Voorbeschouwing FC Dordrecht – SC Veendam

Afgelopen donderdag lieten de Schapenkoppen opnieuw zien tegen grote tegenstanders tot veel in staat te zijn. Door een 0-2 achterstand binnen een kort tijdsbestek om te buigen in 2-2, werd een verlenging afgedwongen waarin AZ uiteindelijk toch te sterk bleek. Alhoewel FC Dordrecht dus niet in de koker verdween voor de loting van de volgende ronde, heeft de club zichzelf opnieuw positief gepresenteerd aan televisiekijkend Nederland en de toeschouwers die een plekje hadden gevonden in het GN Bouw stadion.

Het is nu zaak om de lijn van donderdag weer door te trekken in de competitie. Want zoals oefenmeester Theo Bos voor de camera van RTV Rijnmond terecht zei is de goede bekerwedstrijd tegen AZ niets waard geweest als er tegen SC Veendam weer verloren zal worden. Alhoewel deze tegenstander weer van een heel ander niveau is, zullen de Dordtenaren opnieuw de mouwen gaan opstropen. Want AZ mocht FC Dordrecht dan de eerste thuisnederlaag bezorgen van dit seizoen in een officieel duel, in de competitie staat er nog een nulletje achter het aantal nederlagen in eigen huis.

Theo Bos zal zondag niet kunnen beschikken over Johan Versluis die tegen FC Zwolle een rode kaart kreeg. Ook de al langer geblesseerden Renaldo Jongebloet (moet onder het mes voor zijn enkel) en Kevin Patijn (reeds geopereerd aan de meniscus) zijn niet inzetbaar. Over het wel of niet mee kunnen spelen van Wilmer Kousemaker zou zaterdag een beslissing genomen worden.

De tegenstander

SC Veendam vinden we na tien wedstrijden terug op de zestiende plaats. Alleen van FC Emmen (3-0) en AGOVV Apeldoorn (4-0) werd gewonnen. Opvallend is het doelsaldo en dan met name het aantal treffers voor (achttien). Dat zijn er namelijk drie meer dan het hooggeplaatste FC Eindhoven, zes meer dan FC Dordrecht en elf meer dan FC Emmen en AGOVV Apeldoorn. Waar FC Dordrecht van de week in actie kwam voor de beker, daar werden de Groningers in de tweede ronde al uitgeschakeld door de amateurs van Berkum. Vooral voor Gert Heerkes moeten het vervelende tijden zijn. De oefenmeester werd bij zijn vorige club Willem II de laan uitgestuurd en bevind zich met zijn nieuwe club in de kelder van de Jupiler League. Maar in punten staat alles nog dicht bij elkaar en Heerkes toonde zich tegenover RTV Noord positief: “Het gaat de laatste weken constant. We hebben geen echte dalen meer. Nu moet het constante niveau omhoog”.

Als we reëel zijn, kunnen we stellen dat het helemaal niet zo vreemd is dat SC Veendam zo laag staat. De club was immers vorig seizoen op sterven na dood en kon zodoende heel lastig opereren op de transfermarkt. Mede door de verkoop van Michael de Leeuw kon de club verder, maar het raakte daardoor ook haar clubtopscorer kwijt. Daarnaast vertrokken ook Marnix Kolder (goed voor twaalf treffers vorig seizoen) en belangrijke spelers als Pavel Cmovs, Michael Jansen, Milos Malenovic en Peter van der Vlag.

Anco Jansen is de belangrijkste en meest waardevolle speler in de huidige selectie. In tien duels maakte hij al acht treffers en het is niet voor niks dat hij in de winterstop vertrekt naar De Graafschap. Andere spelers die zich hebben laten gelden zijn Lars Lambooij en Danny Menting (beiden drie doelpunten). Met Angelo Cijntje, Alair Cruz Vicente en Niek Loohuis (niet inzetbaar vanwege een blessure), beschikt Gert Heerkes over drie ervaren krachten die samen meer dan 650 duels in de benen hebben in het betaald voetbal en bovendien al de nodige jaren voor de club spelen (Cijntje zelfs al sinds 2002).

SC Veendam staat zondag in Dordrecht voor de uitdaging om de eerste zege van dit seizoen op vreemde bodem te behalen. Er kan hoop geput worden uit de resultaten in het verleden. Want de laatste nederlaag van Veendam in Dordrecht dateert alweer van 18 april 2003.

De wedstrijd zal onder leiding staan van de jonge scheidsrechter Karel van den Heuvel die afgelopen dinsdag drieëntwintig jaar is geworden. De assistent-scheidsrechters zijn R. Brondijk en B. Simons. Vierde official is L. Gerrets.

Historie Dordrecht-Veendam, de laatste 10 duels

18-10-2010: FC Dordrecht – BV Veendam: 2 – 2
13-11-2009: FC Dordrecht – BV Veendam: 0 – 1
12-09-2008: FC Dordrecht – BV Veendam: 2 – 3
11-01-2008: FC Dordrecht – BV Veendam: 2 – 2
09-03-2007: FC Dordrecht – BV Veendam: 1 – 1
27-01-2006: FC Dordrecht – BV Veendam: 1 – 2
11-04-2005: FC Dordrecht – BV Veendam: 0 – 0
27-02-2004: FC Dordrecht – BV Veendam: 1 – 1
18-04-2003: FC Dordrecht – BV Veendam: 2 – 0
31-08-2001: Dordrecht’90 – BV Veendam: 1 – 3

Stand vooraf
11. FC Dordrecht, 10 gespeeld, 13 punten (12-22, -10)
16. SC Veendam, 10 gespeeld, 9 punten (18-19, -1)

De historische wedstrijd

Seizoen 2002-2003: FC Dordrecht-BV Veendam: 2-0

Scoreverloop:
1-0 Marco Boogers
2-0 John den Dunnen

Het verhaal van destijds:

Alles mag dan tegenzitten dit seizoen bij FC Dordrecht, de thuiswedstrijd tegen BV Veendam werd dikverdiend met 2-0 gewonnen.

De Schapenkoppen konden het negentig minuten opbrengen zich weg te cijferen voor het teambelang. Er werd gevochten voor iedere meter en alhoewel dat voor de rust nog geen echt grote kansen opleverde, ging iedereen met een goed gevoel aan de thee.

Na de rust kwam de beloning. Net zo fel als in de eerste helft, trokken de Dordtenaren ten strijd en de twee goals vielen uiteindelijk in een tijdsbestek van drie minuten. Uitblinker Marco Boogers maakte zelf de 1-0, bij de tweede treffer fungeerde de spits, die vandaag overigens overal op het veld te vinden was, als aangever. John den Dunnen bracht de goal op zijn naam.

In een seizoen waarin FC Dordrecht al zoveel verloor, waren er eindelijk weer eens vrolijke gezichten te zien na afloop bij zowel de spelersgroep en technische staf, als ook de clubmensen en de supporters.

FC Dordrecht en BV Veendam maakten allebei een vervelend seizoen door. De Schapenkoppen werden achttiende, BV Veendam zeventiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.