Voorbeschouwing FC Dordrecht – Sparta Rotterdam

Door het voorbije interlandweekend, hebben Theo Bos en zijn mannen bijna twee weken de tijd gehad om zich voor te bereiden op het duel tegen Sparta Rotterdam. Zoals de Dordtse oefenmeester voor de microfoon van RTV Rijnmond liet weten, is er van de week goed getraind en we kunnen alleen maar hopen dat de goede trainingsweek zijn vruchten afwerpt in de wedstrijd. De concurrentie is volop aanwezig in de groep. Zo ook weer in de laatste linie, want Tom Beugelsdijk is weer fit genoeg om te kunnen spelen. Dit geld echter nog niet voor Wilmer Kousemaker en Danny Post terwijl Roderick Gielisse geschorst is door zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Almere City FC. Jongeling Kevin Patijn, die in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch zijn eerste basisplaats kreeg en sterk speelde, is op de training geblesseerd geraakt en zal geopereerd moeten worden.

In eigen huis is FC Dordrecht nog ongeslagen. De Schapenkoppen lieten tegen sterke ploegen als FC Volendam, Willem II, MVV en SC Cambuur goed voetbal zien en pakten in die vier duels acht punten. Een mooie voorbode voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

De tegenstander

De oudste club in het Nederlandse betaalde voetbal begon dit seizoen grotendeels met een schone lei. Het teleurstellende vorige seizoen, Sparta Rotterdam eindigde toen als negende, moest zo snel mogelijk weggepoetst worden. De nieuwe, sterke man voor de komende jaren is Wiljan Vloet, eerder al werkzaam als coach van de Spartanen tussen 2005 en 2007. De Brabander combineert de functie van algemeen directeur met die van technisch directeur. Vloet strikte Michel Vonk als nieuwe coach die bij Sparta Rotterdam voor het eerst op eigen benen staat. Tussen 2005 en 2007 was Vonk de assistent van Vloet op Het Kasteel.

Een karrenvracht aan spelers keerden Sparta Rotterdam afgelopen zomer de rug toe en daar kwamen grotendeels jonge en talentvolle spelers voor terug. De beste voorbeelden daarvan zijn Mario Bilate (kwam over van de amateurs van Xerxes/DZB en maakte speelminuten in zeven van de acht duels), Jaime Bruinier (AGOVV Apeldoorn), Tom Overtoom (Ajax), Sidney Schmeltz (Almere City FC), Jeremy Bokila (SV Zulte-Waregem, Bel) en Jeroen Veldmate (FC Groningen). Vorig seizoen al werden uit de eigen opleiding Henk Dijkhuizen, Iliass Bel Hassani en Jetro Willems overgeheveld naar de hoofdmacht. Van dit trio heeft Willems in augustus Sparta Rotterdam verruild voor PSV. Met Mark Veldmate (Helmond Sport), Steef Nieuwendaal (FC Den Bosch) en Gijs Luirink (SC Cambuur) werden er ook een aantal spelers binnengehaald met al de nodige bagage in het betaald voetbal. Van de spelers die ook vorig seizoen al deel uitmaakten van de selectie van Sparta Rotterdam, kunnen Joey Godee, Donovan Slijngard en Joshua John ook dit seizoen rekenen op een basisplaats.

Alle veranderingen op bestuursniveau, in de technische staf en in de spelersgroep ten spijt, Sparta Rotterdam kent met een tiende plaats na acht wedstrijden een teleurstellende seizoensstart. De competitie werd begonnen met een nipte zege op Fortuna Sittard, de tweede overwinning liet vervolgens een maand op zich wachten. Nadien werd er met de hakken over de sloot gewonnen van Almere City FC, maar ging het op bezoek bij Willem II toch weer mis: 2-1 nederlaag. De 6-1 zege op Montfoort in bekerverband is eigenlijk het enige aansprekende resultaat tot dusver in negen officiële duels.

Het scorend vermogen is met negen treffers in acht wedstrijden laag. Van alle teams die onder de Rotterdammers staan, hebben er vier meer doelpunten gemaakt op dit moment. Met slechts twee doelpunten is Iliass Bel Hassani de clubtopscorer van Sparta Rotterdam en dat terwijl hij in drie van de acht duels niet in actie kwam.

