Voorbeschouwing FC Dordrecht – Sparta

De Schapenkoppen hebben de weg naar boven inmiddels gevonden. De zege op FC Eindhoven was de derde op rij waarmee de maand februari goed werd begonnen terwijl de ploeg van Henny Lee in heel januari ook al goede resultaten behaalden en ongeslagen bleef. Op de ranglijst neemt FC Dordrecht nu de achtste plaats in en er wordt serieus gestreden op een plaats in de play-offs. De afstand naar de nummer zes BV Veendam is maar vier punten en in de strijd om de derde periode doen de Dordtenaren het ook prima met vijf gespeeld, tien punten wat goed is voor een vierde plaats.

Het is duidelijk dat het de ploeg voor de wind gaat en dat de wind de laatste tijd ook in de rug staat en niet tegenwerkt zoals voor de winterstop nog weleens het geval was. De thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam komt wat dat betreft precies op het juiste moment. Het team en de technische staf hopen op een goed gevuld GN Bouw stadion en zijn er klaar voor om te gaan vlammen.

Sparta Rotterdam is bezig aan een teleurstellend seizoen. Vooral na de winterstop lijken de Rotterdammers de weg volledig kwijt te zijn. De cijfers: 6 gespeeld, 1 keer winst, 2 keer gelijk en 3 keer verloren. Ook het aantal rode kaarten is niet van de lucht. Dit jaar werden al vijf spelers van het veld gestuurd. Op de ranglijst vinden we de Spartanen terug op de tiende plaats met liefst twintig punten achterstand op koploper FC Zwolle. Het kampioenschap hebben ze op Het Kasteel dan ook al een tijdje geleden uit het hoofd gezet. In de derde periode staat Sparta zelfs onderaan.

In de talkshow FC Rijnmond gaf trainer Jan Everse onlangs aan het goed gedaan te hebben wanneer zijn team de play-offs haalt en dat ze hem mogen ontslaan wanneer die missie mislukt. Het zegt veel over de situatie waar de club op dit moment in verkeerd. De normaal zo rustige achterban haalde in november vorig jaar al verhaal bij de trainer nadat het Sparta niet gelukt was om van 9 Schapenkoppen te winnen en ook nu is de teleurstelling groot. Want natuurlijk hoort de oudste BVO van Nederland met een mooie historie en kwalitatief goede jeugdopleiding hoger te staan op de ranglijst zelfs met in het achterhoofd dat spelers als Kevin Strootman, Edouard Duplan, Rydell Poepon, Erik Falkenburg en Nick Viergever zijn vertrokken.

Johan Voskamp loopt met 20 goals in 21 duels bijna één-op-één. Opvallend is dat de spits na het treffen met FC Dordrecht in november 2010 al op 18 goals stond (mede door zijn 8 doelpunten tijdens de opening van de competitie tegen Almere City FC) en er na die tijd nog maar twee bij heeft gemaakt. Op gepaste afstand van de clubtopscorer volgen Joey Godee (6 treffers), Lerin Duarte (4 treffers) en David Abdul (4 treffers). Het beste voorbeeld van de sterke jeugdopleiding is op dit moment Jetro Willems. De verdediger die in maart zeventien jaar wordt, kwam na de winterstop in alle zes duels in actie in de hoofdmacht en wordt gevolgd door het Internazionale van Wesley Snijder. Ricky van den Bergh (sinds de winterstop weer terug op Het Kasteel), Ruud Kras, Ruud Knol en René van Dieren (die na Feyenoord en Excelsior met Sparta dus alle Rotterdamse BVO’s heeft gehad) zijn de meest ervaren spelers in de selectie.

Liefst zeven van de acht nederlagen leed Sparta buitenshuis. Op vreemde bodem werden alleen de duels tegen Go Ahead Eagles en Telstar gewonnen.

De laatste jaren wist FC Dordrecht niet te winnen van Sparta. De laatste zege op de Spartanen was in de Eredivisie in 1995. Dat wordt dus weer eens tijd voor een mooie overwinning!

Voor veel mensen wordt het een weerzien met hun oude club. Shayron Curiel, Björn Vlasblom en Jesse Mayele speelden voor de winterstop nog voor Sparta Rotterdam, nu komen ze uit voor FC Dordrecht. Moussa Kalisse speelde voor hij naar De Krommedijk kwam voor Sparta en Bart van Muyen speelde er nog in de jeugdopleiding. Ook Technisch manager Marco Boogers heeft een verleden bij de Spartanen. In het seizoen 1994-1995 scoorde hij in de Eredivisie elf keer als Spartaan.

Aan de kant van Sparta Rotterdam heeft Ruud Kras een verleden als verdediger van FC Dordrecht. In de technische staf hebben assistent-trainer Jos van Eck en keeperstrainer Frank Kooiman een verleden bij de Schapenkoppen. Van Eck was hoofdtrainer in Dordrecht, Kooiman verdedigde in het seizoen 2006-2007 het Dordtse doel.

Ed Janssen moet de Rijnmondderby in goede banen leiden. Hij zal hierbij worden ondersteund door de assistent-scheidsrechters Nicky Siebert en Willem Schuitemaker. Vierde official is Jeroen Manschot.

Historie Dordrecht/DS’79-Sparta

22-04-2005: FC Dordrecht-Sparta: 0-4
12-03-2004: FC Dordrecht-Sparta: 0-0
20-12-2002: FC Dordrecht-Sparta: 0-0
18-03-1995: Dordrecht’90-Sparta: 3-1 (Eredivisie)
14-11-1992: Dordrecht’90-Sparta: 0-0 (Eredivisie)
19-02-1992: SVV/Dordrecht’90-Sparta: 0-0 (Eredivisie)
13-12-1987: DS’79-Sparta: 1-2 (Eredivisie)
11-09-1983: DS’79-Sparta: 1-4 (Eredivisie)

Stand vooraf
08. FC Dordrecht 21 gespeeld, 28 punten (30-36 – 6)
10. Sparta Rotterdam 22 gespeeld, 28 punten (50-41 + 9)

De historische wedstrijd

Seizoen 1994-1995: Dordrecht’90 – Sparta: 3-1 (Eredivisie)

Scoreverloop:
1-0 Romeo Wouden
1-1 Gerald Sandel
2-1 Maarten Atmodikoro
3-1 Romeo Wouden

Het verhaal van destijds:

Afgelopen zaterdagavond was het dan eindelijk zover: Dordrecht’90 boekte zijn eerste seizoensoverwinning. Aan de eigen Krommedijk werd Sparta met 3-1 verslagen. De grote man bij Dordrecht’90 was Romeo Wouden die twee keer wist te scoren.

Dat Dordrecht’90 gebrand was op een positief resultaat en keihard wilde werken, werd al in de beginfase van het duel duidelijk. Nadat hij al eerder de paal had geraakt, opende Romeo Wouden in de negentiende minuut de score: 1-0. De Schapenkoppen namen wat gas terug en in die fase kwamen de Spartanen op 1-1. Gerald Sandel vond na een genomen vrije trap eerst nog Benny Gall op zijn weg, maar schoot bij de rebound wel raak.

In de tweede helft bracht Maarten Atmodikoro Dordrecht’90 uit een strafschop weer op voorsprong. De nieuwe achterstand zorgde voor een tik bij de Spartanen. Een aantal minuten voor het eindsignaal maakte Romeo Wouden het feestje compleet door er ook nog 3-1 van te maken.

Ondanks het feit dat Dordrecht’90 daarna ook nog won van Willem II, GA Eagles, NEC en FC Volendam, werden ze toch laatste in de Eredivisie. Sparta werd veertiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.