Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Volendam

Net als vorig seizoen speelden de Schapenkoppen ook deze keer met 1-1 gelijk bij FC Emmen. De tegentreffer viel in de absolute slotfase van de wedstrijd, anders waren de Schapenkoppen de competitie goed begonnen. Gezien het spelbeeld zou een overwinning verdiend geweest zijn, maar dan hadden wel de kansen afgemaakt moeten worden.

Tegen FC Volendam gaan de Schapenkoppen opnieuw voor een zege. De resultaten in eigen huis waren vorig seizoen fantastisch. Haast geen enkele andere ploeg won vorig seizoen zoveel in eigen stadion als FC Dordrecht. Maar dat was toen. Met het vertrek van Cecilio Lopes en Santi Hulst heeft de ploeg bijna dertig doelpunten ingeleverd. Natuurlijk is TD Marco Boogers druk bezig om een goalgetter aan de selectie toe te voegen, maar daarbij wordt natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan en daarnaast zal er geen geld over de balk gesmeten worden. Iets wat overigens ook een opmerkelijke zaak zou zijn gezien de bezuinigen in het betaald voetbal en voor een club die al jaren goed presteert met minimale middelen.

De sport kent ook zijn schaduwkant. Natuurlijk gaat de bal weer rollen op vrijdagavond om 20.00 uur. Maar we mogen niet vergeten dat Harry van den Ham nu voor de groep staat omdat Theo Bos ernstig ziek is en dat oud Dordrecht speler Jaap van de Wiel op 11 mei van dit jaar overleed na een hartstilstand. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Volendam zal Van de Wiel herdacht worden. Een minuut zwijgen en stilstaan bij een tragische gebeurtenis en daarna vol gaan voor een nieuwe prestatie. Het is de sport in zijn puurste vorm.

De tegenstander
FC Volendam begon de competitie met een nederlaag. Op eigen veld bleek SC Cambuur vorige week te sterk (1-2). “Het andere Oranje” keek al snel tegen een achterstand aan en terwijl Michiel Kramer zijn team vlak voor rust nog op gelijke hoogte had gebracht, vertrokken de Friezen toch met een zege uit Volendam door in de laatste vijf minuten van de officiële speeltijd de winnende treffer te maken.

Net als bij FC Emmen, de tegenstander van vorige week, heeft ook FC Volendam een nieuwe trainer dit seizoen en in Dordrecht is hij geen onbekende, evenals niet in heel de Jupiler League: Hans de Koning. De Rotterdammer was in het verleden een periode interim trainer van FC Dordrecht en loodste de ploeg toen bijna naar de play-offs. Met FC Oss en vorig seizoen nog met Helmond Sport, wist de trainer zich wel te plaatsen voor de play-offs. De oud-doelman heeft zijn sporen dus wel verdiend in de eerste divisie.

Tegenover het vertrek van vooral een aantal ervaren spelers, stond de komst van een aantal nieuwe ervaren spelers en talenten zowel uit de jeugdopleiding als van andere BVO’s en amateurclubs. De bekendste nieuwelingen zijn Nick Coster, Raymond Fafiani, Paul de Lange en Levi Schwiebbe. Niet geheel toevallig zijn dit allemaal ervaren spelers met meer dan honderd duels in de benen in het betaald voetbal. Coster, die in het GN Bouw stadion was uitgegroeid tot publiekslieveling, vetrok na vier seizoenen bij FC Dordrecht. Fafiani is afkomstig van Telstar, De Lange is weer terug in Volendam na een verhuurperiode bij Almere City FC en Schwiebbe is overgekomen van AGOVV Apeldoorn. Daarnaast is Jack Tuyp nog altijd speler van “de wijdbroeken”. De spits is op weg naar de driehonderd duels voor de club en wist sinds het seizoen 2002-2003 al meer dan honderd keer het net te vinden. Vorig seizoen nog kwam hij tot 20 doelpunten in 29 wedstrijden. Waar ook Gerry Koning en Henny Schilder de nodige ervaring hebben, daar beschikt FC Volendam ook ieder jaar over goede spelers uit de eigen opleiding of die van de amateurtak. Voorbeelden zijn Leon Tol, Nick Tol en Michael Tol.

Vorig seizoen eindigde FC Volendam op de twaalfde plaats. Dat moet dit seizoen een stuk beter en met de nieuwe trainer en de huidige spelersgroep is dat een even gezonde als reële doelstelling.

Wedstrijden tegen FC Volendam zijn altijd meer dan de moeite waard om naar te kijken: verzorgd en aanvallend voetbal en de nodige goals, al bleef het vorig seizoen bij 0-0.

Lars Veldwijk maakte namens FC Volendam zijn debuut in het betaald voetbal. Dat was op 21 januari 2011 in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal. De spits kwam tot slechts twee duels in de hoofdmacht van “het andere Oranje”. Technisch manager Marco Boogers was in een verder verleden spits van FC Volendam toen de club nog uitkwam op het hoogste niveau. Zoals al belicht hebben FC Volendam trainer Hans de Koning en speler Nick Coster een verleden bij FC Dordrecht.

De wedstrijd staat onder leiding van Edwin van de Graaf. De assistent-scheidsrechters zijn J. Balder en G. Tafhimi. Vierde official is M. Dubbeld.

Historie Dordrecht-Volendam, de laatste 10 duels

05-08-2011: FC Dordrecht – FC Volendam: 0 – 0
14-02-2011: FC Dordrecht – FC Volendam: 4 – 1
09-11-2010: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 2 (beker)
23-04-2010: FC Dordrecht – FC Volendam: 3 – 2
19-10-2007: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 1
23-10-2006: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 0
25-10-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 0 – 4 (beker)
02-09-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 2
13-05-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 1 – 0
04-04-2003: FC Dordrecht – FC Volendam: 0 – 1

Stand vooraf
09.FC Dordrecht, 1 gespeeld, 1 punt, (1-1, +/- 0)
14.FC Volendam, 1 gespeeld, 0 punten (1-2, -1)

De historische wedstrijd
Seizoen 2006-2007: FC Dordrecht-FC Volendam: 1-0
Scoreverloop: 1-0 Adil Auassar

Het verhaal van destijds:
Een goed spelend FC Dordrecht behaalde een terechte overwinning op de naaste concurrent FC Volendam. Op een kletsnatte Krommedijk bleek de kleinst mogelijke marge voldoende om de drie punten in eigen stadion te houden: 1-0.

Vooral voor rust waren de Schapenkoppen superieur aan de gasten uit Volendam. Dordrecht zette de tegenstander vast op eigen helft en naast de neergutsende regen golfde aanval na aanval over de zich toen geen raad wetende ploeg van Stanley Menzo. Het enige verwijt wat gemaakt kon worden was dat de Dordtenaren het krachtsverschil niet in de score wisten uit te drukken. Adil Auassar kon zich derhalve als matchwinner laten bejubelen. De linkspoot schoot in de 39e minuut een vrije trap snoeihard achter de vertwijfeld vallende doelman Jeroen Verhoeven.

In de tweede helft zat FC Volendam beter in de wedstrijd, golfde het spel op en neer, maar het bleef bij 1-0.

FC Dordrecht en FC Volendam maakten allebei een prima seizoen door. Dordt eindigde als zesde, FC Volendam als vierde.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.