Voorbeschouwing RBC Roosendaal-FC Dordrecht

De Schapenkoppen deden vorige week wat ze moesten doen om in de race te blijven voor de play-offs: winnen van FC Emmen. FC Zwolle, dat maar weer eens punten morste, werkte echter niet mee door gelijk te spelen tegen concurrent FC Den Bosch. En hoe anders ziet de stand er nu plotseling uit na de straf van de Licentiecommissie aan het adres van FC Dordrecht in de vorm van drie strafpunten? Die stand geeft aan dat het vrijwel onmogelijk is om de play-offs nog te halen. Maar vrijdagmiddag zullen we meer weten na het kort geding.

Terug naar het voetbal. Want natuurlijk is er maar één plek waar een seizoen beslist hoort te worden, en dat is op het veld en natuurlijk moet er nog wel gewoon gevoetbald worden tegen RBC Roosendaal. Trainer Henny Lee kampt in ieder geval niet met schorsingen, Bart van Muyen is er sowieso niet bij.

Ook RBC Roosendaal werd door de KNVB bestraft met drie minpunten en dat zet de Brabanders nu plotseling op de laatste plaats van de Jupiler League. De in financieel zwaar weer verkerende club, verloor dit seizoen al negentien keer. En daarmee zijn ze, samen met Fortuna Sittard, de club die de meeste nederlagen leed tot dusver. In 2011 won RBC alleen van Almere City FC en die zege dateert alweer van 17 januari. Met slechts zes punten uit de laatste vijftien duels, is het niet zo gek dat de ploeg in de gevarenzone terecht is gekomen.

Voor volgend seizoen heeft de clubleiding Eric Hellemons al aangesteld als trainer, dit seizoen stonden er verschillende mensen voor de groep. Sander Popovics was de beoogde trainer, maar die stapte al op voor de competitie begon. De honneurs werden toen tijdelijk waargenomen door Hellemons en Peter van Vossen, tot men in oktober Fuat Capa aanstelde. Capa vertrok alweer na een aantal maanden, waarna Hellemons en Van Vossen opnieuw tijdelijk voor de groep stonden. Dean Gorré werd nadien aangesteld om het seizoen af te maken.

Melvin de Leeuw (acht goals), Ralf Seuntjes (zeven treffers) en Cees Toet (vijf doelpunten) zijn statistisch gezien tot nu toe de meest waardevolle spelers. Seuntjes scheurde echter in maart zijn enkelbanden in en kwam nadien niet meer binnen de lijnen. De meeste ervaring komt van Jordi Zuidam (265 duels in het betaald voetbal) en Mels van Driel (221 wedstrijden).

Marcel van der Sloot was twee periode’s actief voor RBC Roosendaal en is nu aan zijn tweede periode bezig bij FC Dordrecht. Aan de kant van RBC hebben Roel de Graaff, Vlatko Lazic en Junior Livramento (voornamelijk in de jeugd en één duel in de hoofdmacht) een verleden aan de Krommedijk.

De wedstrijd moet in goede banen geleid worden door Jack van Hulten. De assistent-scheidsrechters zijn Ger Buiting en Hans ten Hoove. Vierde official is Davy Otto.

Historie RBC Roosendaal – FC Dordrecht, de laatste 10 duels

18-01-2010: RBC Roosendaal – FC Dordrecht: 4 – 1
27-03-2009: RBC Roosendaal – FC Dordrecht: 2 – 3
21-03-2008: RBC Roosendaal – FC Dordrecht: 1 – 2
24-11-2006: RBC Roosendaal – FC Dordrecht: 3 – 2
07-09-2001: RBC Roosendaal – FC Dordrecht: 2 – 1
13-03-2000: RBC – Dordrecht’90: 1 – 1
16-12-1998: RBC – Dordrecht’90: 1 – 0
21-03-1998: RBC – Dordrecht’90: 1 – 1
07-12-1996: RBC – Dordrecht’90: 3 – 0
20-01-1996: RBC – Dordrecht’90: 1 – 0

Stand vooraf
10. FC Dordrecht, 33 gespeeld, 41 punten (50-53 – 3)
18. RBC Roosendaal, 33 gespeeld, 23 punten (35-64 – 29)

De historische wedstrijd

Seizoen 2007-2008: RBC Roosendaal-FC Dordrecht: 1-2

Scoreverloop:
1-0 Jeffrey Vlug
1-1 Marcel van der Sloot
1-2 Moussa Kalisse

Het verhaal van destijds:

Met een wonderbaarlijke 1-2 overwinning bij RBC heeft FC Dordrecht de laatste kans op uitzicht op de play-offs behouden. Er volgen nog vier finales, aanstaande vrijdag is de eerstvolgende op de eigen Krommedijk tegen Helmond Sport.

Gert Kruys sprak direct na afloop op de drempel van de kleedkamer gelijk zijn hoop uit op een massale steun van de Dordtse supporters. “Het kan nog steeds”, sprak de opgeluchte oefenmeester. “We gaan er vol voor”. Dat had Dordt in Roosendaal ook gedaan, zij het dat de motor pas echt op gang kwam nadat de Schapenkoppen in de 53e minuut na een rode kaart van Reinhard Breinburg met tien man waren gekomen. De thuisclub zakte terug en dacht de minimale 1-0 voorsprong over de meet te kunnen slepen.

In ondertal werden de Dordtenaren, die daarvoor voor het eerst dit seizoen het geluk eindelijk eens aan eigen zijde hadden gehad, echter steeds sterker. De inzet werd in de slotfase beloond toen de ingevallen Marcel van der Sloot met een prachtige vrije trap de gelijkmaker in de kruising joeg (1-1) waarna Moussa Kalisse in blessuretijd op aangeven van Sieme Zijm zelfs het Dordtse kamp de ultieme euforie bezorgde: 1-2.

Jeffrey Vlug komt tegenwoordig uit voor FC Eindhoven, Van der Sloot en Kalisse ook dit seizoen voor FC Dordrecht.

RBC Roosendaal beeindigde dat seizoen op plaats elf, FC Dordrecht werd twaalfde.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.