Dordrecht: 1 – 4
20-02-2004: Cambuur Leeuwarden – FC Dordrecht: 2 – 0
07-03-2003: Cambuur Leeuwarden – FC Dordrecht: 0 – 1

Stand vooraf
04.FC Dordrecht, 7 gespeeld, 14 punten (15-9, +6)
05.SC Cambuur, 7 gespeeld, 14 punten (15-9, +6)

De historische wedstrijd
Seizoen 2004-2005: Cambuur Leeuwarden-FC Dordrecht: 1-4
Scoreverloop: 0-1 Arjan van der Laan, 1-1 Thijs Houwing, 1-2 Gerard de Nooijer, 1-3 Maceo Rigters en 1-4 Ekrem Kahya

Het verhaal van destijds:
FC Dordrecht heeft de uitwedstrijd tegen Cambuur gewonnen. In Leeuwarden wonnen de Schapenkoppen met 4-1.

De Dordtse doelpunten werden gemaakt door Arjan van der Laan, Gerard de Nooijer, Maceo Rigters en Ekrem Kayha. FC Dordrecht was in Leeuwarden uiterst effectief. Het meeste balbezit was voor de thuisploeg, de bezoekers zorgden voor gevaar en maakten de goals.

FC Dordrecht schuift door deze overwinning door naar de elfde positie van de Gouden Gids Divisie.

Gerard de Nooijer is momenteel weer actief bij FC Dordrecht. Samen met Marco Jalink traint hij het Beloftenteam.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.