Op vreemde bodem wisten de Spartanen alleen te winnen van FC Den Bosch. Drie van de vier duels buitenshuis eindigden in een nederlaag. Het mag Sparta Rotterdam dan niet voor de wind gaan, op basis van het verleden kunnen ze met een goed gevoel afreizen naar De Krommedijk voor de rijnmondderby. In 1995 bleven de punten namelijk voor het laatst in Dordrecht.

Het is ver terug in de tijd, maar tussen 1963 en 1973 speelde Hans Eijkenbroek meer dan driehonderd wedstrijden voor Sparta. Eijkenbroek kennen we nu alweer jaren als de hersteltrainer die wekelijks geblesseerde spelers weer klaarstoomt voor de hoofdmacht. Technisch manager Marco Boogers speelde in het seizoen 1994-1995 in de kleuren van Sparta en scoorde toen in vijfentwintig duels elf keer. In de selectie hebben Jeffrey Rijsdijk, Björn Vlasblom, Shayron Curiel, Cecilio Lopes en Jessy Mayele een verleden op Het Kasteel.

De technische staf van Sparta Rotterdam kent liefst drie personen met een verleden aan De Krommedijk. Michel Vonk speelde in het seizoen 1991-1992 voor SVV/Dordrecht’90, assistent-trainer Arjan van der Laan droeg het shirt van FC Dordrecht tussen 2003 en 2006 en keeperstrainer Frank Kooiman stond in het seizoen 2006-2007 onder de lat bij de Schapenkoppen. Een overeenkomst tussen Van der Laan en Kooiman is dat ze allebei hun profcarrière afsloten in Dordrecht. In de spelersselectie heeft Ruud Kras een verleden bij FC Dordrecht. Hij speelde tussen 2005 en 2009 meer dan honderd duels als Schapenkop.

Jeroen Sanders is door de KNVB aangesteld om de rijnmondderby in goede banen te leiden. De assistent-scheidsrechters zijn J. de Vries en M. Hoksbergen. Vierde official is B. Grilis.

Historie Dordrecht-Sparta, vanaf 1983 (competitie)

11-02-2011: FC Dordrecht – Sparta Rotterdam: 2 – 3
22-04-2005: FC Dordrecht – Sparta: 0 – 4
12-03-2004: FC Dordrecht – Sparta: 0 – 0
20-12-2002: FC Dordrecht – Sparta: 0 – 0
18-03-1995: Dordrecht’90 – Sparta: 3 – 1 (eredivisie)
14-11-1992: Dordrecht’90 – Sparta: 0 – 0 (eredivisie)
19-02-1992: SVV/Dordrecht’90 – Sparta: 0 – 0 (eredivisie)
13-12-1987: DS’79 – Sparta: 1 – 2 (eredivisie)
11-09-1983: DS’79 – Sparta: 1 – 4 (eredivisie)

Stand vooraf
10. Sparta Rotterdam, 8 gespeeld, 11 punten (9-10, -1)
12. FC Dordrecht, 8 gespeeld, 10 punten (9-15, -6)

De historische wedstrijd

Seizoen 1994-1995: Dordrecht’90-Sparta: 3-1 (eredivisie)

Scoreverloop:
1-0 Romeo Wouden
1-1 Gerald Sandel
2-1 Maarten Atmodikoro
3-1 Romeo Wouden

Het verhaal van destijds:

Afgelopen zaterdagavond was het dan eindelijk zover: Dordrecht’90 boekte zijn eerste seizoensoverwinning. Aan de eigen Krommedijk werd Sparta met 3-1 verslagen. De grote man bij Dordrecht’90 was Romeo Wouden die tweemaal het net vond.

Goals van Romeo Wouden en Gerald Sandel bepaalden de ruststand op 1-1. In de tweede helft bracht Maarten Atmodikoro de Schapenkoppen opnieuw op voorsprong en stelde Wouden met zijn tweede treffer van de wedstrijd de Dordtse zege veilig: 3-1.

Dordrecht’90 zou het niet redden dat seizoen. De Dordtenaren werden achttiende en degradeerden naar de eerste divisie. Sparta eindigde op de veertiende plaats.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.