Voorbeschouwing Fortuna Sittard – FC Dordrecht

Tegen Helmond Sport bewezen de Schapenkoppen maar weer eens dat er in het GN Bouw stadion niets te halen valt voor de tegenstander. Lange tijd controleerden de Brabanders het duel, maar toch won FC Dordrecht dankzij goals van Santy Hulst, Cecilio Lopes en de weer fitte Wilmer Kousemaker. Het was alweer de vierde winst in zeven thuisduels en door de zege heeft de formatie van Theo Bos het linkerrijtje weer in zicht.

De gewonnen wedstrijd tegen Helmond Sport leverde ook nog persoonlijk succes op. In de eerste de beste wedstrijd waarin de mogelijkheid zich aandiende, maakte Cecilio Lopes zijn honderdste treffer in het betaald voetbal. Verreweg de meeste van die 100 treffers maakte hij in het shirt van FC Dordrecht (om precies te zijn 71).

Tegen Fortuna Sittard gaan de Dordtenaren opnieuw een gooi doen naar de eerste zege buitenshuis. Achter uitgerekend Cecilio Lopes staat een groot vraagteken. De spits heeft een hoofdblessure opgelopen. Danny Post, Donny van der Dussen (beiden geschorst) en Kevin Patijn en Renaldo Jongebloet (geblesseerd) zijn in ieder geval niet inzetbaar.

De tegenstander

Fortuna Sittard wacht alweer sinds 23 september op een zege. Die dag werd FC Oss in eigen huis met 2-1 verslagen. Net als FC Dordrecht, moet ook Fortuna Sittard het hebben van de thuiswedstrijden. Elf van de twaalf punten werden behaald in de eigen Trendwork Arena. De Limburgers die vorig seizoen ternauwernood ontsnapten aan degradatie naar de Topklasse, bezetten momenteel de veertiende plaats.

Trainer Wim Dusseldorp, bezig aan zijn tweede seizoen in Sittard, hekelt de vloek die er waarschijnlijk op zijn spelersgroep rust wat betreft blessures. Te vaak heeft de oefenmeester dit seizoen een speler niet op kunnen stellen. Nu gaat dat waarschijnlijk op voor Danny Hoesen, met vier treffers in dertien duels een van de meest waardevolle spelers in de selectie. De clubtopscorer is Harrie Gommans. Hij kwam in vier duels niet in actie, maar wist in de andere negen wedstrijden vijf keer te scoren. Net als Hoesen, maakte ook de Belg Wouter Scheelen vier doelpunten in dertien duels. De snelle en gevaarlijke Kévin Diaz, die eerder uitkwam voor RBC Roosendaal, FC Eindhoven en SC Cambuur, heeft drie goals achter zijn naam in dit lopende seizoen.

Met Gommans, Hoesen, Scheelen en Diaz zijn de meest waardevolle spelers van Fortuna Sittard genoemd, naast een aantal jonge spelers is er ook de nodige ervaring aanwezig. Fernando Ricksen, die zijn profcarrière begon bij Fortuna Sittard en met de club twee kampioenschappen vierde, heeft meer dan vierhonderd duels achter zijn naam, won ook landstitels en bekers in Schotland (met Glasgow Rangers) en Rusland (met Zenit Sint-Petersburg) en kwam bovendien twaalf keer uit voor Oranje. De Belg Marc Wagemakers heeft dik driehonderd wedstrijden ervaring en ook de Fransman Yoann de Boer (meer dan tweehonderd vijftig wedstrijden) en Harrie Gommans (tweehonderd veertig duels) hebben de nodige vlieguren achter de rug.

Fortuna Sittard-FC Dordrecht kan een boeiend voetbalgevecht worden. De thuisploeg wil weer eens winnen, FC Dordrecht wil eindelijk eens een uitwedstrijd winnend afsluiten.

Technisch manager Marco Boogers was een seizoen actief voor Fortuna Sittard. Zoals bij alle clubs, scoorde Boogers er ook in Sittard lustig op los. In het seizoen 1991-1992 kwam hij tot dertien goals in negenentwintig duels. Jesse Mayele maakte namens Fortuna Sittard zijn debuut in het betaald voetbal. Dat was op 6 februari 2009 in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Top Oss. Mayele speelde in het seizoen 2008-2009 in totaal zeven duels in de hoofdmacht van Fortuna.

In het seizoen 1993-1994 verloren de Schapenkoppen voor het laatst bij Fortuna Sittard. Als dat geen goede voorbode is…

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door scheidsrechter Davy Otto. De assistent-scheidsrechters zijn B. Grosveld en J. van Zuilen. E. Blank zal als vierde official fungeren.

Historie Fortuna Sittard-Dordrecht, de laatste 10 duels

22-10-2010: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 1 – 2
16-10-2009: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 0 – 3
06-03-2009: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 0 – 0
09-11-2007: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 2 – 5
01-09-2006: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 0 – 4
13-03-2006: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 0 – 3
03-02-2005: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 1 – 1
08-04-2004: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 0 – 1
13-12-2002: Fortuna Sittard – FC Dordrecht: 2 – 3
04-12-1993: Fortuna Sittard – Dordrecht’90: 2 – 1

Stand vooraf
12. FC Dordrecht, 13 gespeeld, 18 punten (20-29, -9)
14. Fortuna Sittard, 13 gespeeld, 12 punten (22-25, -3)

De historische wedstrijd

Seizoen 2009-2010: Fortuna Sittard-FC Dordrecht: 0-3

Scoreverloop:
0-1 Género Zeefuik
0-2 Moussa Kalisse
0-3 Género Zeefuik

Het verhaal van destijds:

Dankzij een eenvoudige 0-3 overwinning bij Fortuna Sittard is FC Dordrecht opgeklommen naar de vierde plaats in de Jupiler League. In Limburg had de ploeg van Gert Kruys, op de eerste twintig minuten na, geen problemen met de zieltogende thuisclub. Alleen in de openingsfase ging het duel gelijk op, na de 0-1 van Género Zeefuik (goed afgerond na een heerlijke passeerbeweging) domineerde FC Dordrecht de wedstrijd en besliste die feitelijk al voor de rust door een goal van Moussa Kalisse.

Na de rust controleerde FC Dordrecht de wedstrijd en zorgde Moussa Kalisse met zijn tweede goal van de avond voor de 0-3 eindstand.

Zowel Género Zeefuik als Moussa Kalisse spelen niet meer voor FC Dordrecht. Zeefuik is nu actief voor NEC, Kalisse is op zoek naar een nieuwe werkgever na zijn mislukte avontuur in Roemenië.

In het seizoen 2009-2010 eindigde FC Dordrecht op de dertiende plaats, Fortuna Sittard werd zeventiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.