Voorbeschouwing FC Dordrecht – Helmond Sport

Het competitieloze weekend van vorige week door de oefeninterlands, werd door FC Dordrecht nuttig besteed door een oefenwedstrijd af te werken tegen ADO Den Haag. Er werd met 3-1 gewonnen en de goals kwamen van Kevin Tano en Santy Hulst, uitgerekend twee spelers met een Haags tintje. Tano staat er onder contract, Hulst komt er vandaan. Het meest positieve nieuws was nog geen eens het goede spel en de winst, maar de rentree van Wilmer Kousemaker. De middenvelder speelde zonder problemen een uur mee en was meteen weer belangrijk.

Tegen Helmond Sport azen de Schapenkoppen en technische staf op de winst en de gang richting het linkerrijtje en gaat spits Cecilio Lopes voor zijn honderdste treffer in het betaald voetbal.

Tegenover de terugkeer in de selectie van Wilmer Kousemaker, staat de absentie van Danny Post (geschorst), Shayron Curiel (geblesseerd) en Renaldo Jongebloet (al langer uitgeschakeld met een blessure).

De tegenstander

Helmond Sport is bezig aan een goed seizoen. Op dit moment wordt de vijfde plaats ingenomen en het elftal heeft maar een punt minder dan de nummer drie Willem II. Hans de Koning nam deze zomer het stokje over van Jurgen Streppel die sinds 2008 voor de groep had gestaan in Helmond en vetrok naar Tilburg. De Koning, in het verleden nog een poosje werkzaam als interim trainer van FC Dordrecht, kwam van AGOVV Apeldoorn waar hij, mede door de puntenaftrek, een moeilijk seizoen kende. Daarvoor had de oud-doelman van AZ en FC Twente succes bij Top Oss waar hij werkzaam was tussen 2005 en 2010.

Met het vertrek van Marc Höcher (ADO Den Haag) en Bruno Andrade (Sint-Truiden, Bel) leverde Helmond Sport zevenentwintig treffers in. Verder vertrokken ook belangrijke en ervaren krachten als Robbie Haemhouts (Willem II), Ilja van Leerdam (FC Edmonton, Can), Mark Veldmate (Sparta Rotterdam) en doelman Robert van Westerop. Een aardige aderlating zou je zeggen, maar de nu overwegend jonge spelersgroep zit na twaalf duels niet ver af van de plaats waar Helmond Sport vorig seizoen eindigde (de Brabanders werden toen derde).

Erik Quekel vervulde tot nu toe een belangrijke rol. De spits die vorig seizoen nog aan De Krommedijk voetbalde en toen in negenentwintig duels tot zeven treffers kwam, heeft nu na twaalf duels al zes keer gescoord en loopt daarmee dus één op twee. Door een blessure die hij vorige week op de training opliep, zal Quekel echter voor vier tot zes weken uitgeschakeld zijn en dus niet spelen tegen FC Dordrecht. Charles Kazlauskas (vijf doelpunten), de Duitser Sebastian Stachnik (drie goals) en Jop van der Linden (drie treffers en drie assists) hebben ook een aardig aandeel in de prestaties tot dusver. De meest ervaren speler Marc Nygaard is door een blessure uitgeschakeld, met Phillip Haastrup, de net als Quekel van FC Dordrecht overgekomen krachtpatser op het middenveld Juanito Sequeira en Daniel Guijo-Velasco heeft Hans de Koning echter nog drie ervaren krachten tot zijn beschikking. De talenten (al dan niet al met ervaring) zijn Guus Joppen, Jop van der Linden, Gillian Justiana en Pepijn Veerman.

De laatste nederlaag van Helmond Sport dateert alweer van 20 september toen Go Ahead Eagls in bekerverband met 3-1 te sterk bleek. Vier dagen daarvoor werd de laatste nederlaag in de competitie geleden. De uitwedstrijd bij Almere City FC eindigde toen in 2-1 voor de thuisploeg. Het houd dus in dat Helmond Sport in de competitie al zes wedstrijden op rij niet verloren heeft. In tegenstelling tot de resultaten in eigen huis, presteert het team van Hans de Koning op vreemde bodem wisselvallig. Van de zes voorgaande wedstrijden buiten Helmond werden er twee gewonnen, twee gelijkgespeeld en twee verloren.

