Voorbeschouwing MVV – FC Dordrecht

Tegen Almere City FC boekten de Schapenkoppen alweer de vijfde zege in zes duels. Het zorgt op dit moment voor een achtste plaats in de Jupiler League, en de ploeg van Henny Lee is volop in de race voor een plaats in de play-offs. Via de periode lukte dat net niet (de derde periode werd afgesloten op de vierde plaats met zestien punten uit acht duels), maar via de ranglijst bestaat er een goede kans (zo is de achterstand op de nummer drie Helmond Sport maar zes punten) en er komt nog een periode aan.

Wat de technische staf en de ploeg goed beseffen is dat goed voetbal niet altijd punten oplevert. Op die manier pakte FC Dordrecht in de beginfase van de competitie namelijk nauwelijks punten. Nu is het misschien allemaal wat minder mooi, maar het levert wel resultaat op. Bovendien zijn de Dordtenaren de laatste weken uiterst effectief en verstaan ze de kunst om een voorsprong over de streep te trekken. Kortom: met de lage begroting presteert FC Dordrecht eigenlijk al jaren prima, zo ook dit seizoen weer. Er is volop concurrentie in de selectie en de sfeer is goed. Waar zal dat allemaal nog toe gaan leiden?

MVV Maastricht was tijdens de vorige zomer voor veel mensen wellicht al dood en begraven. Er was veel onrust (vooral over de financiën en de vermeende fusie), Ernst Faber leek aan de slag te gaan als trainer, maar bedankte later alsnog voor de eer en het seizoen moest begonnen worden met een flinke puntenaftrek dat later zou oplopen tot liefst -8. We praten over de start van de competitie en de eerste seizoenshelft. Dat alles nu anders is in Maastricht, is wel duidelijk. Vorige week werd de ploeg van René Trost periodekampioen en daarom mogen ze straks in de play-offs gaan strijden om promotie naar de Eredivisie. De goede prestaties van de afgelopen tijd leverde de club maar liefst drie bronzen stieren op. De eerste was voor de ploeg die de beste was in periode drie, de tweede voor trainer René Trost en de derde voor het talent Michael La Rosa.

MVV Maastricht is in 2011 nog ongeslagen. FC Zwolle bezorgde het team op 17 december van het vorig jaar de laatste nederlaag. In De Geusselt werd het toen 0-2 voor de huidige koploper van de Jupiler League. In eigen stadion is het team goed op dreef. Van de twaalf duels, werden er slechts drie verloren.

Malcolm Esajas (zeven treffers), Tom Daemen (vijf goals) en Tom van Hyfte (vier doelpunten) hebben tot nu toe het grootste aandeel in de resultaten van de ploeg. In de overwegend jonge selectie zijn Tom Daemen, aanwinst Tosin Dosunmu, Brenny Evers en Sjors Verdellen (kwam deze maand nog niet in actie) de spelers met de meeste bagage.

Inclusief een keer voor de beker, wist FC Dordrecht van de laatste tien duels in Maastricht er slechts twee te winnen. Ook nu zal het weer een lastige klus worden, want de Limburgers verkeren in een uitstekende vorm. Maar aangezien ook de Schapenkoppen aan een goede reeks bezig zijn, belooft het op papier in ieder geval een mooie wedstrijd te worden.

Jeroen Sanders moet deze wedstrijd in goede banen leiden. Hij zal hierbij worden geassisteerd door de grensrechters Richard Polman en Hessel Steegstra. Vierde official is Merlijn Gerritsen.

Historie MVV – Dordrecht, de laatste 10 duels:

05-02-2010: MVV – FC Dordrecht: 1-0
23-01-2009: MVV – FC Dordrecht: 2-2
25-01-2008: MVV – FC Dordrecht: 3-2
30-10-2007: MVV – FC Dordrecht: 1-3 (beker)
16-03-2007: MVV – FC Dordrecht: 1-1
02-12-2005: MVV – FC Dordrecht: 2-1
10-09-2004: MVV – FC Dordrecht: 0-1
07-11-2003: MVV – FC Dordrecht: 1-1
16-08-2002: MVV – FC Dordrecht: 1-1
22-03-2002: MVV – Dordrecht’90: 3-1

Stand vooraf
08. FC Dordrecht 24 gespeeld, 34 punten ( 38-41 – 3)
12. MVV 24 gespeeld, 26 punten (33-38 – 5)

De historische wedstrijd

Seizoen 2007-2008: MVV-FC Dordrecht: 1-3 (beker)

Scoreverloop:
0-1 Nick van der Velden
0-2 Mounir Biyadat
1-2 Gunther Thiebaut
1-3 Nassir Maachi

Het verhaal van destijds:

De laatste zege van de Schapenkoppen bij MVV, al was deze in bekerverband. Na een 0-0 ruststand, ontbrandde het duel in de tweede helft door een goal van Nick van der Velden. Mounir Biyadat bezorgde zijn team een grotere voorsprong, maar met nog meer dan tien minuten op de klok, bracht goaltjesdief Gunther Thiebaut het geloof weer terug bij MVV door de aansluitingstreffer te maken: 1-2. Nassir Maachi besliste het duel echter luttele minuten voor tijd: 1-3.

Alle doelpuntenmakers in dit duel, komen nu uit voor een andere club. Zo staat Van der Velden nog altijd onder contract bij AZ waar hij overigens weinig aan spelen toekomt, speelt Biyadat nu voor amateurclub Blauw-Geel’38 uit Veghel en verdedigt Maachi nu de kleuren van koploper FC Zwolle. Gunther Thiebaut, die bij MVV zeer succesvol was (zo scoorde hij in 67 duels liefst 42 keer voor de Limburgers), komt nu uit voor Lierse SK is zijn vaderland België.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.