Voorbeschouwing FC Dordrecht-SC Cambuur

Met Tommie Beugelsdijk weer in de gelederen, speelde FC Dordrecht met 3-3 gelijk in de voorbije wedstrijd tegen MVV. Een duel kan toch raar lopen. Snel op achterstand, met het ingaan van de rust een voorsprong hebben die je niet meer uit handen mag geven en uiteindelijk nog blij mogen zijn met een punt. Want zo kon de wedstrijd tegen de Limburgers wel samengevat worden. Feit is wel dat na de 0-0 tegen FC Volendam en de 3-2 zege op Willem II al eerder dit seizoen, de Schapenkoppen ook na vijf speelronden nog ongeslagen zijn in eigen huis. En in de laatste twee edities op eigen bodem werd er zes keer gescoord. Dat belooft wat voor het duel met SC Cambuur.

Danny Post werkte tijdens de afsluitende training nog aan zijn herstel en Nick Coster kan door Theo Bos in ieder geval niet opgesteld worden naar aanleiding van zijn rode kaart in het duel tegen MVV. Met SC Cambuur komt er opnieuw een aantrekkelijke tegenstander naar het GN Bouw stadion.

De tegenstander

SC Cambuur kent een goede start van de competitie. Met tien punten uit vijf duels wordt momenteel de tweede plaats op de ranglijst bezet achter het verassende FC Eindhoven, dat overigens ook verantwoordelijk is voor de enige nederlaag tot nu toe van de Friezen. Vooral in uitwedstrijden is het team van Alfons Arts op dreef. Drie duels buitenshuis leverden al negen goals op. Zo werd FC Volendam, toch geen kleintje in de Jupiler League, afgelopen zondag aan “de dijk” met ruime cijfers verslagen: 4-1.

Een elftal aan spelers keerden SC Cambuur afgelopen zomer de rug toe, waaronder Danny Guijt en doelman David Meul die beiden naar Willem II vertrokken en Kévin Diaz die nu voor Fortuna Sittard speelt. Met Erik Bakker (FC Zwolle), doelman Marco Bizot (gehuurd van Ajax), Charles Dissels (FC Volendam), Melvin de Leeuw (RBC Roosendaal), Wout Droste en Jonathan Vosselman (beiden Go Ahead Eagles), slaagde de clubleiding erin goede vervangers te halen. Erik Bakker is hiervan het beste voorbeeld. De Drent loopt met vijf goals in vijf duels één-op-één.

De al langer voor SC Cambuur spelende Robert van Boxel (is op de weg terug van een blessure), Léon Hese, Sandor van der Heide en Mark de Vries vormen met hun lange ervaring in het betaald voetbal een belangrijke kern. Zei zijn het verlengstuk van de trainer en belangrijk voor de jonge spelers. En over jonge spelers gesproken: een speler waarvoor je naar het stadion komt is Bob Schepers. De 19-jarige aanvaller kwam vorig seizoen in zestien duels al tot vier treffers en is nu basisspeler.

Met zes overwinningen in de laatste tien onderlinge duels in Dordrecht, kunnen we stellen dat SC Cambuur een lastige tegenstander is. Maar op zulk soort momenten halen we graag een vaak gehoorde uitspraak in de financiële wereld voor de dag: “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”.

Keeperstrainer Rody Hoegee en Danny Post hebben een verleden bij SC Cambuur. Hoegee stond er in de seizoenen 2002-2003 en 2003-2004 onder de lat en Post kwam er vorig seizoen tot twee duels in de hoofdmacht. Andersom speelde Mark de Vries een periode voor de Schapenkoppen. De boomlange goaltjesdief kwam tussen 1999 en 2002 tot 71 duels – 27 goals.

Maarten Ketting is door de KNVB aangesteld om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Hij zal hierbij worden geassisteerd door de heren W. Schuitemaker en J. van Zuilen. Vierde official is J. van Spinhoven.

Historie Dordrecht-Cambuur, de laatste 10 duels

13-08-2010: FC Dordrecht – SC Cambuur: 0 – 1
18-09-2009: FC Dordrecht – SC Cambuur: 2 – 3
24-04-2009: FC Dordrecht – SC Cambuur L.: 1 – 0
07-12-2007: FC Dordrecht – SC Cambuur L.: 2 – 3
27-10-2006: FC Dordrecht – Cambuur Leeuwarden: 2 – 1
17-03-2006: FC Dordrecht – Cambuur Leeuwarden: 1 – 2
11-02-2005: FC Dordrecht – Cambuur Leeuwarden: 1 – 2
05-09-2003: FC Dordrecht – Cambuur Leeuwarden: 3 – 0
27-09-2002: FC Dordrecht – Cambuur Leeuwarden: 2 – 3
03-05-2002: Dordrecht’90 – Cambuur Leeuwarden: 3 – 1

Stand vooraf
02. SC Cambuur, 5 gespeeld, 10 punten (12-6, +6)
14. FC Dordrecht, 5 gespeeld, 6 punten (7-9, -2)

De historische wedstrijd

Seizoen 2003-2004: FC Dordrecht-Cambuur Leeuwarden: 3-0

Scoreverloop:
1-0 Michael van der Heijden
2-0 Rachid El Khalifi
3-0 Chima Onyeike

Het verhaal van destijds:

FC Dordrecht heeft een goede wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden pas in de laatste tien minuten bekroond. Het werd uiteindelijk 3-0.

Eigenlijk het hele duel waren de Schapenkoppen de betere ploeg. Een pover Cambuur kwam er sporadisch uit en de kansen van de Friezen waren spaarzaam. De ruststand werd door Michael van der Heijden bepaald op 1-0. Na een assist van John den Dunnen kwam hij tot scoren.

In de tweede helft bleef de tweede Dordtse treffer lang uit. Hierdoor bleef Cambuur Leeuwarden, alhoewel het team totaal niet in de wedstrijd zat, de hoop houden op een punt. Tien minuten voor tijd kwam aan die hoop een einde door treffers van Rachid El Khalifi, op aangeven van Dave van der Meer, en Chima Onyeike (assist Jermaine Sandvliet).

Michael van der Heijden speelde na zijn periode in Dordrecht, nog voor Haarlem en FC Omniworld en verdween daarna uit het betaald voetbal. Hij komt tegenwoordig uit voor Quick Boys. Rachid El Khalifi komt nu uit voor SC Feyenoord. Chima Onyeike speelde vorig seizoen nog voor Quick Boys.

FC Dordrecht en Cambuur Leeuwarden maakten allebei een teleurstellend seizoen door. De Dordtenaren werden vijftiende, de Friezen zeventiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.