Voorbeschouwing FC Dordrecht – MVV Maastricht

De transfermarkt is weer even dicht en de selectie van FC Dordrecht is compleet. Met Kevin Tano werd een talentvolle en zeer snelle buitenspeler gehuurd die met FC Volendam op de eerste speeldag zoveel indruk maakte in het GN Bouw stadion. ADO Den Haag kocht hem van FC Volendam en vervolgens sloeg Marco Boogers zijn slag evenals met het huren van de 20-jarige middenvelder Donny van der Dussen en daarnaast lukte het de technisch manager om ook voor dit seizoen Tommie Beugelsdijk te huren van ADO Den Haag.

Het voorbije interland weekend zorgde ervoor dat het betaalde voetbal stil lag. Het maakte ook dat Theo Bos met zijn uitgebalanceerde selectie in alle rust kon toewerken naar het thuisduel met MVV Maastricht. Een lastige opponent, maar zeker een wedstrijd om naar uit te kijken voor iedereen. Tegen de Limburgers is spektakel altijd gegarandeerd.

De tegenstander

Ondanks een forse puntenaftrek, eindigde MVV Maastricht in het vorige seizoen op een keurige tiende plaats en speelden ze bovendien play-offs door het winnen van de derde periodetitel. Half augustus werd bekend dat de Limburgers nu in de veilige categorie 3 zitten en dus vanzelfsprekend zonder strafpunten van start konden gaan in de competitie.

Onder meer Gerard Aafjes (FC Zwolle), Brenny Evers, Omer Kulga en Jonas Olsen vertrokken afgelopen zomer uit Maastricht, met de Duitser Marc Eberle werd veel ervaring binnen gehaald, Sjoerd Winkens keerde na een afwezigheid van twee seizoenen weer terug op het oude nest (tussen 2000 en 2009 was de verdediger ook al actief voor MVV) en Prince Rajcomar, voorheen actief voor Fortuna Sittard, FC Utrecht en FC Den Bosch, kwam over van het Hongaarse Zaleagerszeg.

De meest waardevolle/opvallende spelers zijn Malcolm Esajas (scoorde al drie keer in vier duels) en Tom Daemen (de ervaren middenvelder met scorend vermogen). De pas 19-jarige Bryan Smeets en de 20-jarige Lance Voorjans behoren tot de grote talenten in de selectie van René Trost. De oefenmeester die, met uitzondering van een seizoen VVV Venlo, zijn hele leven speelde voor Roda JC en er later nog assistent-trainer en hoofd opleiding was, stond vorig seizoen bij MVV voor het eerst op eigen benen en debuteerde dus met het behalen van de play-offs.

De resultaten in de vier tot nu toe gespeelde duels, zijn wisselvallig. Er werd gewonnen van Almere City FC, verloren van FC Volendam, gewonnen van SC Veendam en verloren van Willem II. Al moet daar bij aangetekend worden dat de Limburgers in Tilburg een punt verdienden of wellicht zelfs wel drie.

MVV Maastricht is toch wel een soort van angstgegner voor de Schapenkoppen. Als we echter kijken naar de historie over de afgelopen tien ontmoetingen, dan blijken beide teams vier keer gewonnen te hebben, twee keer eindigde het onbeslist.

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld als arbiter. De assistent-scheidsrechters zijn R. Bluemink en R. Polman. L. Gerrets zal als vierde official fungeren.

Historie Dordrecht-MVV, de laatste 10 duels

05-11-2010: FC Dordrecht – MVV: 1 – 0
01-11-2009: FC Dordrecht – MVV: 1 – 4
17-10-2008: FC Dordrecht – MVV: 1 – 1
02-11-2007: FC Dordrecht – MVV: 1 – 2
21-08-2006: FC Dordrecht – MVV: 1 – 0
26-08-2005: FC Dordrecht – MVV: 2 – 1
11-03-2005: FC Dordrecht – MVV: 0 – 5
02-04-2004: FC Dordrecht – MVV: 0 – 0
04-02-2003: FC Dordrecht – MVV: 0 – 2
26-10-2001: Dordrecht’90 – MVV: 2 – 1

Stand vooraf
11. MVV Maastricht (4 gespeeld, 6 punten, 6-7, -1)
13. FC Dordrecht (4 gespeeld, 5 punten, 4-6, -2)

De historische wedstrijd

Seizoen 2000-2001: Dordrecht’90-MVV: 3-2

Scoreverloop:
0-1 Robert van der Weert
1-1 Marco Boogers
2-1 Mark de Vries
3-1 Mark de Vries
3-2 Thomas Caers

Het verhaal van destijds:

Dordrecht’90 en MVV vermaakten aan De Krommedijk een helft de toeschouwers die vijf treffers kregen te zien, na rust waren de kansen spaarzaam en het spelbeeld een stuk minder.

Na een stroeve seizoensstart wilden de Schapenkoppen tegen MVV “de ommekeer” tewerkstellen. De openingstreffer van goaltjesdief Robert van der Weert was dan aanvankelijk ook een forse streep door de ambities. Ware het niet dat drie treffers in korte tijd (een van Marco Boogers en twee van zijn collega spits en vriend Mark de Vries) de stand een heel ander aanblik gaven. Een treffer vlak voor de pauze van Thomas Caers zorgde er toch nog voor dat de spelers van Dordrecht’90 met een ontevreden gevoel richting de thee gingen.

Na de rust controleerde Dordrecht’90 het duel. De aanvalsdrift was er nog wel, maar bang om opnieuw tegen een tegengoal aan te lopen sloop de zekerheid van een balletje breed of terug er aardig in. Het resultaat was even het belangrijkste. En dat kwam er, want het bleef bij 3-2. Vijf treffers tussen minuut 1 en 45, 0 tussen minuut 46 en 90.

Marco Boogers en Mark de Vries zijn vandaag de dag nog altijd actief in het betaald voetbal. Boogers natuurlijk nog steeds voor onze FC, Mark de Vries voor SC Cambuur. Robert van der Weert speelde tussen 1989 en 2003 betaald voetbal en kwam daarna nog uit voor amateurclub SV Heer. De Belg Thomas Caers was als betaald voetballer actief tussen 1977 en 2002 en ging daarna nog als trainer aan de slag.

Opvallend genoeg eindigden Dordrecht’90 en MVV dat seizoen allebei met veertig punten. Door een beter doelsaldo werd Dordrecht’90 twaalfde en MVV dertiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.