Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Volendam

De Rijnmondderby tegen Sparta Rotterdam leverde van alles op: spektakel, strijd, volle tribunes en veel goals, maar niet het gewenste resultaat. Voor het eerst sinds 14 januari, toen SC Cambuur met 3-0 te sterk was, verloren de Schapenkoppen weer een wedstrijd. De nederlaag was opzich al vervelend genoeg, erger is nog dat de ploeg van Henny Lee nu afgehaakt is in de strijd om de derde periodetitel. Via de ranglijst is er echter nog van alles mogelijk.

Na de wedstrijd tegen Sparta, moest het vizier al snel weer op de volgende tegenstander FC Volendam. Zo werd er op zaterdag en zondag getraind als voorbereiding op het duel dat voor de winterstop werd afgelast vanwege de barre omstandigheden.

FC Volendam hield lange tijd gelijke tred met FC Zwolle in de strijd om het kampioenschap van de Jupiler League. Sinds eind november 2010 heeft de ploeg van Gert Kruys echter veel punten gemorst. Het rechtstreekse duel met FC Zwolle ging verloren, daarna wist “het andere Oranje” ook niet te winnen van achtereenvolgens FC Eindhoven, MVV, BV Veendam en Telstar. Ook afgelopen vrijdag werd er weer averij opgelopen. Op bezoek bij FC Emmen bleef Volendam steken op 1-1. De achterstand op koploper FC Zwolle is nu al elf punten.

Melvin Platje, vorig seizoen goed voor veertien goals, is op dit moment de clubtopscorer met tien gemaakte doelpunten. Michiel Kramer en Kees Tol volgen hem met respectievelijk vijf en vier gemaakte goals. Jack Tuyp, in het seizoen 2007-2008 goed voor 26 goals en vorig seizoen nog voor 17, heeft er dit seizoen nog maar drie inliggen. Met Barry Opdam, Olaf Lindenbergh en Dominique van Dijk was er al de nodige ervaring in huis, sinds kort is daar Ricky Kruys bijgekomen. De talentvolle middenvelder van weleer, toen nog spelend voor FC Utrecht, zat in Zweden op een dood spoor en trok richting Nederland om er onder zijn vader voor FC Volendam te gaan spelen. Na drie duels heeft hij zijn eerste goal reeds gemaakt. Daarnaast werd de jonge verdediger Arsenio Halfhuid voor de rest van het seizoen gehuurd van Aston Villa.

Van de laatste vijf uitduels, wist FC Volendam er maar eentje te winnen. Alhoewel FC Dordrecht uit meer punten haalt dan thuis, liggen er dus zeker weer kansen.

Het is dit seizoen al voor de derde keer dat beide teams elkaar treffen, waarvan de tweede keer in Dordrecht. In beide voorgaande duels ging het gelijk op, maar toch zou FC Volendam aan het langste eind trekken (1-0 in Volendam met als inzet de competitie en 1-2 in Dordrecht in bekerverband).

Marco Boogers (eind jaren negentig) en Cecilio Lopes (een half seizoen 2008-2009) zetten zich nu in voor FC Dordrecht, voorheen voor FC Volendam. Waar Boogers tot 51 wedstrijden kwam voor “het andere Oranje” daar kwam Lopes tot slechts vier optredens.

Gert Kruys is sinds dit seizoen de trainer van FC Volendam. De voorgaande vier seizoenen had hij de Schapenkoppen onder zijn hoede en met veel succes. Zo behaalde hij twee keer de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Het duel moet in goede banen geleid worden door Maarten Ketting. De assistent-scheidsrechters zijn Jan de Vries en Joost van Zuilen. Vierde official is Martin Pérez.

Historie Dordrecht-FC Volendam, de laatste 10 duels

09-11-2010: FC Dordrecht – FC Volendam: 1-2 (beker)
23-04-2010: FC Dordrecht – FC Volendam: 3-2
19-10-2007: FC Dordrecht – FC Volendam: 1-1
23-10-2006: FC Dordrecht – FC Volendam: 1-0
25-10-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 0-4 (beker)
02-09-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 1-2
13-05-2005: FC Dordrecht – FC Volendam: 1-0
04-04-2003: FC Dordrecht – FC Volendam: 0-1
09-11-2001: Dordrecht’90 – FC Volendam: 1-0
11-11-2000: Dordrecht’90 – FC Volendam: 1-2

Stand vooraf
03. FC Volendam 22 gespeeld, 40 punten (34-24 + 10)
10. FC Dordrecht 22 gespeeld, 28 punten (32-39 – 7)

De historische wedstrijd

Seizoen 1991-1992: SVV/Dordrecht’90-FC Volendam: 3-2 (Eredivisie)

Scoreverloop:
1-0 Dean Gorré
2-0 Romano Sion
3-0 Dean Gorré
3-1 Edward Burleson
3-2 Elroy Kromheer

Het verhaal van destijds:

SVV/Dordrecht’90 balanceerde voorbije zaterdag op het slappe koord. Waar echter in de voorlaatste thuiswedstrijd tegen FC Den Haag in blessuretijd het draadje knapte, kwam de brigade van Hans Verèl tegen Volendam net met de hakken over de sloot. De voor rust met knap voetbal opgebouwde 3-0 verschrompelde weliswaar tot 3-2, maar de twee punten werden toch met hangen en wurgen over de streep gebracht.

In de eerste helft werd Volendam op alle fronten overlopen. Binnen twee minuten bracht Dean Gorré zijn team al op voorsprong, aanwinst Romano Sion scoorde de 2-0 en opnieuw Gorré zorgde voor een ruime 3-0 voorsprong bij het verlaten van het veld richting de thee.

Na de rust verscheen er een agressiever Volendam op het veld en omdat SVV/Dordrecht’90 minder geconcentreerd en vooral minder scherp te werk ging, konden de bezoekers via goals van Burleson en Kromheer terugkomen tot 3-2. In de eindfase van het duel kreeg Volendam kansen op de 3-3, maar had Romano Sion het duel ook kunnen beslissen door de vierde Dordtse treffer te noteren. Het bleef echter bij 3-2.

Dean Gorré, in dit duel dus twee keer trefzeker voor de Schapenkoppen, staat nu als trainer voor de groep bij RBC Roosendaal. In het seizoen dat PSV kampioen werd en MVV knap als zevende eindigde, werd FC Volendam dertiende en handhaafde SVV/Dordrecht’90 zich met een vijftiende plaats.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.