Voorbeschouwing FC Dordrecht – Telstar

FC Dordrecht ging de winterstop in als de nummer acht met volop uitzicht op plaatsing voor de play-offs en zelfs maar drie punten minder dan de nummer drie SC Cambuur. Technisch manager Marco Boogers deed op de transfermarkt goede zaken door nog maar eens twee grote talenten te huren. Shabir Isoufi is overgekomen van Feyenoord en Wouter de Vogel van ADO Den Haag.

En dan was daar vorig weekend ineens het nieuws van de ziekte van onze hoofdtrainer Theo Bos. Nieuws dat insloeg als een bom en de wereld even deed stilstaan, in ieder geval aan De Krommedijk. De sport is op een dergelijk moment bijzaak, maar de wereld draait door. Natuurlijk is iedereen in gedachte bij Theo, maar gevoetbald moet er gaan worden. Zoals u al heeft kunnen lezen worden de honneurs vanaf de kant nu overgenomen door Virgil Breetveld met als assistenten Rody Hoegee en Delano Hill.

Breetveld, Hoegee en Hill missen alleen Mawouna Amevor. De talentvolle verdediger uit de jeugdopleiding is geschorst.

De tegenstander

Telstar behaalde in de eerste seizoenshelft precies een punt per wedstrijd. “De witte leeuwen” gingen de winterstop in als nummer vijftien met zeventien punten uit zeventien duels. Met 41 tegentreffers heeft het team van trainer Jan Poortvliet, op hekkensluiter AGOVV Apeldoorn na, de meest gepasseerde defensie. Uitschieters waren de verloren duels tegen FC Zwolle (uit, 7-3) en SC Cambuur (thuis, 2-5). Drie van de vijf overwinningen werden in eigen stadion geboekt, waaronder tegen FC Dordrecht (3-0).

Twee spelers kwamen in alle tot nu toe gespeelde competitiewedstrijden dit seizoen in actie: Kevin Brands en Jerold Promes. De meest waardevolle spelers zijn ex FC Dordrecht speler Johan Plat (acht doelpunten in zestien duels) en Kevin Brands (zes goals in zeventien wedstrijden). De meest ervaren spelers zijn Danny Schenkel, Melvin Holwijn (beiden meer dan driehonderd duels), Anthony Correia en Sjaak Lettinga (beiden dik tweehonderd duels). Schenkel begon zijn profcarrière in 1999 bij Telstar en is sinds dit seizoen weer terug op het oude nest. Ook Holwijn maakte zijn debuut in het betaald voetbal voor Telstar. Zijn eerste periode in Velsen duurde zes seizoenen, vervolgens vertrok hij naar Griekenland. De beste seizoenen bij Telstar van Holwijn waren 2002-2003 (vijftien doelpunten) en 2006-2007 (dertien goals). Correia behoort nog tot de echte clubmensen in het betaald voetbal. Alle 262 wedstrijden werkte hij af in het shirt van Telstar. Net als Schenkel en Holwijn, begon Lettinga zijn profloopbaan in Velsen en na uitstapjes bij FC Volendam en Helmond Sport, is hij sinds vorig seizoen weer terug bij “de witte leeuwen”. Naast de ervaren spelers beschikt Jan Poortvliet ook over de nodige talentvolle spelers waarvan Sead Mazreku (19 jaar, 15 duels dit seizoen) en Emre Bilgin (19 jaar en zeven wedstrijden dit seizoen) de beste voorbeelden zijn.

Marbella was de plaats van handeling van Telstar in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. In de Spaanse kustplaats werd er onder meer geoefend tegen Club Brugge (4-0 nederlaag).

Telstar is in competitieverband al drie seizoenen op rij ongeslagen in Dordrecht. De fijnste herinneringen zullen uitgaan naar de editie van 28 november 2008. Door een gelijkspel behaalde Telstar toen voor het eerst sinds jaren weer een periodetitel.

Johan Plat en Nick Kuipers spelen nu voor Telstar, maar kwamen in het verleden uit voor FC Dordrecht. De door FC Dordrecht van ADO Den Haag gehuurde middenvelder Wouter de Vogel speelde vorig seizoen 28 duels voor Telstar waarin hij 7 keer tot scoren kwam.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Hielke Heida (foto rechtsonder). J. de Vries en C. Bobre zijn de assistent-scheidsrechters. J. Spinhoven zal langs de zijlijn als vierde official fungeren.

Historie Dordrecht-Telstar, de laatste 10 keer

18-03-2011: FC Dordrecht – Telstar: 2 – 2
23-10-2009: FC Dordrecht – Telstar: 0 – 3
28-11-2008: FC Dordrecht – Telstar: 1 – 1
14-03-2008: FC Dordrecht – SV Telstar: 1 – 0
25-08-2006: FC Dordrecht – SV Telstar: 4 – 2
03-10-2005: FC Dordrecht – SV Telstar: 0 – 0
06-05-2005: FC Dordrecht – SV Telstar: 0 – 1
05-12-2003: FC Dordrecht – SV Telstar: 1 – 3
28-02-2003: FC Dordrecht – SV Telstar: 1 – 1
15-03-2002: Dordrecht’90 – SV Telstar: 2 – 2

Stand vooraf
08. FC Dordrecht, 17 gespeeld, 27 punten (28-35, – 7)
15. Telstar, 17 gespeeld, 17 punten (29-41, – 12)

De historische wedstrijd

Seizoen 2006-2007: FC Dordrecht-SV Telstar: 4-2

Scoreverloop:
0-1 Ronnie van Es
1-1 Manu Dagher
2-1 Cecilio Lopes
3-1 Manu Dagher
4-1 Cecilio Lopes
4-2 Richard van Heulen

Het verhaal van destijds:

Maar liefst 50 doelpunten werden er gescoord in de vierde speelronde van de Jupiler League, een record in het bestaan van de Eerste Divisie. De wedstrijd tussen FC Dordrecht en Stormvogels Telstar had hierin een groot aandeel. In het GN Bouw stadion vielen maar liefst zes doelpunten.

De bezoekers van de wedstrijd hadden sowieso niks te klagen, want naast de doelpunten zagen ze ook nog eens een hele leuke wedstrijd. De wedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor de Dordtenaren. Zowel Cecilio Lopes als Manu Dagher scoorde tweemaal.

Door de overwinning blijft FC Dordrecht mede koploper in de Jupiler League samen met FC Den Bosch.

FC Dordrecht beëindigde het seizoen 2006-2007 op een keurige zesde positie. Stormvogels Telstar werd tiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.