Voorbeschouwing FC Dordrecht – RKC Waalwijk

Het was even geleden, maar voor het eerst sinds 14 januari, verloren de Schapenkoppen weer een uitwedstrijd. In Maastricht werd ook het team van Henny Lee het slachtoffer van de goede vorm van MVV, alhoewel de Schapenkoppen, gezien het spelbeeld, niet hadden hoeven te verliezen.

Erik Quekel maakte tegen de Limburgers de enige Dordtse goal, en daarmee bewees de Brabander een echte spits te zijn. Door blessures kwam Quekel dit seizoen in slechts zeven duels binnen de lijnen, maar met zeven doelpunten loopt hij wel één-op-één. Net als tegen FC Den Bosch in september, toen Quekel zijn eerste goal maakte, kon hij dus ook tegen MVV geen nederlaag voorkomen voor zijn ploeg, in alle andere wedstrijden waarin hij tot scoren kwam, verloor FC Dordrecht echter niet.

Met een negende plaats op de ranglijst en slechts een paar punten minder dan de nummer zes Go Ahead Eagles, strijden de Dordtenaren nog altijd volop mee voor plaatsing om de play-offs. Bovendien is het team bijna weer op volle sterkte. Zo zijn Kai van Hese, Shayron Curiel en Didi Lonquet weer teruggekeerd van een blessure.

RKC Waalwijk degradeerde vorig seizoen uit de Eredivisie, en als we nu naar de stand kijken is de kans, als nummer twee met twaalf punten achterstand op koploper FC Zwolle, klein dat de club rechtstreeks terug gaat keren op het hoogste niveau. Maar dan zijn er nog altijd de play-offs en het moet wel heel raar lopen willen de Branders het toetje van de extra wedstrijden om promotie missen. Twee seizoenen geleden leverde dat trouwens zoveel succes op dat ze, ondanks het mislopen van de titel, toch nog terug wisten te keren in de Eredivisie.

Waar vele Jupiler League clubs tijdens de winterstop een handje vol nieuwe spelers haalden, daar deed RKC Waalwijk het rustig aan. Jurgen Colin vertrok naar Cyprus en aangezien dat nogal een aderlating was, moest er een goede vervanger voor in de plaats komen. Die vervanger kwam van FC Dordrecht en luistert naar de naam Guy Ramos. Ramos moet het duel tegen de club waarvoor hij vijf en een half seizoen uitkwam echter missen vanwege een schorsing. Overigens moeten ook zijn teamgenoten Toni Varela, Robert Braber en Sigourney Bandjar op het strafbankje plaatsnemen. Niet de minste spelers, maar ondanks het ontbreken van dit kwartet, blijf er nog aardig wat kwaliteit over. Zo hebben Derk Boerrigter (veertien goals), Donny de Groot (twaalf treffers) en Fred Benson (elf doelpunten, viel afgelopen donderdag in de bekerwedstrijd tegen Ajax echter geblesseerd uit) het grootste aandeel in de tot nu toe 55 gemaakte goals en bezit trainer Ruud Brood met Sander Duits, Hans Mulder, Henrico Drost, Aaron Meijers, Frank van Mosselveld en Ard van Peppen over creatieve en ervaren spelers.

De vraag is natuurlijk hoe fit RKC Waalwijk aan de aftrap zal verschijnen in het GN Bouw stadion na de met 5-1 verloren bekerwedstrijd van donderdag in de Amsterdam Arena.

In het management van beide clubs vinden we twee mensen die hun oude club treffen en beiden bekleden ze dezelfde functie. De technisch manager van FC Dordrecht, Marco Boogers, speelde in het verleden voor RKC en de manager voetbalzaken van RKC Waalwijk, Mohammed Allach, kwam voorheen uit voor FC Dordrecht. Ook keeper Stef Doedée en verdediger Didi Lonquet hebben een verleden in het shirt van RKC Waalwijk.

Pol van Boekel is door de KNVB aangesteld om het duel in goede banen te leiden. De arbiter zal hierbij worden geassisteerd door de grensrechters Jürgen Schiphorst en Joost van Zuilen. Vierde official is Jonathan van den Hurk.

Historie Dordrecht-RKC, de laatste 5 edities

29-08-2008: FC Dordrecht-RKC Waalwijk: 0-1
21-09-2007: FC Dordrecht-RKC Waalwijk: 0-1
17-05-2007: FC Dordrecht-RKC Waalwijk: 0-3 (play-offs)
09-05-2007: FC Dordrecht-RKC Waalwijk: 2-0 (play-offs)
10-09-1994: Dordrecht’90-RKC: 0-1 (Eredivisie)

Stand vooraf
02. RKC Waalwijk 25 gespeeld, 48 punten (55-31 + 24)
09. FC Dordrecht 25 gespeeld, 34 punten (39-44 – 5)

De historische wedstrijd

Seizoen 2006-2007: FC Dordrecht-RKC Waalwijk: 2-0 (play-offs)

Scoreverloop:
1-0 Milano Koenders (eigen goal)
2-0 Adnan Alisic

Het verhaal van destijds:

Op de regenachtige avond van woensdag 9 mei 2007 boekte FC Dordrecht, dat een aantal belangrijke spelers moest missen waardoor Nick van der Velden noodgedwongen in de spits stond, een verrassende zege op RKC Waalwijk dat in de play-offs lijfsbehoud voor de Eredivisie voor ekaar moet zien te krijgen.

De Schapenkoppen gingen prima van start en stonden al snel op 1-0 door een eigen goal van Koenders die de bal langs zijn eigen doelman gleed. Het gehele duel was FC Dordrecht, waar alle spelers zich geheel leeg werkten, de ploeg uit de Eredivisie de baas. Het leidde tot gevaar voor de goal van RKC Waalwijk, daar waar het Dordtse doel schoon bleef. In de tweede helft besliste Adnan Alisic op fraaie wijze het duel door de 2-0 te maken.

Uiteindelijk stelde RKC Waalwijk in de derde en alles beslissende wedstrijd tegen FC Dordrecht orde op zaken door in Dordrecht met 3-0 te winnen, maar de ploeg degradeerde later alsnog omdat VVV Venlo te sterk bleek.

Adnan Alisic is nu actief voor Excelsior, Milano Koenders verdedigt tegenwoordig de kleuren van NAC Breda.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.