Voorbeschouwing RKC Waalwijk – FC Dordrecht

Zwaarbevochten was die wel, maar in Sittard boekten de Schapenkoppen de derde zege van de competitie. Door de overwinning is de ploeg van Henny Lee gestegen naar de twaalfde plaats en kunnen ze weer omhoog kijken. Prompt was daar drie dagen later weer goed nieuws. Op het druk bezochte business-event werd een mooie lasershow getoond met daarop de plannen van de club voor wat betreft de toekomst en natuurlijk het stadion, en liet de KNVB bij monde van Michael van Praag zich positief uit over een nieuw onderkomen van FC Dordrecht. Het vizier ging daarna op RKC Waalwijk, een zware uitwedstrijd…

RKC Waalwijk is samen met het FC Volendam van Gert Kruys de te kloppen ploeg in de Jupiler Leage. De Brabanders wonnen vijf keer, speelden evenzoveel keer gelijk, maar verloren nog niet. Slechts FC Volendam en Sparta Rotterdam wisten een punt mee te nemen uit het Mandemakers stadion, de rest van de thuisduels won RKC, ook van koploper FC Zwolle. De club gold voor aanvang van het seizoen als een van de titelkandidaten, als was het maar omdat ze vorig seizoen nog in de Eredivisie speelden.

De man die tot nu toe het hoogste rendement heeft gehaald en wekelijks voor de camera vragen moet beantwoorden over de vermeende belangstelling van Eredivisieclubs is Derk Boerrigter. Hij maakte in tien duels al zeven goals en gold vaak als uitblinker. Maar ook Fred Benson (zes doelpunten) en Donny de Groot (vijf treffers) zijn gevaarlijke spelers. Bovendien beschikt trainer Ruud Brood met spelers als Robert Braber, Sander Duits, Henrico Drost, Ard van Peppen, Sigourney Bandjar en Hans Mulder over de nodige (Eredivisie)ervaring.

Het zal zaak zijn voor FC Dordrecht om van meet af aan goed bij de les te zijn en ook bij de les te blijven. Al diverse keren dit seizoen stond RKC Waalwijk voor rust op een ruime voorsprong of wisten ze in een korte periode zomaar een aantal keer achter elkaar te scoren. Het mag duidelijk zijn dat deze wedstrijd een grote uitdaging is, maar ook een loodzware.

Stef Doedée en Didi Lonquet hebben een verleden bij RKC alhoewel ze gezamenlijk tot slechts zeven duels kwamen in twee seizoenen. Iemand die wel veel duels speelde voor de Brabanders, maar al een tijdje uitgespeeld is, is technisch manager Marco Boogers. Liefst vijf seizoenen speelde hij in Waalwijk met als resultaat een kleine vijftig treffers. Voor doelman Nick van der Ploeg betekende RKC-uit twee seizoenen geleden zijn debuut in het betaalde voetbal. Hij moest meteen drie keer vissen, maar zag zijn ploeggenoten er ook drie maken (zie de historische wedstrijd).

Henny Lee kan in ieder geval niet beschikken over Guy Ramos. De Rotterdammer is door zijn rode kaart tegen Fortuna Sittard voor drie duels geschorst.

Maarten Ketting is de door de voetbalbond aangesteld als arbiter en moet het duel in goede banen gaan leiden. De assistent-scheidsrechters zijn W. Lobbert en J. de Vries, terwijl M. Gerritsen de vierde official is.

Historie Dordrecht-RKC, de laatste 10 duels

06-02-2009: RKC Waalwijk-FC Dordrecht: 3-3
15-02-2008: RKC Waalwijk-FC Dordrecht: 4-1
13-05-2007: RKC Waalwijk-FC Dordrecht: 2-0 (play-offs)
21-09-2006: RKC Waalwijk-FC Dordrecht: 3-2 (beker)
11-06-1999: RKC-Dordrecht’90: 2-1 (nacompetitie)
29-01-1995: RKC-Dordrecht’90: 4-1 (eredivisie)
23-05-1993: RKC-Dordrecht’90: 0-3 (eredivisie)
08-03-1992: RKC-SVV/Dordrecht’90: 2-0 (eredivisie)
13-06-1987: RKC-DS’79: 3-1 (nacompetitie)
18-04-1987: RKC-DS’79: 3-1

Stand vooraf
03. RKC Waalwijk 10 gespeeld, 20 punten
12. FC Dordrecht 10 gespeeld, 9 punten

De historische wedstrijd

Seizoen 2008-2009: RKC Waalwijk-FC Dordrecht: 3-3

Scoreverloop:
0-1 Eddy Putter
1-1 Benjamin de Ceulaer
2-1 Ferne Snoyl
2-2 Cecilio Lopes
3-2 Charlison Benschop
3-3 Eddy Putter

Het verhaal van destijds:

Met onder meer Cecilio Lopes weer terug op de Krommedijk en een weer fitte Marcel van der Sloot, was de start na de winterpauze al veelbelovend. Top Oss (2-0) en FC Emmen (1-0) werden thuis verslagen, terwijl de lastige uitwedstrijd bij MVV in 2-2 was geeindigd. Tegen het sterke en hoogeklasseerde RKC Waalwijk stond er voor het team van Gert Kruys de eerste echte krachtmeting op de rol van 2009.

Het werd een heerlijke pot voetbal in Waalwijk. Voor rust werd er al vier keer gescoord: Putter (op aangeven van Coster) zorgde voor de 0-1, waarna De Ceulaer de stand vijf minuten later alweer gelijk trok. Tien minuten na de gelijkmaker schoot Snoyl een prima vrije trap binnen (2-1) en weer tien minuten later bepaalde Lopes de ruststand op 2-2.

Na rust zorgde de inmiddels voor AZ spelende Benschop voor de nieuwe voorsprong van de Brabanders, maar niet veel later zorgde Putter met zijn tweede goal van de avond opnieuw voor een gelijke stand. Gescoord werd er daarna, ondanks kansen voor beide teams en het spel dat op en neer golfde, niet meer.

Na een slechte eerste seizoenshelft won Dordt na de winterstop haast alle duels. Een achtste plaats en door het winnen van de zesde periode, de play-offs als toetje, waren het eindresultaat. RKC Waalwijk werd tweede met negen punten achterstand op de kampioen VVV Venlo, mede doordat de Brabanders liefst zeventien keer gelijkspeeld.

Tekst en samenstelling: Mathijs hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.