Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Volendam

Omdat de uitwedstrijd tegen FC Emmen al drie keer is afgelast (staat nu weer op het programma voor maandag 20 december), spelen de Schapenkoppen na Almere City en RBC Roosendaal, nu hun derde thuisduel op een rij.

De wedstrijd van vorige week tegen RBC Roosendaal leverde geen drie punten op, maar wel twee debutanten uit de jeugd die het prima deden. Mawouna Amevor begon, nadat hij tegen Sparta Rotterdam al verdienstelijk was ingevallen, in de basis en ook Salif Diao kreeg het vertrouwen van Henny Lee. Wellicht maakt het duo ook tegen Volendam weer hun opwachting of zitten ze bij de selectie. Want Juanito Sequeira is nog geschorst en Bart van Muyen tot de winterstop uitgeschakeld met een schouderblessure.

Met nog twee duels te gaan, kunnen de Dordtenaren zich nog in het linkerrijtje spelen voor aanvang van de winterstop. Alles zal dan wel mee moeten zitten (zelf winnen en de concurrentie moet punten verspelen). De laatste thuiswedstrijd van 2010 tegen FC Volendam is er in ieder geval een om voor te gaan zitten. Twee keer eerder was Volendam de tegenstander dit seizoen, twee keer waren de Schapenkoppen gelijkwaardig en toch werd er verloren. Drie keer is scheepsrecht, nu moet FC Dordrecht aan het langste eind gaan trekken…

FC Volendam heeft de laatste weken flinke averij opgelopen in de strijd om de eerste plaats en het kampioenschap. Uit de laatste drie duels werd slechts een punt behaald (er werd verloren van FC Emmen en concurrent FC Zwolle en thuis tegen FC Eindhoven bleef het 0-0), waardoor de achterstand op koploper FC Zwolle nu acht punten is en de voorsprong op RKC Waalwijk en Helmond Sport (de nummers drie en vier) twee punten. Gezien het feit dat FC Zwolle zijn duels, tegen wie het ook speelt, wel gewoon blijft winnen, is het zaak voor “het andere Oranje” om vrijdag in het GN Bouw stadion niet nog meer schade op te lopen. Een nieuwe nederlaag zal betekenen dat het team van Gert Kruys voorlopig afhaakt in de strijd om rechtstreekse promotie.

Sinds de vorige ontmoeting in bekerverband tegen FC Volendam valt er, buiten het feit dat het team de laatste weken punten verspeelt, niet zo veel nieuws te vertellen. Melvin Platje (zes goals) en Michiel Kramer (vijf doelpunten) zijn nog altijd de topscorers, Jack Tuyp (vorig seizoen goed voor zeventien treffers), heeft het vizier tot nu toe nog niet op scherp staan. In twaalf duels kwam hij nog maar tot twee doelputen. De ervaring in het elftal komt met name van Barry Opdam (392 duels), Olaf Lindenbergh (387 duels) en Dominique van Dijk (287 duels).

Het is dit seizoen al voor de derde keer dat FC Volendam de tegenstander is van de Schapenkoppen, waarvan de tweede keer in Dordrecht. In beide voorgaande duels ging het gelijk op, maar won FC Volendam (1-0 in Volendam voor de competitie en 1-2 in Dordrecht voor de beker).

Marco Boogers (eind jaren negentig) en Cecilio Lopes (een half seizoen 2008-2009) zetten zich nu in voor FC Dordrecht, voorheen voor FC Volendam. Waar Boogers tot 51 wedstrijden kwam voor het andere Oranje, daar kwam Lopes slechts tot vier optredens.

Gert Kruys is sinds dit seizoen de hoofdcoach van FC Volendam, maar trainde de afglopen vier seizoenen FC Dordrecht en niet zonder succes (twee keer werd de nacompetitie om promotie naar de Eredivisie bereikt).

De wedstrijd zal geleid worden door Maarten Ketting. De assistent-scheidsrechters zijn de heren J. De Vries en R. Brondijk. Vierde official is T. Koekoek.

Historie FC Dordrecht – FC Volendam, de laatste 10 duels

09-11-2010: FC Dordrecht-FC Volendam: 1-2 (beker)
23-04-2010: FC Dordrecht-FC Volendam: 3-2
19-10-2007: FC Dordrecht-FC Volendam: 1-1
23-10-2006: FC Dordrecht-FC Volendam: 1-0
25-10-2005: FC Dordrecht-FC Volendam: 0-4 (beker)
02-09-2005: FC Dordrecht-FC Volendam: 1-2
13-05-2005: FC Dordrecht-FC Volendam: 1-0
04-04-2003: FC Dordrecht-FC Volendam: 0-1
09-11-2001: Dordrecht’90-FC Volendam: 1-0
11-11-2000: Dordrecht’90-FC Volendam: 1-2

Stand Vooraf
02. FC Volendam (27-19 +8)
11. FC Dordrecht (23-31 -8)

De Historische wedstrijd

Seizoen 1991-1992: SVV/Dordrecht’90-FC Volendam: 3-2 (Eredivisie)

Scoreverloop:
1-0 Dean Gorré
2-0 Romano Sion
3-0 Dean Gorré
3-1 Edward Burleson
3-2 Elroy Kromheer

Het verhaal van destijds:

SVV/Dordrecht’90 balanceerde voorbije zaterdag op het slappe koord. Waar echter in de voorlaatste thuiswedstrijd tegen FC Den Haag in blessuretijd het draadje knapte, kwam de brigade van Hans Verèl tegen Volendam net met de hakken over de sloot. De voor rust met knap voetbal opgebouwde 3-0 verschrompelde weliswaar tot 3-2, maar de twee punten werden toch met hangen en wurgen over de streep gebracht.

In de eerste helft werd Volendam op alle fronten overlopen. Binnen twee minuten bracht Dean Gorré zijn team al op voorsprong, aanwinst Romano Sion scoorde de 2-0 en opnieuw Gorré zorgde voor een ruime 3-0 voorsprong bij het verlaten van het veld richting de thee.

Na de rust verscheen er een agressiever Volendam op het veld en omdat SVV/Dordrecht’90 minder geconcentreerd en vooral minder scherp te werk ging, konden de bezoekers via goals van Burleson en Kromheer terugkomen tot 3-2. In de eindfase van het duel kreeg Volendam kansen op de 3-3, maar had Romano Sion het duel ook kunnen beslissen door de vierde Dordtse treffer te noteren. Het bleef echter bij 3-2.

In het seizoen dat PSV kampioen werd en MVV knap als zevende eindigde, werd FC Volendam dertiende en handhaafde SVV/Dordrecht’90 zich met een vijftiende plaats.

Regie en samenstelling: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.