Voorbeschouwing FC Volendam – FC Dordrecht

Met de uitwedstrijd tegen FC Volendam sluit FC Dordrecht een reeks af van vijf duels in vijftien dagen. Uit de twee thuisduels die snel na elkaar volgden (Almere City FC en Fortuna Sittard) werden vier punten gepakt, uit waren de Schapenkoppen minder succesvol. Bij MVV Maastricht werd gelijkgespeeld en afgelopen maandag kreeg het team (bij afwezigheid van Virgil Breetveld onder leiding van Delano Hill en Rody Hoegee) een flinke nederlaag te verwerken van 4-0.

Desalniettemin is er nog altijd volop uitzicht op het behalen van de play-offs. De achterstand op de nummer vijf Helmond Sport is slechts vier punten.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Volendam, kampte de weer herstelde interim-trainer Virgil Breetveld met de nodige problemen. Josimar Lima en Tom Beugelsdijk hebben last van liesklachten, Jessy Mayele heeft een gevoelige hamstring en Roderick Gielisse was gisteren ziek. Daarnaast is Wilmer Kousemaker nog niet van de partij en is Danny Post geschorst naar aanleiding van de zevende gele kaart die de middenvelder afgelopen maandag in Leeuwarden kreeg.

FC Volendam is voor FC Dordrecht altijd een lastige tegenstander. Het voordeel is weer dat FC Volendam normaliter graag naar voren speelt en aanvalt.

De tegenstander

Hét nieuws in Volendam deze week was natuurlijk het ontslag van Gert Kruys. De oefenmeester, die in het verleden vier seizoenen hoofdcoach was bij FC Dordrecht en aan De Krommedijk mooie successen beleefde, zou de club aan het einde van het seizoen verlaten, maar werd deze week al buiten de deur gezet.

De wijdbroeken zijn inmiddels afgezakt naar de dertiende plaats op de ranglijst. Dit jaar wist het team alleen te winnen bij AGOVV Apeldoorn en gingen er al zes wedstrijden verloren. Toch liet FC Volendam zich afgelopen maandag van haar goede kant zien door in eigen stadion na een 0-2 achterstand nog een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen tegen koploper FC Zwolle.

Goaltjesdief Jack Tuyp heeft dit seizoen al zeventien goals gemaakt in twintig duels. Twee seizoenen geleden kwam hij in heel het seizoen tot zoveel treffers. Op dit moment hersteld de spits echter van een blessure. Verder zijn met name Achmed Ahahaoui (negen doelpunten) en Robert Mühren (acht treffers en zeven assists) dit seizoen belangrijk. Mühren miste bovendien als enige speler in heel de selectie nog geen wedstrijd deze competitie. Naast de nodige talenten, beschikt FC Volendam met Olaf Lindenbergh, Dominique van Dijk, Gerry Koning en Henny Schilder ook over de nodige ervaring.

Eerder dit seizoen troffen beide teams elkaar tijdens de seizoensopening. Een beter FC Dordrecht verdiende toen om te winnen, maar het bleef bij 0-0. Op basis van de statistieken in het verleden, is FC Volendam thuis in het voordeel tegen FC Dordrecht. Van de afgelopen tien confrontaties wisten de Schapenkoppen er slechts twee te winnen.

FC Volendam zal er momenteel alles aan gelegen zijn om weer eens te winnen en ook de Dordtenaren willen na de ruime nederlaag in Leeuwarden goed voor de dag komen. Goede ingrediënten dus voor een mooie en spannende partij.

Met het vertrek van Gert Kruys als trainer van FC Volendam, is er momenteel niemand in het vissersdorp werkzaam bij de club die een verleden heeft bij FC Dordrecht. Kevin Tano blonk in de wedstrijd FC Dordrecht-FC Volendam eerder dit seizoen nog uit namens FC Volendam, maar speelt nu voor FC Dordrecht. Daarnaast hebben Technisch manager Marco Boogers en spits Cecilio Lopes ook een verleden als speler van FC Volendam.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Allard Lindhout. De arbiter zal hierbij geassisteerd worden door de grensrechters J. Lapar en D. Zijlstra. Vierde official is S. Berben.

Historie Volendam-Dordrecht, de laatste 10 duels

20-08-2010: FC Volendam – FC Dordrecht: 1 – 0
25-09-2009: FC Volendam – FC Dordrecht: 3 – 3
11-04-2008: FC Volendam – FC Dordrecht: 2 – 0
22-12-2006: FC Volendam – FC Dordrecht: 1 – 3
13-01-2006: FC Volendam – FC Dordrecht: 1 – 1
10-12-2004: FC Volendam – FC Dordrecht: 2 – 0
25-10-2002: FC Volendam – FC Dordrecht: 2 – 0
07-04-2002: FC Volendam – Dordrecht’90: 4 – 0
22-04-2001: FC Volendam – Dordrecht’90: 2 – 2
13-05-2000: FC Volendam – Dordrecht’90: 2 – 4

Stand vooraf
08. FC Dordrecht, 25 gespeeld, 36 punten (37-48, -11)
13. FC Volendam, 25 gespeeld, 31 punten (41-44, -3)

De historische wedstrijd

Seizoen 2009-2010: FC Volendam-FC Dordrecht: 3-3

Scoreverloop:
1-0 Jack Tuyp
2-0 Aaron Meijers
2-1 Moussa Kalisse
2-2 Ibad Muhamadu
2-3 Moussa Kalisse
3-3 Rowin van Zaanen

Het verhaal van destijds:

“We mogen niet tevreden zijn jongens”, sprak Gert Kruys zijn manschappen toe na afloop van de sensationele wedstrijd in- en tegen Volendam die geëindigd was in 3-3. “We hádden kunnen winnen. En dan móeten we ook winnen! We zijn nog niet top, maar we kunnen wel top worden.”

In de eerste helft viel Marcel van der Sloot al snel weg met een blessure, en nog voor het rustsignaal namen de wijdbroeken een 2-0 voorsprong en voorkwam Stef Doedee met een goede redding erger.

Na rust drong FC Dordrecht de tegenstander achteruit op eigen veld. Na een uur spelen kwam daarvoor de beloning. In een tijdsbestek van vijf minuten, kwamen de Schapenkoppen door goals van Moussa Kalisse en Ibad Muhamadu naast FC Volendam: 2-2. De tweede goal van Kalisse, die daarmee zijn ploeg op een 2-3 voorsprong bracht, leek de genadeklap voor Volendam. Maar een minuut na de 2-3, bracht Rowin van Zaanen de stand weer in evenwicht: 3-3. Bij 3-3 zou het uiteindelijk, ondanks kansen over en weer, waarvan de beste voor FC Dordrecht, ook blijven.

Moussa Kalisse die in deze wedstrijd twee doelpunten maakte namens de Dordtenaren, speelt vandaag de dag voor Excelsior dat in de Eredivisie lijfsbehoud moet zien veilig te stellen.

FC Dordrecht werd dat seizoen 13e, FC Volendam teleurstellend 16e. Het andere Oranje incasseerde in heel de competitie liefst 81 tegentreffers.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.