Zoals al aangegeven hebben Helmond Sport trainer Hans de Koning (tussen 22 maart en juli 2005 als interim trainer), Erik Quekel (vorig seizoen) en Juanito Sequeira (tussen 2006 en 2011) een verleden bij FC Dordrecht. Naast dit drietal, heeft ook Charles Kazlauskas nog in het shirt van FC Dordrecht gespeeld. De Amerikaan speelde geen competitieduels voor de Schapenkoppen, maar was in de voorbereiding op het competitieseizoen van 2005-2006 op proef in Dordrecht. Uiteindelijk zou hij worden afgetest.

De laatste seizoenen vallen er niet veel doelpunten tijdens FC Dordrecht-Helmond Sport in het GN Bouw stadion. Vier keer op rij werd er maar een keer gescoord. Gezien de historie over de laatste tien duels, houden beide teams elkaar aardig in evenwicht. Vijf keer won Helmond Sport, drie keer bleven de punten in Dordrecht en tweemaal eindigde de strijd onbeslist.

Tom van Sichem is door de KNVB aangesteld om deze wedstrijd in goede banen te leiden. De assistent-scheidsrechters zijn R. Slot en D. Zijlstra. Vierde official is J. Spinhoven.

Historie Dordrecht-Helmond Sport, de laatste 10 keer

27-08-2010: FC Dordrecht – Helmond Sport: 0 – 1
09-04-2010: FC Dordrecht – Helmond Sport: 0 – 1
20-02-2009: FC Dordrecht – Helmond Sport: 1 – 0
28-03-2008: FC Dordrecht – Helmond Sport: 0 – 1
29-09-2006: FC Dordrecht – Helmond Sport: 2 – 0
31-03-2006: FC Dordrecht – Helmond Sport: 0 – 2
15-10-2004: FC Dordrecht – Helmond Sport: 2 – 1
12-04-2004: FC Dordrecht – Helmond Sport: 1 – 2
14-03-2003: FC Dordrecht – Helmond Sport: 1 – 1
30-11-2001: Dordrecht’90 – Helmond Sport: 2 – 2

Stand vooraf
05. Helmond Sport, 12 gespeeld, 21 punten (25-20 +5)
13. FC Dordrecht, 12 gespeeld, 15 punten (17-27 -10)

De historische wedstrijd

Seizoen 1993-1994: Dordrecht’90-Helmond Sport: 4-1

Scoreverloop:
1-0 Virgil Breetveld
2-0 Virgil Breetveld (strafschop)
3-0 Jerry Simons
3-1 Marco de Laat
4-1 Virgil Breetveld

Het verhaal van destijds:

De Schapenkoppen boekte de voorbije zondag weer eens een ruime en verdiende zege. Ditmaal moest Helmond Sport er aan De Krommedijk aan geloven: 4-1.

Beter kon Dordrecht’90 niet starten, want binnen de minuut lag de bal al in het netje door een goal van Virgil Breetveld: 1-0. Na dik een kwartier spelen was Breetveld ook succesvol vanaf de strafschopstip: 2-0. Bij de rust was de wedstrijd reeds beslist. Jerry Simons had er na dik een half uur spelen nog 3-0 van gemaakt.

In de tweede helft wilde Dordrecht’90 nog wel, maar ongetwijfeld met de ruime voorsprong in het achterhoofd, liep het allemaal niet zo soepel meer. Na een uur spelen konden de bezoekers zodoende via Marco de Laat op 3-1 komen. Het duurde echter niet lang eer het verschil weer drie doelpunten was. Vijf minuten na de 3-1, zorgde Virgil Breetveld met zijn derde goal van de middag voor de 4-1. De Dordtenaren speelden de wedstrijd daarna rustig uit zonder in gevaar te komen.

Virgil Breetveld, sinds dit seizoen de assistent-trainer van de Schapenkoppen, was in het seizoen 1993-1994 zeer succesvol. In 33 duels scoorde hij maar liefst 27 keer. Net zo succesvol was heel de Dordtse ploeg. Met een punt voorsprong op NEC, vierden ze aan het einde van de rit het kampioenschap van de eerste divisie. Helmond Sport werd dertiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.