Voorbeschouwing FC Dordrecht – GA Eagles

De opluchting en blijdschap was vorige week groot in het Dordtse kamp. Op bezoek bij AGOVV Apeldoorn lukte het eindelijk om een uitzege te pakken. Als het in eigen huis wel lukt en je er altijd hard voor werkt is het natuurlijk prettig om ook op vreemde bodem de bevestiging eens te krijgen.

Door de zege in Apeldoorn zijn de Schapenkoppen gestegen naar de negende plaats op de ranglijst. En natuurlijk willen Theo Bos en de spelersgroep de eerste seizoenshelft goed afsluiten met een overwinning in eigen huis en een plaats in het linkerrijtje.

Op papier staat er in ieder geval een aantrekkelijke wedstrijd op het programma. Want tegen The Eagles uit Deventer gebeurt er altijd wat. Voor de trainer van de tegenstander is FC Dordrecht in ieder geval geen angstgegner. Als hij zijn spelers zo ook voorbereid op het duel, dan kan het nog wat worden!

Naast de al langer geblesseerden Renaldo Jongebloet en Kevin Patijn kan Theo Bos ook geen beroep doen op Cecilio Lopes en Danny Post. Het duo is geschorst voor de laatste competitiewedstrijd van 2011.

De tegestander

Na drie jaar Andries Ulderink (hij vertrok naar De Graafschap), stelde Go Ahead Eagles Joop Gall aan als nieuwe trainer. Gall had een lange periode bij Veendam achter de rug (als speler en trainer) en was toe aan een nieuwe uitdaging. De oefenmeester uit Hoogezand-Sappemeer had de ambitie om in de Eredivisie aan de slag te gaan, maar het werd GA Eagles.

De club uit Deventer verloor met Koen van der Biezen en Luis Pedro (respectievelijk zestien en veertien gemaakte goals in het afgelopen seizoen) twee spelers met scorend vermogen. Daarnaast vertrokken ook vaste waardes als Sergio Padt, Wout Droste, Dennis Hollart, Jonathan Vosselman en Theo Vogelsang. Daartegenover stond echter de komst van talentvolle en ervaren spelers als Jarchinio Antonia, Xander Houtkoop, Michael Jansen, Khalid Karami, Jan Kromkamp, Peter van der Vlag en Resit Schuurman. Met name Schuurman en Kromkamp zijn geen onbekende spelers in Deventer. Beide spelers debuteerden namens Go Ahead in het betaald voetbal. Schuurman speelde tussen 1997 en 2001 100 duels voor de club en Kromkamp kwam tussen 1998 en 2000 61 keer uit in het shirt van geel en rood.

De meest waardevolle nieuwe speler dit seizoen in Deventer is Marnix Kolder. De spits kwam met Joop Gall mee vanuit Veendam en is met zeven doelpunten in zestien duels de clubtopscorer van Go Ahead Eagles. Verder hebben ook Jarchinio Antonia (vijf treffers en zeven assists) en Michal Janota (drie doelpunten en vijf assists) hun waarde bewezen tot nu toe. Naast de ervaren spelers die werden aangetrokken, spelen ook Joep van den Ouweland, Freek Heerkens en Joey Suk een belangrijke rol in het elftal van Joop Gall. Of Heerkens inzetbaar is, valt te betwijfelen. De verdediger meldde zich donderdag ziek.

Sinds het seizoen 2006-2007 eindigde GA Eagles vier keer bij de eerste zeven en werd er een aantal keer deelgenomen aan de nacompetitie. Het is de lijn die de club ook bestuurlijk onder Marc Overmars heeft ingezet. Op termijn wil Go Ahead een gooi doen naar de Eredivisie. Op dit moment bezet het team de tiende plaats met 22 punten (twee minder dan FC Dordrecht). Het hoogtepunt van de eerste seizoenshelft is de bekerwinst op Feyenoord. In eigen huis werd de grootmacht uit Rotterdam met 2-1 verslagen. Go Ahead Eagles moet het, net als FC Dordrecht, hebben van de thuiswedstrijden zo blijkt uit de statistieken. 17 van de 22 punten werden behaald in de Adelaarshorst. Uit werd er alleen gewonnen van FC Den Bosch (1-2).

GA Eagles wint doorgaans niet gemakkelijk in Dordrecht. De laatste zege in het GN Bouw stadion dateert van 1 december 2006 (1-2).

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Maarten Ketting. De assistent-scheidsrechters zijn A. de Wit en P. Gerritsen. E. Blank zal als vierde official fungeren.

Historie Dordrecht-GA Eagles, de laatste 10 duels

22-04-2011: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 1 – 1
27-11-2009: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 2 – 0
08-05-2009: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 3 – 1
14-12-2007: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 5 – 0
01-12-2006: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 1 – 2
24-02-2006: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 5 – 1
17-09-2004: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 2 – 0
31-10-2003: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 2 – 3
01-11-2002: FC Dordrecht – Go Ahead Eagles: 1 – 2
23-11-2001: Dordrecht’90 – Go Ahead Eagles: 8 – 0

Stand vooraf
09. FC Dordrecht, 16 gespeeld, 24 punten (25-34, – 9)
10. GA Eagles, 16 gespeeld, 22 punten (29-29, +/- 0)

De historische wedstrijd

Seizoen 2007-2008: FC Dordrecht-Go Ahead Eagles: 5-0

Scoreverloop:
1-0 Nassir Maachi
2-0 Nassir Maachi
3-0 Mounir Biyadat
4-0 Moussa Kalisse
5-0 Nick van der Velden

Het verhaal van destijds:

Voor de aftrap was iedereen er in het GN Bouw stadion over eens dat de wedstrijd tegen het hooggeplaatste Go Ahead Eagles niet gemakkelijk zou worden. De uitslag deed anders vermoeden, want FC Dordrecht won met 5-0.

Tot de 71e minuut stonden de Schapenkoppen nog maar met 1-0 voor door een vroege goal in de zesde minuut van Nassir Maachi. De bezoekers stonden na 36 minuten met tien man door een rode kaart van Patrick Ax.

In de laatste achttien minuten was de tegenstander kapot gespeeld en scoorden de Dordtenaren nog vier keer. De goals kwamen van opnieuw Maachi, Mounir Biyadat, Moussa Kalisse en Nick van der Velden. Dankzij de zege klimt FC Dordrecht naar de achtste positie van de ranglijst.

Van alle doelpuntenmakers zijn Nassir Maachi (FC Zwolle) en Nick van der Velden (NEC) ook vandaag de dag actief in het betaald voetbal.

In het seizoen dat FC Volendam op doelsaldo RKC Waalwijk het nakijken gaf en kampioen werd, eindigde Go Ahead Eagles op de tiende plaats en FC Dordrecht op de twaalfde plaats.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.