Voorbeschouwing FC Eindhoven – FC Dordrecht

Wat kan voetbal toch onrechtvaardig zijn, moeten ze gedacht hebben in Helmond en wat kan een geniepige zege toch lekker zijn, denken we in Dordrecht. Alhoewel de Schapenkoppen in de tweede helft meer aan voetballen toekwamen, kwam de zege in Brabant toch voor het grootste deel op het conto van doelman Nick van der Ploeg die zijn team met name voor rust met vele reddingen op de been hield. Een voetbalwet zegt dat als de keeper de uitblinker is in een wedstrijd, dat dat niet zoveel goeds zegt over het team. Van der Ploeg zal er niet om malen. Met zijn goede optredens wint hij alleen maar aan zelfvertrouwen. De jongelingen doen het sowieso goed. Dit ook getuige het feit dat Renaldo Jongebloet de winnende treffer maakte afgelopen vrijdag.

Door de zege bij Helmond Sport, de vijfde op vreemde bodem, stegen de Dordtenaren naar de elfde plaats op de ranglijst en het verschil met Sparta Rotterdam, dat maandag onderuit ging bij Almere City FC en zevende staat, is slechts drie punten en dat ook nog met in het achterhoofd dat FC Dordrecht nog een inhaalduel te goed heeft tegen FC Volendam.

Met Jessey Mayele en Björn Vlasblom (beiden van Sparta Rotterdam) haalde Marco Boogers na Marcel van der Sloot, Kai van Hese, Santy Hulst en Shayron Curiel alweer de zesde aanwinst binnen na de winterstop. Zo roerde FC Dordrecht zich dus goed op de transfermarkt en zijn daarmee de ambities voor de tweede seizoenshelft ook duidelijk.

FC Eindhoven is bezig aan een prima seizoen. Het team van Ernst Faber (de opvolger van Frank de Boer als assistent-bondscoach van Oranje) bezet momenteel een keurige vijfde plaats met slechts twee punten minder dan de nummer twee Helmond Sport. Na de winterstop verloor de tweede ploeg uit de lichtstad alleen van RKC Waalwijk, de wedstrijden tegen Telstar (1-0), RBC Roosendaal (1-0) en Fortuna Sittard (2-3) werden gewonnen.

Dat FC Eindhoven een echt team is, blijkt wel uit de cijfers. Zo beschikken ze namelijk niet over een uitgesproken goaltjesdief, al tien verschillende spelers kwamen tot scoren. Van hen zijn Ratco Vansimpsen (acht treffers), Jelle van Kruijssen (vijf treffers) en Patrick N’Koyi (vier treffers) de meest scorende spelers. In de relatief jonge spelersgroep, is Leon Kantelberg met zijn 338 duels in het betaalde voetbal, veruit de meest ervaren speler. Kantelberg ontbrak echter in de laatste wedstrijd tegen Fortuna Sittard wegens een blessure aan het bovenbeen. Serhat Koç is sinds de winterstop weer terug bij zijn oude club. De aanvaller die in het seizoen 2008-2009 18 goals maakte in 36 duels, wordt tot het eind van het seizoen gehuurd van FC Groningen. In vier duels na de winterstop heeft hij nog niet gescoord voor FC Eindhoven.

In het eigen Jan Louwers Stadion verloor FC Eindhoven dit seizoen alleen van koploper FC Zwolle en kregen ze bovendien maar zeven tegentreffers. Dat wordt dus nog een hele klus voor Henny Lee en zijn mannen. Op basis van het verleden kunnen we wel met een goed gevoel uitkijken naar dit duel. FC Dordrecht won vier van de laatste vijf duels in- en tegen Eindhoven met daarbij zeges van 0-8 en 1-7.

De selectie van FC Eindhoven herbergt een speler die voorheen uitkwam voor de Schapenkoppen: Ivo Rossen. De middenvelder speelde in het seizoen 2003-2004 18 duels en kwam daar in een keer tot scoren.

Arbiter Michel Winter moet het duel in goede banen leiden. De assistent-scheidsrechters zijn Ger Buiting en Terry Hoekstra. Vierde official is Davy Otto.

Historie Eindhoven-Dordrecht, de laatste 10 duels

11-09-2009: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 0 – 8
12-12-2008: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 2 – 1
28-09-2007: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 3
19-01-2007: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 7
13-02-2006: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 3
24-09-2004: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 1
06-02-2004: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 1 – 1
30-05-2003: FC Eindhoven – FC Dordrecht: 2 – 0
08-03-2002: FC Eindhoven – Dordrecht’90: 1 – 0
05-09-2000: Eindhoven – Dordrecht’90: 2 – 2

Stand vooraf
05. FC Eindhoven 21 gespeeld, 35 punten (31-22 + 9)
11. FC Dordrecht 20 gespeeld, 25 punten (29-36 – 7)

De historische wedstrijd

Seizoen 1982-1983: Eindhoven-DS’79: 3-3

Scoreverloop:
0-1 Anne Evers
0-2 Anne Evers
0-3 Rob van Hemert
1-3 Ricardo Moniz
2-3 Adrie van Rijsingen
3-3 Adrie van Rijsingen

Het verhaal van destijds:

DS’79 heeft in Eindhoven een kostbaar punt laten liggen. Een in de eerste helft superieur DS leek regelrecht op een monsteroverwinning af te stevenen toen het na tien minuten in de tweede helft een voorsprong van 0-3 had verkregen door doelpunten van Evers (tweemaal) en Van Hemert.

Het uitvallen van Niels Overweg (liesblessure) betekende echter een keerpunt in de wedstrijd. Een treffer van Moniz en twee rake kopballen van Van Rijsingen brachten de balans in evenwicht.

Anne Evers was in dit duel dus tweemaal trefzeker. Hij werkt in Dordrecht alweer een poosje op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ricardo Moniz was toen nog relatief onbekend. Inmiddels kennen we hem als de techniektrainer die al bij een aantal grote clubs heeft gewerkt en ook nog een poosje die trainer was van Hamburger SV.

Ondanks het gelijke spel in Eindhoven, werd DS’79 dat seizoen wel kampioen van de Eerste Divisie. Eindhoven eindigde als elfde.

Regie en samenstelling: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.