Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Zwolle

“Nog te licht voor de top” viel er de afgelopen week te lezen in de media. Het sloeg op de 2-0 nederlaag die FC Dordrecht afgelopen zondag leed bij Sparta Rotterdam. Minder dan hun tegenstander waren de Schapenkoppen niet, maar eigenlijk was het weer het oude liedje. Wat de ploeg wel kan opbrengen in thuiswedstrijden, wil dit seizoen op vreemde bodem niet lukken.

De wedstrijd tegen koploper FC Zwolle is een prachtig affiche. Als het om thuiswedstrijden gaat, dan is FC Dordrecht de nummer twee in de competitie achter FC Zwolle. Nog geen enkele tegenstander ging er dit seizoen in competitieverband met een zege vandoor vanuit het GN Bouw stadion. En dat moet natuurlijk zo blijven. De technische staf en de fitte selectie zijn er in ieder geval klaar voor.

FC Dordrecht-FC Zwolle zal live te zien zijn op kanaal 2 van Eredivisielive. Maar natuurlijk vragen we iedereen in Dordrecht en omgeving om de ploeg in het stadion te ondersteunen. Laat de rest van Nederland voor de buis maar genieten van de Schapenkoppen die er dit seizoen in eigen huis telkens weer een spektakel van maken.

De tegenstander

Na negentien gespeelde wedstrijden in de Jupiler League is FC Zwolle de trotse koploper met een riante voorsprong van elf punten op de nummer twee FC Eindhoven. De hervatting van de competitie eindigde in een deceptie, want bij Sparta Rotterdam werd er met 2-0 verloren. Vorige week leek het in eigen stadion tegen Almere City FC opnieuw mis te gaan, maar een 0-2 achterstand kon nog omgebogen worden in een 3-2 zege. Trainer Art Langeler, die in de belangstelling van SC Heerenveen zou staan om na dit seizoen de opvolger te worden van Ron Jans, kreeg na de nederlaag in Rotterdam de vraag of het niet weer mis zou gaan dit seizoen refererend aan de grote voorsprong die FC Zwolle vorig seizoen weggaf aan RKC Waalwijk waarna de Brabanders kampioen werden. Het is natuurlijk typisch iets voor de media om zulk soort vragen weer van stal te halen, na de wedstrijd tegen Almere City FC konden ze achterwege blijven.

Omdat de spitsen Jeroen Ketting en Christiaan Cicek door blessures voor langere tijd niet inzetbaar zijn, werd Ruud ter Heide in de winterstop voor een half seizoen gehuurd van FC Emmen. De goaltjesdief was trefzeker tegen Almere City FC, maar is nu ook voor een aantal weken uitgeschakeld. Op de training liep Ter Heide gescheurde enkelbanden op. Zo zullen de ogen weer gericht zijn op Nassir Maachi (twaalf doelpunten) en Joey van den Berg (zeven goals). Naast dit tweetal hebben ook Norair Mamedov en Furdjel Narsingh (beiden vijf treffers) en Bart van Hintum en Arne Slot (vier doelpunten) hun waarde bewezen dit seizoen. Voor routinier Slot is dit nog zacht uitgedrukt. De middenvelder is met meer dan vierhonderd duels in het betaald voetbal, zijn inzicht en overzicht het belangrijkste verlengstuk van de trainer in het veld. Op tweede kerstdag viel er op de site van Voetbal International te lezen dat Slot aan kop ging wat betreft de beste speler in de Jupiler League. Naast Slot hebben doelman Diederik Boer en Said Bakkati ook de nodige ervaring. Mustafa Saymak (twaalf duels – drie doelpunen) en Jesper Drost (acht wedstrijden dit seizoen) behoren tot de talenten in de selectie van Art Langeler. Drost is onlangs 19 jaar geworden, Saymak bereikt die leeftijd binnenkort.

FC Zwolle won dit seizoen al haar thuisduels tot dusver. Op vreemde bodem hebben ze echter na tien duels tien verliespunten.

De afgelopen twee seizoenen vertrok FC Zwolle met de zege uit Dordrecht. Op 26 september 2008 werd het echter 4-0 voor FC Dordrecht.

Cecilio Lopes is bezig aan zijn vijfde seizoen bij FC Dordrecht. In het seizoen 2009-2010 kwam de spits uit voor FC Zwolle. Bart van Hintum en Nassir Maachi spelen nu voor FC Zwolle, beide spelers kwamen voorheen een seizoen uit voor FC Dordrecht.

Jan Wegereef is door de KNVB aangesteld om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Hij zal hierbij worden geassisteerd door de heren R. Bexkens en M. Buijk. Vierde official is S. Berben.

Historie Dordrecht-Zwolle, de laatste 10 keer

03-09-2010: FC Dordrecht – FC Zwolle: 1 – 2
26-03-2010: FC Dordrecht – FC Zwolle: 0 – 3
26-09-2008: FC Dordrecht – FC Zwolle: 4 – 0
07-03-2008: FC Dordrecht – FC Zwolle: 1 – 1
05-05-2007: FC Dordrecht – FC Zwolle: 1 – 1 (play-offs)
13-04-2007: FC Dordrecht – FC Zwolle: 1 – 0
19-08-2005: FC Dordrecht – FC Zwolle: 2 – 2
25-02-2005: FC Dordrecht – FC Zwolle: 1 – 2
28-09-2001: Dordrecht’90 – FC Zwolle: 1 – 1
14-10-2000: Dordrecht’90 – FC Zwolle: 2 – 1

Stand vooraf
01. FC Zwolle, 19 gespeeld, 47 punten (49-20, +29)
07. FC Dordrecht, 19 gespeeld, 30 punten (30-37, -7)

De historische wedstrijd

Seizoen 2006-2007: FC Dordrecht-FC Zwolle: 1-0

Scoreverloop:
1-0 Guy Ramos

Het verhaal van destijds:

FC Dordrecht heeft de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle gewonnen. Dankzij een fantastische goal van Guy Ramos hield FC Dordrecht de bezoekers van de zesde periodetitel af.

De bezoekers aan De Krommedijk konden genieten van een leuk duel dat beide kanten opging. De goal van Guy Ramos na een halfuur spelen bleek de winnende te zijn.

Guy Ramos verdiend tegenwoordig zijn brood bij RKC Waalwijk.

FC Dordrecht eindigde in het seizoen 2006-2007 op een keurige zesde plaats, FC Zwolle werd negende. Na afloop van de competitie kwamen beide teams elkaar nog een keer tegen in Dordrecht. Inzet waren de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Uitslag van die editie zou 1-1 zijn.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.