Voorbeschouwing FC Dordrecht – Fortuna Sittard

De Schapenkoppen pakten de draad vrijdag op eigen veld weer goed op door te winnen van Almere City FC en door de zege is FC Dordrecht gestegen naar de vijfde positie op de ranglijst. Zowel in de eerste helft als in de tweede helft, werd er snel gescoord door de Dordtenaren. Omdat vlak na de 2-1 van de bezoekers, werd verzuimd de voorsprong weer verder uit te breiden, bleef het spannend.

Met Fortuna Sittard als tegenstander, staat er vanavond opnieuw een thuiswedstrijd op de rol. Deze wedstrijd zou eigenlijk op vrijdag 10 februari worden gespeeld, maar kon toen vanwege de winterse omstandigheden niet doorgaan. Het zal geen gemakkelijke wedstrijd worden, want de Limburgers verkeren in een prima vorm.

De trainers Virgil Breetveld, Rody Hoegee en Delano Hill hebben Mawouna Amevor weer terug van een schorsing, maar moeten het nog stellen zonder Wilmer Kousemaker, terwijl de inzetbaarheid van Santi Hulst (hamstringklachten) een vraagteken is.

De tegenstander

Het vertrouwen bij Fortuna Sittard is groot. Vanavond gaan de Limburgers in het GN Bouw stadion op jacht naar de derde zege op rij. In de voorbije tien dagen werd de uitwedstrijd tegen Almere City FC met 4-1 gewonnen en FC Volendam kreeg vrijdag in Sittard met 3-2 klop.

Tiny Ruys volgde eind vorig jaar Wim Dusseldorp op als hoofdtrainer. Dusseldorp vertrok naar VVV Venlo als technisch manager en Ruys tekende een contract tot het einde van dit seizoen. Sinds de aanstelling van Ruys als trainer, die overigens geen onbekende is bij Fortuna Sittard, hij was er al jeugdtrainer en speelde in de hoofdmacht tussen 1982 en 1986, behaalde het team zeven punten uit vijf duels en momenteel wordt de veertiende plaats bezet in de competitie.

In de winterstop liet Fortuna Sittard van zich spreken op de transfermarkt, waarbij de belangrijkste nieuwelingen Danny Schreurs en Rowin van Zaanen zijn. Beide spelers zijn overgekomen van Willem II en hebben direct al hun waarde bewezen. Schreurs is overigens geen onbekende in Sittard. De spits maakte zijn debuut in het betaald voetbal namens Fortuna Sittard in het seizoen 2006-2007, waarna hij na drie seizoenen zou vertrekken naar FC Zwolle.

De meest waardevolle spelers zijn tot dusver Harrie Gommans, Danny Hoesen (beiden acht keer raak geschoten) en Wouter Scheelen (vijf doelpunten en zes assists). Met Fernando Ricksen, de Belg Marc Wagemakers, de Fransman Yoann de Boer en Harrie Gommans, beschikt Fortuna Sittard over veel ervaring. Ricksen speelde in het verleden 12 interlands voor Oranje, werd kampioen in 1995 en 1998 met Fortuna Sittard en won verder nog landstitels en bekers in Schotland bij Glasgow Rangers en in Rusland bij Zenit Sint-Petersburg.

De confrontatie eerder dit seizoen in Sittard eindigde in 2-0 voor de thuisploeg. FC Dordrecht heeft dus nog iets recht te zetten. De laatste vijf ontmoetingen thuis tegen Fortuna Sittard, inclusief een bekerduel, werden allemaal gewonnen door de Schapenkoppen.

Begin jaren negentig speelde Marco Boogers een seizoen voor Fortuna Sittard dat toen uitkwam in de Eredivisie. Ook aanvaller Jessy Mayele heeft een verleden in Sittard. In het seizoen 2008-2009 speelde Mayele zeven duels in de hoofdmacht van de Limburgers. Scoren deed hij niet. Naast de technisch manager en speler hebben ook Anne Evers en John Linford in het verleden voor zowel Dordrecht als Fortuna Sittard gespeeld. Evers speelde van eind jaren 70 tot 1983 in Dordrecht. Hoogtepunten voor hem waren het kampioenschap en de legendarische bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle waar wel 11.000 toeschouwers op af kwamen. Bij Fortuna Sittard speelde hij vijf seizoenen en maakte hij er de goede jaren mee in de Eredivisie. Hoogtepunten in Limburg waren de derby’s tegen MVV en de bekerfinale tegen Feyenoord. Linford kwam tussen 1983 en 1984 uit voor DS’79 en speelde voor Fortuna Sittard tussen 1985 en 1987. Tegenwoordig is de aanvaller van weleer eigenaar van een pub in zijn geboorteplaats Norwich.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door arbiter Karel van den Heuvel. Hij zal hierbij worden geassisteerd door de heren J. Hubers en R. Meenhuis. Vierde official is B. van der Lip.

Historie Dordrecht-Fortuna, de laatste 10 keer

21-01-2011: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 3 – 0
04-12-2009: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 2 – 1
22-09-2009: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 3 – 2 (beker)
24-10-2008: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 3 – 0
01-02-2008: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 1 – 0
30-03-2007: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 1 – 3
28-10-2005: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 6 – 1
20-08-2004: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 1 – 1
17-10-2003: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 0 – 1
23-05-2003: FC Dordrecht – Fortuna Sittard: 1 – 2

Stand vooraf
05. FC Dordrecht, 22 gespeeld, 34 punten (34-41, – 7)
14. Fortuna Sittard, 22 gespeeld, 26 punten (39-38, +1)

De historische wedstrijd

Seizoen 2008-2009: FC Dordrecht-Fortuna Sittard: 3-0

Scoreverloop:
1-0 Rihairo Meulens
2-0 Eddy Putter
3-0 John van Loenhout

Het verhaal van destijds:

Tegen Fortuna kreeg FC Dordrecht loon naar werken. In een enerverende wedstrijd kwam het krachtsverschil echter pas in de slotfase tot uitdrukking. De Schapenkoppen schoten werkelijk uit de startblokken en al na vijftien seconden kopte Juanito Sequera op de lat. Het was het begin van een belegering van de Limburgse veste die in de 21e minuut beloond werd met de 1-0 van Rico Meulens, die een voorzet van Brian Pinas perfect in de lange hoek kopte.

Pas een kwartier na rust kenden de gasten een gevaarlijke fase en had Dordt eindelijk eens het gelijk aan zijn zijde. Omdat het bevrijdende tweede doelpunt uitbleef, won de wedsrijd aan spanning. In de slotfase maakten Eddy Putter (2-0) en John van Loenhout (3-0) echter aan alle onzekerheid een einde.

Het trio spelers dat toen wist te scoren voor Dordt, speelt nu niet meer aan De Krommedijk.

De Schapenkoppen werden dat seizoen achtste, Fortuna Sittard vijftiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.