Voorbeschouwing Helmond Sport – FC Dordrecht

“Aanstaande vrijdag is het een klein feestje aan de Krommedijk” zo sprak Ad Heijsman afgelopen week op het RTV Rijnmond voetballer van het jaar evenement waar hij de prijs in ontvangst nam voor Theo Bos die was gekozen tot trainer van het jaar. Met de aanloop naar vandaag toe, zat het begin deze week wel goed. Een zelfverzekerde voorzitter en een mooie prijs voor onze zieke trainer wat een mooie opsteker was in moeilijke tijden.

Natuurlijk moeten de Schapenkoppen nog wel een resultaat halen om zich daadwerkelijk te kunnen plaatsen voor de play-offs. Bij een overwinning is het toetje een feit, bij ieder ander resultaat is het belangrijk wat de resultaten zijn van de wedstrijden FC Oss-MVV en Fortuna Sittard-Go Ahead Eagles.

Het vertrouwen is groot in de spelersgroep. Iedereen is beschikbaar en de afgelopen weken heeft de ploeg laten zien ook mindere wedstrijden tot een goed einde te kunnen brengen. Maar hoe je het ook went of keert, Helmond Sport uit blijft een lastig te nemen horde…

De tegenstander
Onder trainer Hans de Koning is Helmond Sport bezig aan een prima seizoen. De Brabanders wonnen de laatste periode en dat was de kers op de taart. Want ook zonder de periode had Helmond Sport zich geplaatst voor de play-offs. De ploeg gaat als vierde eindigen en mag daarmee de eerste ronde van de play-offs overslaan.

De goede prestaties van trainer De Koning zijn niet onopgemerkt gebleven. FC Volendam handelde slagvaardig en presenteerde de oefenmeester deze week als nieuwe trainer van de wijdbroeken voor het nieuwe seizoen. In de spelersgroep valt vooral de prestatie van Erik Quekel op. De spits scoorde dit seizoen al achttien keer en heeft daarmee zijn prestaties van het seizoen 2007-2008 (Quekel scoorde toen namens TOP Oss zestien keer) overtroffen. Naast Quekel zijn ook Jop van der Linden (negen doelpunten en zes assists) en de Duitser Sebastian Stachnik (zes treffers en zes assists) dit seizoen al meerdere malen van waarde geweest. De meest ervaren speler van Helmond Sport is Marc Nygaard, maar de Deen kwam dit seizoen maar zeven keer binnen de lijnen. Ervaren spelers die dit seizoen wel in veel duels hun opwachting hebben gemaakt, zijn Juanito Sequeira (vanavond geschorst), Charles Kazlauskas, Philipp Haastrup en Daniel Guijo-Velasco. Kelvin Bossman, Gillian Justiana, Pepijn Veerman en Aart Verberne behoren tot de jongere garde met ook al de nodige optredens in het betaald voetbal en de nodige potentie.

Helmond Sport was na de winterstop in eigen stadion lang ongeslagen, maar SC Cambuur maakte daar twee weken geleden een einde aan door in het Lavans stadion met 3-1 te winnen. Als we naar de statistieken kijken van de laatste tien edities in Helmond tussen de Brabanders en de Dordtenaren, dan zien we dat FC Dordrecht de afgelopen twee seizoenen ongeslagen is gebleven, maar het in het verleden lastig heeft gehad en veelal met lege handen terugkeerde naar de Krommedijk. Gelukkig geven in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst.

Bij Helmond Sport hebben Hans de Koning (als interim-trainer), Erik Quekel en Juanito Sequeira een verleden in Dordrecht. De Koning maakte het seizoen 2004-2005 af als verantwoordelijke, Quekel speelde vorig seizoen in het shirt van FC Dordrecht en Sequeira deed dat tussen 2006 en 2011. Charles Kazlauskas was voorheen in de voorbereiding op proef bij FC Dordrecht. Waar een andere BVO wel met de Amerikaan in zee ging, zag FC Dordrecht daar van af.

Behoudens de vierde official, heeft de arbitrage een Belgisch tintje. Jurgen Brinckman is aangesteld als scheidsrechter, de assistent-scheidsrechters zijn G. Bossuyt en E. Ruys. De vierde official is R. Martens.

Historie Helmond Sport-Dordrecht, de laatste 10 duels

28-01-2011: Helmond Sport – FC Dordrecht: 0 – 1
28-08-2009: Helmond Sport – FC Dordrecht: 1 – 1
15-09-2008: Helmond Sport – FC Dordrecht: 1 – 0
24-08-2007: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 1
02-02-2007: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 4
18-11-2005: Helmond Sport – FC Dordrecht: 1 – 0
04-03-2005: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 0
24-10-2003: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 0
04-10-2002: Helmond Sport – FC Dordrecht: 5 – 2
26-04-2002: Helmond Sport – Dordrecht’90: 2 – 4

Stand vooraf
04.Helmond Sport, 33 gespeeld, 59 punten (60-49, +11)
08.FC Dordrecht, 33 gespeeld, 50 punten (55-60, -5)

De historische wedstrijd
Seizoen 2001-2002: Helmond Sport-Dordrecht’90: 2-4
Scoreverloop: 0-1 Mark de Vries, 0-2 Rachid el Khalifi, 1-2 Remco Torken, 1-3 Marcel van der Net, 1-4 Marcel van der Net (strafschop), 2-4 Raoul Henar (strafschop)

Het verhaal van destijds:
In Helmond liet Dordrecht’90 zien hoe goed het eigenlijk kan voetballen. Vooral in de eerste helft speelden de Schapenkoppen de gastheren van de mat en werd met een comfortabele 0-2 voorsprong de thee opgezocht.

Binnen twee minuten bracht Mark de Vries Dordrecht’90 aan de leiding, later in het eerste bedrijf verdubbelde Rachid el Khalifi de score: 0-2.

Na rust leken de Brabanders terug in de wedstrijd te komen door de 1-2 van Remco Torken. Niets was minder waar, want twee doelpunten van Marcel van der Net (de 1-4 was een benutte strafschop) maakten het verschil weer twee goals in het voordeel van de Dordtenaren. Ook Helmond Sport kreeg nog een strafschop (benut door Raoul Henar), maar verder dan 2-4 kwam het niet.

De frivoliteit waarmee Dordrecht’90 speelde, maakte het jammer dat het seizoen bijna voorbij is. Op deze wijze zou het nog wel even mogen duren.

Van alle Dordtse doelpuntenmakers tijdens de wedstrijd van destijds, speelt Mark de Vries nu voor SC Cambuur, Rachid el Khalifi komt uit voor de amateurs van Feyenoord en Marcel van der Net traint de eerstejaars B-junioren van Sparta Rotterdam. Van der Net zal volgend seizoen als jeugdtrainer van FC Utrecht aan de slag gaan. Aan de kant van Helmond Sport stond Jurgen Streppel in de basis. Streppel kennen we tegenwoordig als trainer van Willem II. Bij Dordrecht’90 stond Rody Hoegee destijds onder de lat (nu keeperstrainer) en Marco Boogers in de spits.

Dordrecht’90 eindigde dat seizoen als tiende, Helmond Sport werd vijftiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.