Voorbeschouwing Helmond Sport – FC Dordrecht

De sfeer aan de Krommedijk was de afgelopen dagen prima bij de staf, selectie en overige medewerkers van de club. Aanleiding daarvoor was natuurlijk de bekerzege in Tilburg op Willem II. Er werd volop genoten van de lekkernijen, uiteraard weer mogelijk gemaakt door Bakker Korteweg in een goed sfeertje. Een dag later zag iedereen voor de TV Scheveningen uit de koker komen als volgende tegenstander in het bekertoernooi. Een gunstige loting.

Natuurlijk ging het vizier ook weer op de competitie. Want zo zei trainer Harry van den Ham: “we hebben genoten van de bekerzege, maar de focus is daarna meteen weer gegaan op Helmond Sport. Die wedstrijd vind ik belangrijker”. In Brabant kan Van den Ham, behoudens Johan Versluis, beschikken over een fitte selectie.

De tegenstander
Helmond Sport schoot deze competitie uit de startblokken. De eerste vijf duels werden gewonnen. Vervolgens werd er in eigen stadion gelijkgespeeld tegen Fortuna Sittard en kwam er al snel een einde aan het bekeravontuur. De Rotterdamse amateurs van Xerxes/DZB waren afgelopen woensdag uiteindelijk na strafschoppen de sterkste. Na verlenging was de stand 3-3. Het is veel te voorbarig nu te stellen dat Helmond Sport de draad kwijt is. Interessant is het natuurlijk wel hoe het team de draad weer oppakt.

Eric Meijers debuteerde in augustus als coach in het betaald voetbal. De trainer uit Nijmegen, die in het verleden speelde in de betaalde jeugd van NEC, heeft een mooi palmares in het amateurvoetbal. Als trainer van Achilles’29 werd hij twee keer kampioen in de Hoofdklasse en vorig seizoen veroverde hij met Achilles het kampioenschap van de Topklasse en de algehele amateurtitel. Meijers kent tot dusver dus een prima start bij zijn nieuwe werkgever, hoewel de uitschakeling in het bekertoernooi wel een domper was.

Waar Erik Quekel voor de doelpunten zou moeten zorgen, daar is Emrullah Güvenç de blikvanger. De buitenspeler die vorig seizoen overkwam van FC Oss, scoorde deze competitie al negen keer. Dat is meer dan de helft van de totale productie van Helmond Sport. De meest in het oog springende nieuweling is Ferry de Regt. De verdediger is gehuurd van VVV Venlo waarvoor hij meer dan 100 duels speelde en waarmee hij in het seizoen 2008-2009 kampioen werd van de Eerste Divisie. Met Zarko Grabovac, Charles Kazlauskas, Daniel Guijo-Velasco en Juanito Sequeira hebben de Brabanders veel fysiek in huis met de nodige ervaring. Helmond Sport kan dus gerust een powerploeg genoemd worden met een kleine Belg die aan een kans genoeg heeft om te scoren.

Erik Quekel en Juanito Sequeira hebben een verleden in het shirt van FC Dordrecht. Quekel was in het seizoen 2010-2011 spits van FC Dordrecht en was destijds 7 keer trefzeker in 29 gespeelde duels. Sequeira was tussen 2006 en 2011 actief voor FC Dordrecht. De middenvelder speelde in die periode meer dan 100 duels en wist daarin 7 doelpunten te maken.

Als we naar de historie van deze wedstrijd kijken over de afgelopen 10 jaar, dan zien we dat liefst 7 keer de punten in Helmond bleven. 1 keer eindigde het onbeslist en 2 maal gingen de punten mee naar Dordrecht. Deze editie beloofd op voorhand boeiend te worden. Helmond Sport wil de koppositie weer terugveroveren en FC Dordrecht wil de goede lijn doortrekken. Eredivisie Live brengt de wedstrijd maadagavond vanaf even voor achten live in beeld.

Rogier Honig (zie foto rechts) is door de KNVB aangesteld om deze wedstrijd in goede banen te leiden. De assistent-scheidsrechters zijn J. Hubers en J. Schenkels. Vierde official is E. Wassink.

Historie Helmond Sport-Dordrecht, de laatste 10 duels

27-04-2012: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 1
28-01-2011: Helmond Sport – FC Dordrecht: 0 – 1
28-08-2009: Helmond Sport – FC Dordrecht: 1 – 1
15-09-2008: Helmond Sport – FC Dordrecht: 1 – 0
24-08-2007: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 1
02-02-2007: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 4
18-11-2005: Helmond Sport – FC Dordrecht: 1 – 0
04-03-2005: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 0
24-10-2003: Helmond Sport – FC Dordrecht: 2 – 0
04-10-2002: Helmond Sport – FC Dordrecht: 5 – 2

Stand vooraf
02.Helmond Sport, 6 gespeeld, 16 punten (16-8, +8)
06.FC Dordrecht, 6 gespeeld, 11 punten (12-9, +3)

De historische wedstrijd
Seizoen 2001-2002: Helmond Sport-Dordrecht’90: 2-4
Scoreverloop: 0-1 Mark de Vries, 0-2 Rachid El Khalifi, 1-2 Remco Torken, 1-3 Marcel van der Net, 1-4 Marcel van der Net (strafschop) en 2-4 Raoul Henar (strafschop)

Het verhaal van destijds:
Binnen twee minuten bracht Mark de Vries Dordrecht’90 aan de leiding, later in het eerste bedrijf verdubbelde Rachid el Khalifi de score: 0-2.

Na rust leken de Brabanders terug in de wedstrijd te komen door de 1-2 van Remco Torken. Niets was minder waar, want twee doelpunten van Marcel van der Net (de 1-4 was een benutte strafschop) maakten het verschil weer twee goals in het voordeel van de Dordtenaren. Ook Helmond Sport kreeg nog een strafschop (benut door Raoul Henar), maar verder dan 2-4 kwam het niet.

Dordrecht’90 eindigde dat seizoen als tiende, Helmond Sport werd vijftiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.