Voorbeschouwing FC Zwolle – FC Dordrecht

Dat een voetbalwedstrijd twee gezichten kan hebben, bleek vorige week wel aan De Krommedijk. Gedurende een lange periode in de eerste helft was Sparta Rotterdam heer en meester en werden de Schapenkoppen van het kastje naar de muur gestuurd. Toch ging FC Dordrecht met een voorsprong de rust in en een betere tweede helft leverde zelfs de winst op. De overwinning was in meerdere opzichten mooi. Zo bleef de ongeslagen status in thuisduels een feit, werd er gestegen op de ranglijst en zag een goed gevuld stadion en televisiekijkend Nederland via Eredivisie Live dat de Dordtenaren over een flink portie veerkracht beschikten.

Met een goed humeur werd er zodoende gestart aan de nieuwe week, waarin er bovendien al snel weer goed nieuws te melden viel. Want zoals iedereen heeft kunnen lezen heeft oefenmeester Theo Bos zijn contract met twee seizoenen verlengd. Zo liet preses Ad Heijsman weten: “wat goed is, is goed en dat moet je behouden”. En zo is het maar net.

Na Sparta Rotterdam, staat er met FC Zwolle opnieuw een moeilijke en zware wedstrijd op de rol. Maar natuurlijk wel een grote uitdaging, want wie wil er nou niet van de koploper winnen? Theo Bos kan geen beroep doen op Cecilio Lopes, Wilmer Kousemaker, Renaldo Jongebloet en Kevin Patijn. Danny Post is weer inzetbaar. De middenvelder is hersteld van zijn blessure.

De tegenstander

Hoewel FC Zwolle nog maar een aantal keer met dezelfde elf spelers heeft kunnen spelen, zijn ze wel de koploper in de Jupiler League. De ploeg van Art Langeler heeft niet alleen de meeste punten, ook verloren ze het minst (alleen van Helmond Sport) en hebben ze de meeste doelpunten gemaakt. De uithaal tegen Telstar (7-3) waardoor FC Zwolle de eerste periode won, werkte zeker mee aan het feit dat de Zwollenaren al zoveel hebben gescoord.

Vorig seizoen leek FC Zwolle kampioen te gaan worden, maar uiteindelijk trok toch RKC Waalwijk aan het langste eind. Dit seizoen gaat de club opnieuw een gooi doen naar de titel. Met het vertrek van Sjoerd Ars (CSKA Sofia) en Danny Schreurs (Willem II) verdwenen er twee spitsen die vorig seizoen samen goed waren voor vierenveertig doelpunten. Daarnaast keerden ook de ervaren Albert van der Haar (VV Staphorst) en Eric Botteghin (NAC Breda) de club de rug toe. De belangrijkste aanwinsten zijn Gerard Aafjes (MVV Maastricht), Rochdi Achenteh (FC Eindhoven), Bart van Hintum (FC Dordrecht), Darryl Lachman (FC Groningen), Nassir Maachi (na een huurperiode, overgenomen van SC Cambuur), Furdjel Narsingh (AZ) en Norair Mamedov (FC Groningen). Laatstgenoemde moet voor de goals zorgen omdat Jeroen Ketting met een zware blessure lang uit de roulatie is. Met drie doelpunten in zes duels, heeft hij laten zien te kunnen scoren. Daarnaast beschikken Joey van den Berg en Nassir Maachi ook over voldoende scorend vermogen. Beide spelers wisten in negen duels vijf keer tot scoren te komen. Bovendien fungeerde Van den Berg ook al vier keer als aangever bij een doelpunt. Diederik Boer (al sinds 2001 bij de club), Said Bakkati en Arne Slot zijn de ervaren spelers in de selectie van FC Zwolle.

FC Zwolle is “de te kloppen ploeg” op dit moment. Uit de laatste vijf duels werden dertien punten gehaald en alle tot nu toe gespeelde thuisduels werden omgezet in winst.

Bart van Hintum en Nassir Maachi hebben een verleden bij FC Dordrecht. Van Hintum speelde vorig seizoen nog voor de Schapenkoppen, Maachi deed dit in het seizoen 2007-2008. De geblesseerde Cecilio Lopes speelde in het seizoen 2009-2010 voor FC Zwolle en doelman Stef Doedée maakte op 24 augustus 2009 zijn debuut in het betaald voetbal in de uitwedstrijd tegen FC Zwolle die toen met liefst 5-3 werd gewonnen door FC Dordrecht.

Ruud Bossen moet deze wedstrijd in goede banen leiden. De arbiter zal hierbij worden geassisteerd door T. Hoekstra en B. Steinhauser. Vierde official is S. Mulder.

Historie Zwolle-Dordrecht, de laatste 10 duels

11-03-2011: FC Zwolle – FC Dordrecht: 0 – 0
24-08-2009: FC Zwolle – FC Dordrecht: 3 – 5
19-12-2008: FC Zwolle – FC Dordrecht: 2 – 1
16-11-2007: FC Zwolle – FC Dordrecht: 1 – 1
01-05-2007: FC Zwolle – FC Dordrecht: 0 – 1 (play offs)
18-08-2006: FC Zwolle – FC Dordrecht: 1 – 1
16-12-2005: FC Zwolle – FC Dordrecht: 0 – 1
08-10-2004: FC Zwolle – FC Dordrecht: 1 – 1
22-02-2002: FC Zwolle – Dordrecht’90: 6 – 1
17-12-2001: FC Zwolle – Dordrecht’90: 1 – 1

Stand vooraf
01. FC Zwolle, 9 gespeeld, 20 punten (26-12, +14)
10. FC Dordrecht, 9 gespeeld, 13 punten (12-17, -5)

De historische wedstrijd

Seizoen 2005-2006: FC Zwolle-FC Dordrecht: 0-1

Scoreverloop:
0-1 Eddy Putter

Het verhaal van destijds:

FC Dordrecht heeft drie punten mee terug naar Dordrecht genomen vanuit Zwolle. In het Zwolse Oosterenk stadion won FC Dordrecht met 0-1 dankzij een goal van Eddy Putter.

Een goede overwinning voor de ploeg van Jurrie Koolhof, die door deze overwinning weer terug is in het linkerrijtje. Echt een vuist maken tegen FC Zwolle konden de Schapenkoppen niet, maar ook de thuisploeg kwam niet tot voetbal van een hoog niveau. FC Dordrecht gaf in heel het duel weinig tot niks weg, FC Zwolle kreeg slechts een goede mogelijkheid.

FC Dordrecht kreeg meer kansen en in de laatste tien minuten van de wedstrijd was het raak. Via Manu Dagher en Nick van der Velden wist Eddy Putter de 0-1 te maken. Deze score stond ook op het bord na het laatste fluitsignaal.

FC Dordrecht behaalde dat seizoen 56 punten en eindigde daarmee op de negende plaats. FC Zwolle kwam tot 54 punten en de twaalfde positie.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.