Voorbeschouwing FC Emmen – FC Dordrecht

Het Jupiler Leage seizoen 2012-2013 kent vanavond vanaf 20.00 uur zijn start. Voor de Schapenkoppen begint het nieuwe competitieseizoen met een uitwedstrijd tegen FC Emmen.

Vol goede moed trapte staf en selectie begin juli of voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen, zo ook de zieke Theo Bos. Dat de oefenmeester al snel bekend maakte zijn taken opnieuw neer te leggen om zich volledig op het herstel van zijn ernstige ziekte te kunnen richten, was een grote schok. Noodgedwongen moest Technisch manager Marco Boogers op zoek naar een oplossing en die vond hij in de inmiddels 57-jarige Harry van den Ham. Van den Ham was tussen 2000 en 2002 ook al hoofdtrainer in Dordrecht. In die periode maakten Marco Boogers en Rody Hoegee nog deel uit van de spelersgroep en was ook Rogier Molhoek, die na periodes bij RKC Waalwijk, AZ, NAC Breda, Vitesse en VVV Venlo deze zomer weer terugkeerde aan de Krommedijk, schapenkop.

In een reportage van RTV Rijnmond rondom de oefenwedstrijd tegen Quick Boys, verwoorde Van den Ham het even mooi als waar: “er is geen slechtere reden te bedenken om nu trainer te zijn van FC Dordrecht”. De oefenmeester ziet potentie in de spelersgroep. Met een mix van ervaren spelers (Wilmer Kousemaker, de al genoemde Rogier Molhoek, Johan Versluis en Adnan Alisic) en talenten (zowel uit de jeugd als ook van Ajax, doelman Warner Hahn en spits Lars Veldwijk, FC Utrecht) wordt de jacht weer geopend op een plaats in het linkerrijtje en op deelname aan de play-offs. Natuurlijk is ook de samenwerking met ADO Den Haag weer terug te zien in de selectie. Roderick Gielisse, die zich afgelopen seizoen prima ontwikkeld heeft, wordt opnieuw gehuurd van de club uit de Hofstad, terwijl ook Garry Mendes Rodrigues en Ricardo Samoender afkomstig zijn van ADO.

In de voorbereiding maakte FC Dordrecht met name in- en tegen Den Haag een prima indruk. Door het afzeggen van Jong Ajax, eindigde de voorbereiding enigszins vreemd en niet naar wens met een oefenwedstrijd tegen de amateurs van Goes. Hierdoor was het niet makkelijk om te bepalen waar de groep staat. Dat zal echter vanavond rond 22.00 uur wel duidelijk zijn…

De tegenstander
Veel nieuwe gezichten bij FC Emmen. Een goede slag sloeg de clubleiding met het aantrekken van oefenmeester Joop Gall. De geboren Groninger kende tussen 2005 en 2011 een prima periode bij BV Veendam, maar moest vorig seizoen bij Go Ahead Eagles een bittere pil slikken. Een maand voor het einde van het seizoen was Gall “trainer af” in Deventer. Hij zal ongetwijfeld gebrand zijn om met FC Emmen goede resultaten neer te zetten. En dat past geheel bij de doelstelling van de club na de laatste plaats van het vorig seizoen.

Als we naar de namen in de selectie kijken, dan is de ambitie duidelijk. Met doelman Peter van der Vlag (Go Ahead Eagles) en de verdedigers Said Bakkati (PEC Zwolle) en Antoine van der Linden (Heracles Almelo) als nieuwe spelers en Eldridge Rojer en Jeffrey de Visscher, beschikt de nieuwe trainer Gall over veel ervaring. Goaltjesdief Ruud ter Heide is, een ervaring rijker als spits van Zwolle waarmee hij kampioen werd van de Jupiler League, ook weer terug in Emmen. Aangezien ook Ter Heide over de nodige routine beschikt, heeft FC Emmen vrijwel in iedere linie ervaring. Rondom de ervaren spelers, moeten de talenten zich gedurende het seizoen gaan ontwikkelen.

Door blessures van een aantal spelers (waaronder Van der Linden) en het feit dat een aantal transfers (waaronder die van Kelvin Maynard, met name bekend van zijn periode bij FC Volendam) en Marvin Wijks (onder meer ex HFC Haarlem) gisteren nog niet rond waren, is het nog maar de vraag of Joop Gall de basiself die hij in zijn hoofd had daadwerkelijk de wei in kan sturen.

FC Emmen eindigde de voorbereiding qua resultaat in ieder geval goed door slechts met 1-0 te verliezen van FC Groningen en door met 4-1 te winnen van SC Veendam.

Vorig seizoen was FC Emmen ook al de eerste tegenstander in een uitwedstrijd van FC Dordrecht. Dankzij een uitmuntende doelman Harm Zeinstra, bleef het toen bij 1-1. Op 22 augustus 2008 was er voor het laatst een winnaar. De punten bleven toen in Emmen (2-1). De laatste zege van de Schapenkoppen in Emmen dateert van 24 maart 2006 (2-5).

Rob Dieperink is door de KNVB aangesteld om FC Emmen-FC Dordrecht in goede banen te leiden. De arbiter wordt daarbij ondersteund door de assistent-scheidsrechters F. Ozinga en D. Zijlstra. Vierde official is E. Wassink.

Historie Emmen-Dordrecht, de laatste 10 duels

12-08-2011: FC Emmen – FC Dordrecht: 1 – 1
17-01-2011: FC Emmen – FC Dordrecht: 2 – 2
22-01-2010: FC Emmen – FC Dordrecht: 1 – 1
22-08-2008: FC Emmen – FC Dordrecht: 2 – 1
04-04-2008: FC Emmen – FC Dordrecht: 1 – 0
20-10-2006: FC Emmen – FC Dordrecht: 1 – 1
24-03-2006: FC Emmen – FC Dordrecht: 2 – 5
29-04-2005: Emmen – FC Dordrecht: 1 – 4
21-03-2003: Emmen – FC Dordrecht: 3 – 2
14-11-2003: Emmen – FC Dordrecht: 0 – 0

De historische wedstrijd
Seizoen 2001-2002: Emmen-Dordrecht’90: 2-2
Scoreverloop: 0-1 Marco Boogers, 0-2 Ferry van Lare, 1-2 Berend Oosting (strafschop), 2-2 Dennis Iliohan,

Het verhaal van destijds:
Dubbele gevoelens bij de Schapenkoppen na afloop van het 2-2 gelijkspel in- en tegen Emmen. Het gelijkspel in een moeilijke uitwedstrijd was aan de ene kant een mooi resultaat, maar er werd wel een 0-2 voorsprong uit handen gegeven.

Dordrecht’90 speelde in Drenthe een goede pot voetbal. Het overblufte de tegenstander van meet af aan en juist in de fase dat het initiatief wat overgenomen was door de thuisploeg, sloeg het Dordtse spitsenkoppel (Mark de Vries, doorkopbal) en Marco Boogers (bekwame afronding) toe. Nadat Ferry van Lare een corner van Romeo van Aerde hard tegen de touwen hard gekopt, leek het pleit beslecht. Een door Dick Jol makkelijk gegeven strafschop (benut door Berend Oosting) en een mooie treffer van Dennis Iliohan twintig minuten voor tijd zorgden echter voor de 2-2 eindstand.

Keeperstrainer Rody Hoegee stond destijds de gehele wedstrijd onder de lat, Harry van den Ham zat toen op de bank als trainer/coach. Emmen werd dat seizoen vijfde, Dordrecht’90 besloot het seizoen met de tiende positie op de ranglijst.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.