Voorbeschouwing Helmond Sport – FC Dordrecht

Twee keer uit, twee keer thuis en weer twee keer uit. Zo zien de komende weken eruit voor de Schapenkoppen. Om te beginnen met lastige duels in- en tegen Eindhoven volgende week en nu eerst in Helmond tegen Helmond Sport.

De eerste thuiswedstrijd van 2011 leverde meteen drie punten op. Na goede helfden, maar geen overwinning tegen SC Cambuur en FC Emmen, was het elftal hier wel aan toe. Dat het dan allemaal tot aan de eerste goal niet best was, werd voor lief genomen. De uiteindelijke 3-0 zege stond maar mooi op het scorebord en dat ook nog eens met een wonderschone treffer van Cecilio Lopes die werd verkozen tot RTV Rijnmond speler van de week en met zijn mooie lobbal ook nog eens in de race is voor het doelpunt van de week in de Jupiler League.

De wedstrijd tegen Fortuna Sittard was tevens de laatste van Guy Ramos in dienst van de Schapenkoppen. Vanaf nu gaat de Rotterdammer voor RKC Waalwijk spelen en zal FC Dordrecht het zonder hem moeten gaan doen.

Helmond Sport maakt een goed seizoen door. De Brabanders staan momenteel vierde, slechts op twee punten achterstand van de nummers twee en drie RKC Waalwijk en FC Volendam. Spits Bruno Andrade (hij scoorde voor de winterstop twaalf keer in zestien duels) is voorlopig uitgeschakeld met een knieblessure. Voorlopig heeft het elftal van Jurgen Streppel (bezig aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van Helmond Sport) geen last van de absentie van de Braziliaan. Na de winterstop werd FC Den Bosch op 2-2 gehouden en de lastige uitwedstrijd bij SC Cambuur werd met 2-1 gewonnen.

De goals zullen nu vooral moeten komen van Marc Höcher (maakte er al zeven) en Ibad Muhamadu (nieuw bij de club sinds de winterstop). Verder zijn Mark Veldmate (vier doelpunten) en de van MVV overgekomen Philipp Haastrup (drie treffers) al een aantal keer waardevol geweest. Robert van Westerop, Charles Kazlauskas, Sjoerd Winkens, Robbie Heamhouts en Ilja van Leerdam zijn de ervaren spelers, waarbij vooral Van Leerdam een belangrijke schakel is in het team. Hij beschikt over eredivisiebagage en bewaakt de balans op het middenveld.

Opvallend aan de prestaties van Helmond Sport is dat ze juist buitenshuis meer punten halen dan in eigen stadion. Dit schept wellicht kansen voor de Schapenkoppen.

De naam Ibad Muhamadu viel net al even. We kennen hem natuurlijk nog van zijn periode aan De Krommedijk. Muhamadu speelde in totaal 48 competitieduels voor FC Dordrecht en wist daarin 13 keer te scoren.

Helmond Sport-uit is altijd een lastige wedstrijd voor FC Dordrecht. De statistieken geven dit ook aan.

De arbitrage voor deze wedstrijd ziet er als volgt uit. Scheidsrechter: K. Bakkelo. Assistent-scheidsrechters: J. Pool en W. Rutgers. Vierde official: R. Martens.

Historie Helmond Sport-Dordrecht, de laatste 10 duels

28-08-2009: Helmond Sport-FC Dordrecht: 1-1
15-09-2008: Helmond Sport-FC Dordrecht: 1-0
24-08-2007: Helmond Sport-FC Dordrecht: 2-1
02-02-2007: Helmond Sport-FC Dordrecht: 2-4
18-11-2005: Helmond Sport-FC Dordrecht: 1-0
04-03-2005: Helmond Sport-FC Dordrecht: 2-0
24-10-2003: Helmond Sport-FC Dordrecht: 2-0
04-10-2002: Helmond Sport-FC Dordrecht: 5-2
26-04-2002: Helmond Sport-Dordrecht’90: 2-4
19-08-2000: Helmond Sport-Dordrecht’90: 1-1

Stand vooraf
04. Helmond Sport 19 gespeeld, 34 punten ( 34-24 + 10)
12. FC Dordrecht 19 gespeeld, 22 punten (28-36 – 8)

De historische wedstrijd

Seizoen 1983-1984 (Eredivisie): Helmond Sport-DS’79: 2-4

Scoreverloop:
1-0 Harrie Lubse (strafschop)
1-1 Harry Melis
1-2 Cees Spaan
1-3 Peter Matena
2-3 Jimpie Andries
2-4 Edwin Gorter

Het verhaal van destijds:

DS’79 is in Helmond op de ingeslagen weg goed doorgegaan. Het versloeg, na de triomf vorige week op FC Volendam, Helmond Sport in De Braak met 2-4. Via aantrekkelijke combinaties werkte het een in de eerste helft opgelopen achterstand van 1-0, na een door Lubse verzilverde strafschop, weg.

Harry Melis scoorde met de gelijkmaker zijn eerste doelpunt voor DS in de competitie. De Dordtse eredivisionist ging meteen goed door en overrompelde de verdediging van Helmond Sport met groot gemak. Cees Spaan en Peter Matena zorgden respectievelijk voor 1-2 en 1-3, waarna Andries tegenscoorde. Binnen de minuut bepaalde Edwin Gorter de eindstand op 2-4, waarmee hij de aanvalskracht van het huidige DS nog eens flink onderstreepte.

Feyenoord werd dat seizoen kampioen van de Eredivisie. Zomaar wat andere eindposities. Vierde: Haarlem, zesde: Sparta, tiende: FC Den Bosch, elfde: Fortuna Sittard en dertiende: Excelsior. Helmond Sport en DS’79 wisten het allebei niet te redden dat seizoen. Samen met Willem II daalden ze af naar de Eerste Divisie.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.