Voorbeschouwing FC Dordrecht-GA Eagles

Ondanks de 2-1 nederlaag bij BV Veendam, hebben de Schapenkoppen, met nog drie duels voor de boeg, uitzicht op de play-offs. De komende twee vrijdagen speelt de ploeg van Henny Lee thuis (GA Eagles en FC Emmen) terwijl RBC Roosendaal-uit op 6 mei de laatste competitiewedstrijd zal zijn.

Aangezien de verschillen klein zijn en meerdere teams in aanmerking komen voor de laatste play-off plaats, zal het zaak zijn voor de Dordtenaren om alle nog resterende duels om te zetten in winst. Het kan, zeker gezien het feit dat twee van de drie wedstrijden in eigen stadion zijn, maar het moet nog wel even in de praktijk gebracht worden. En dan nog is het de vraag wat de andere teams doen.

De eerste van de laatste drie tegenstanders is Go Ahead Eagles. Traditiegetrouw een lastig duel voor FC Dordrecht. Henny Lee kan niet beschikken over de geschorsten Tom Beugelsdijk, Juanito Sequeira en Nick Coster, terwijl Bart van Muyen met een blessure uit de roulatie is. De tegenstander mist echter met Van der Biezen, Van den Ouweland en Suk ook een aantal belangrijke krachten.

GA Eagles, dat als een van de weinige teams in de Jupiler League het seizoen niet begon met een puntenaftrek, behaalde wisselvallige resultaten voor de winterstop, terwijl de prestaties in 2011 meer constant zijn. Mede door het feit dat het team van Andries Ulderink uit de laatste tien duels twintig punten bij elkaar voetbalde, staan ze nu op een zevende plaats en doen ze volop mee voor een plekje in de play-offs.

De goede prestaties van trainer Ulderink (de voorgaande twee seizoenen eindigde hij als vijfde en zevende met Go Ahead) zijn ook elders opgevallen. Want na verluid zou Ulderink in de belangstelling staan van De Graafschap om per aankomend seizoen de opvolger te worden van Darije Kalezic. Ulderink was in het verleden al een aantal jaar werkzaam in Doetinchem als assistent-trainer (onder meer van oud Dordrecht-trainer Gert Kruys) en als hoofd opleidingen. Een belangrijke spil in de successen van GA Eagles dit seizoen is Koen van der Biezen. De aanvaller is met veertien treffers de topscorer van de ploeg maar zal in Dordrecht ontbreken binnen de lijnen wegens een schorsing. Luis Pedro, die in de voorbije wedstrijd tegen FC Volendam als invaller in nog geen tien minuten tijd drie keer scoorde, neemt met in totaal dertien gemaakte goals de tweede plaats in achter Van der Biezen als clubtopscorer. Verder is ook Michal Janota met vier goals en acht assists een waardevolle speler tot dusver. De meest ervaren speler in de selectie is Resit Schuurman. De geboren Deventenaar speelde tussen 1997 en 2001 al voor GA Eagles. Hij kwam in de winterstop over van Heracles Almelo. Verder hebben Dave Bus en Dennis Hollart ook de nodige ervaring in het betaald voetbal. GA Eagles beschikt verder met Sergio Padt (miste nog geen duel dit seizoen) en Wout Droste over een talentvolle keeper en verdediger.

GA Eagles verloor zowel thuis als uit vijf keer. Toch zijn de prestaties op vreemde bodem een stuk minder dan in de eigen Adelaarshorst. De grote oorzaak hiervan is dat GA Eagles buitenshuis slechts drie keer wist te winnen. Komt daar in Dordrecht een vierde zege bij? Eerder dit seizoen wisten de mannen van Andries Ulderink FC Dordrecht in ieder geval al flink pijn te doen. In Deventer werd het in oktober 2010 liefst 8-0.

Het duel moet in goede banen geleid gaan worden door Dennis Higler. De assistent-scheidsrechters zijn R. Polman en J. Bakker. Vierde official is M. Gerritsen.

Historie FC Dordrecht – GA Eagles, de laatste 10 duels

27-11-2009: FC Dordrecht – GA Eagles: 2 – 0
08-05-2009: FC Dordrecht – GA Eagles: 3 – 1
14-12-2007: FC Dordrecht – GA Eagles: 5 – 0
01-12-2006: FC Dordrecht – GA Eagles: 1 – 2
24-02-2006: FC Dordrecht – GA Eagles: 5 – 1
17-09-2004: FC Dordrecht – GA Eagles: 2 – 0
31-10-2003: FC Dordrecht – GA Eagles: 2 – 3
01-11-2002: FC Dordrecht – GA Eagles: 1 – 2
23-11-2001: Dordrecht’90 – GA Eagles: 8 – 0
28-04-2001: Dordrecht’90 – GA Eagles: 4 – 2

Stand vooraf
05. GA Eagles, 31 gespeeld, 45 punten (54-40 +14)
09. FC Dordrecht, 31 gespeeld, 40 punten (47-51 – 4)

De historische wedstrijd

Seizoen 2008-2009: FC Dordrecht-GA Eagles: 3-1

Scoreverloop:
1-0 Jonathan Vosselman (eigen goal)
1-1 Sander Post
2-1 Cecilio Lopes
3-1 Dave Bus (eigen goal)

Het verhaal van destijds:

Ook de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2008-2009 werd door de Schapenkoppen gewonnen. Dat de ploeg van Gert Kruys tegen GA Eagles tot twee keer toe werd geholpen, deed niks af aan de verdiende zege. Zo werd zowel de 1-0 als de 3-1 gemaakt door een speler van Go Ahead Eagles. Tussendoor had Sander Post de ploeg uit Overijssel op 1-1 gezet en zette Cecilio Lopes zijn team later weer op voorsprong.

FC Dordrecht wekte in deze wedstrijd geen moment de indruk van een ploeg die het rustig aan deed omdat de play-offs toch al binnen waren. Koste wat kost wilden de Dordtenaren ook de laatste competitiewedstrijd winnen. Daarmee gaf het ook aan klaar te zijn voor het toetje van de extra wedstrijden die aankomende dinsdag begint met een uitwedstrijd tegen Top Oss.

Geen ploeg in het Nederlandse betaalde voetbal behaalde in de tweede seizoenshelft van het seizoen 2008-2009 zoveel punten als FC Dordrecht. Van Excelsior werd verloren en tegen Fortuna Sittard, VVV Venlo, RKC Waalwijk en MVV werd er gelijkspeeld. Alle overige duels in 2009 werden gewonnen.

Van alle doelpuntenmakers in dit duel, speelt alleen Sander Post niet meer voor GA Eagles.

FC Dordrecht werd dat seizoen achtste, Go Ahead Eagles met een puntje meer, zevende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.