Voorbeschouwing FC Oss – FC Dordrecht

Na de zondagmiddagwedstrijd tegen SC Veendam, komen de Schapenkoppen nu op maandagavond in actie. Tegen FC Oss gaan de mannen van Theo Bos voor de eerste winst in een uitwedstrijd. Na de goede bekerwedstrijd tegen AZ, liet FC Dordrecht een paar dagen later tegen SC Veendam de kans liggen om zich weer in het linkerrijtje te nestelen. Nu weer een nieuwe wedstrijd, dus ook nieuwe kansen.

Op zondag werd er voor het laatst getraind en de ploeg is er klaar voor. De langdurig geblesseerden Renaldo Jongebloet en Kevin Patijn zijn niet inzetbaar, hetzelfde geld voor Wilmer Kousemaker (trainde zondag pas voor het eerst weer volledig met de groep mee) en de geschorste Josimar Lima. Het is voor FC Dordrecht weer een uitgelezen mogelijkheid om zich in de kijker te spelen. De wedstrijd wordt namelijk live uitgezonden op Eredivisielive.

De tegenstander

FC Oss degradeerde twee seizoenen geleden uit het betaald voetbal, maar keerde dit seizoen, na een goed seizoen en het kampioenschap in de Topklasse, weer terug in de Jupiler League. De Brabanders zijn op dit moment absoluut niet het lelijke eendje. Met veertien punten uit elf duels (dezelfde cijfers die FC Dordrecht op dit moment kan overleggen) bezetten ze de twaalfde positie op de ranglijst en is het linkerrijtje niet ver weg. Vooral thuis draait de ploeg goed. Alleen de wedstrijd tegen Almere City FC ging verloren.

De grote man achter het succes op dit moment is geen onbekende. Hij luistert namelijk naar de naam Marcel van der Sloot, scoorde in tien duels al negen keer en stond ook drie keer aan de basis van een doelpunt. Ook de Duitser Christopher Bieber heeft zijn stempel gedrukt met zes doelpunten in negen wedstrijden. In de overwegend jonge selectie van trainer Dirk Heesen, zijn uitgerekend twee ex Schapenkoppen de ervaren krachten die de ploeg op sleeptouw moeten nemen. De naam van Marcel van der Sloot is al gevallen, de andere is natuurlijk Bart van Muyen. Van Muyen speelde zijn hele leven voor onze FC en streek aan het begin van dit seizoen neer in Oss waar hij ook medewerker commerciële zaken is. Volgens de verdediger zijn de goede sfeer en het feit dat iedereen keihard voor elkaar wil werken, twee belangrijke zaken die bijdragen aan de goede resultaten. In de Drechtsteden-editie van het AD viel te lezen dat de wedstrijd tegen zijn oude werkgever al een tijdje speelt in het hoofd van Van Muyen. Als er iemand dolgraag wil winnen van FC Dordrecht, dan is hij het wel.

In de afgelopen tien jaar wisten de Schapenkoppen slechts twee keer te winnen in Oss. Vijf keer bleven de punten in Brabant en drie keer eindigde het onbeslist.

Keeperstrainer René Ponk en de spelers Bart van Muyen, Marcel van der Sloot en Charlie van den Ouweland hebben een verleden bij FC Dordrecht. Ponk stond in het seizoen 2000-2001 onder de lat bij de Schapenkoppen, Van Muyen speelde tussen 2002 en 2011 meer dan tweehonderd duels voor FC Dordrecht, Van der Sloot deed dat tussen 2008 en 2010 en in de tweede seizoenshelft van 2010-2011 en Van den Ouweland was in het seizoen 2006-2007 een vaste waarde in de in die tijd door Gert Kruys getrainde Dordtenaren.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Ed Janssen. De assistent-scheidsrechters zijn A. Boonman en B. Steinhauser. Vierde official is P. van Turenhout.

Historie Oss-Dordrecht, de laatste 10 keer

07-08-2009: FC Oss – FC Dordrecht: 0 – 1
03-10-2008: Top Oss – FC Dordrecht: 0 – 0
29-02-2008: Top Oss – FC Dordrecht: 1 – 1
24-09-2006: Top Oss – FC Dordrecht: 2 – 2
12-08-2005: Top Oss – FC Dordrecht: 1 – 2
13-08-2004: Top Oss – FC Dordrecht: 5 – 1
13-12-2003: Top Oss – FC Dordrecht: 3 – 2
20-09-2002: Top Oss – FC Dordrecht: 3 – 1
21-09-2001: Top Oss – Dordrecht’90: 2 – 1
31-03-2001: Top Oss – Dordrecht’90: 4 – 0

Stand vooraf
12. FC Oss, 11 gespeeld, 14 punten (25-25, +/- 0)
13. FC Dordrecht, 11 gespeeld, 14 punten (14-24, -10)

De historische wedstrijd

Seizoen 2007-2008: Top Oss-FC Dordrecht: 1-2

Scoreverloop:
1-0 Guillermo Zschusschen
1-1 Moussa Kalisse
1-2 Cecilio Lopes

Het verhaal van destijds:

FC Dordrecht is de competitie goed begonnen. In Oss werd TOP met 1-2 verslagen. Dubbel feest, want de afgelopen jaren gingen de Schapenkoppen maar zelden met een overwinning naar huis vanuit Oss.

In de eerste helft ging het moeizaam aan Dordtse zijde. De thuisploeg had lange tijd de overhand en de Schapenkoppen kwamen tot slechts een aantal kansen. Beide teams gingen aan de thee met een stand van 1-0 op het bord.

Trainer Jurrie Koolhof veranderde in de rust zijn strijdplan en dat hielp. Middels goed voetbal werden er veel kansen gecreëerd. Invaller Moussa Kalisse tekende voor de gelijkmaker, vele kansen later (Top Oss doelman Wilko de Vogt stond met goed keeperswerk verschillende keren een treffer in de weg) zorgde Cecilio Lopes voor de 1-2, hetgeen uiteindelijk ook de eindstand zou zijn. En op basis van de tweede helft was dat terecht.

Cecilio Lopes speelt ook vandaag de dag voor FC Dordrecht, Moussa Kalisse is na zijn mislukte avontuur in Roemenië op zoek naar een club en de inmiddels 36-jarige Wilko de Vogt verdedigt momenteel het doel van VVV Venlo.

In het seizoen 2005-2006 eindigde FC Dordrecht op de negende plaats en Top Oss op de elfde. Het verschil tussen beide teams aan het einde van de competitie was slechts een punt.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.