Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Oss

Na de spectaculaire 4-3 zege op FC Den Bosch en het verlies van MVV tegen Go Ahead Eagles, hebben de Schapenkoppen de negende plaats te pakken. Die positie geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de play-offs. Als de laatste twee duels van de reguliere competitie worden gewonnen, dan is deelname aan de play-offs zeker een feit. Bij ieder ander resultaat is het belangrijk wat de concurrentie doet. Ook de nummer tien Go Ahead Eagles, de nummer elf MVV en de nummer twaalf FC Volendam maken nog kans op de play-offs.

Tegen FC Den Bosch lieten de Dordtenaren maar weer eens zien hoe sterk ze zijn in eigen huis. In de rust gaven veel mensen geen cent meer voor een goed resultaat, na de rust was alles anders en knokte FC Dordrecht zich naar de zoveelste zege in eigen huis. Met de bezieling waarmee gespeeld werd tegen FC Den Bosch, zal FC Oss ook bestrijd moeten worden. Bij winst zijn de play-offs weer een stapje dichterbij.

Aan de vorm en de grootte van de selectie zal het in ieder geval niet liggen. De keuze is reuze voor interim-trainer Virgil Breetveld, want hij kan beschikken over een volledig fitte spelersgroep.

De tegenstander

FC Oss begon nog goed aan de tweede seizoenshelft (tien punten uit vier duels), maar was daarna het spoor bijster. Van de laatste elf wedstrijden werd er slechts één keer gewonnen (uitgerekend koploper FC Zwolle ging in Oss over de knie). FC Oss leed de grootste nederlagen tegen Go Ahead Eagles (7-2 in Deventer) en Sparta Rotterdam (1-5 in Oss). De slechte reeks heeft er voor gezorgd dat de Brabanders afgezakt zijn naar de veertiende positie en al een aantal weken geleden kansloos waren voor de play-offs.

De meest waardevolle speler van FC Oss is in Dordrecht geen onbekende. Marcel van der Sloot maakte niet alleen al elf doelpunten dit seizoen, ook stond hij al acht maal aan de basis van een doelpunt. Tim Nelemans (ook elf treffers) en Christopher Bieber (tien doelpunten) hebben ook al de nodige keren het net gevonden. De speler met de meeste competitieduels achter zijn naam dit seizoen, is ook al geen onbekende: Bart van Muyen kwam in 30 van de 32 duels binnen de lijnen. Met Van der Sloot en Van Muyen zijn ook meteen de meest ervaren krachten genoemd in de selectie van trainer Dirk Heesen. De 19-jarigen Milad Intezar en Dennis Janssen behoren tot de jongere garde van FC Oss waarin veel potentie zit.

In tegenstelling tot zijn collega, kan Dirk Heesen op een groot aantal spelers geen beroep doen vanwege blessures. Goaltjesdief Tim Nelemans, Roy de Ruiter, Joost Ebergen, Roel van de Sande, Kevin Huijsman en Ryan van Dijk zullen in het GN Bouw stadion niet binnen de lijnen verschijnen.

Ook FC Oss heeft dit seizoen moeite met uitwedstrijden. Slechts drie van de zestien wedstrijden op vreemde bodem werden omgezet in winst. Op basis van de resultaten over de laatste tien duels zijn ze wellicht niet in het voordeel, maar FC Oss was wel de winnaar van de laatste editie tussen de Schapenkoppen en de Brabanders in Dordrecht (8 maart 2010, 0-1).

Keeperstrainer René Ponk en de spelers Bart van Muyen, Marcel van der Sloot en Charlie van den Ouweland hebben een verleden bij FC Dordrecht. Ponk stond in het seizoen 2000-2001 onder de lat bij de Schapenkoppen, Van Muyen speelde tussen 2002 en 2011 meer dan tweehonderd duels voor FC Dordrecht, Van der Sloot deed dat tussen 2008 en 2010 en in de tweede seizoenshelft van 2010-2011 en Van den Ouweland was in het seizoen 2006-2007 een vaste waarde in het elftal. Wie geen officiële wedstrijd speelde voor FC Dordrecht, maar in het verleden in de voorbereiding wel op proef was aan De Krommedijk, is de Slowaak Zdenko Kaprálik. Ook in de organisatie van FC Oss bevinden zich personen die een verleden hebben in Dordrecht. Dat zijn de directeuren Bert Zwanenburg en Mischa Rook.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door arbiter Martin van den Kerkhof. De assistent-scheidsrechters zijn R. de Nas en D. Siebert en vierde official is T. Koekoek.

Historie Dordrecht-Oss, de laatste 10 duels

08-03-2010: FC Dordrecht – FC Oss: 0 – 1
15-05-2009: FC Dordrecht – TOP Oss: 1 – 0 (play-offs)
16-01-2009: FC Dordrecht – TOP Oss: 2 – 0
17-08-2007: FC Dordrecht – TOP Oss: 1 – 1
12-01-2007: FC Dordrecht – TOP Oss: 4 – 1
09-12-2005: FC Dordrecht – TOP Oss: 1 – 0
29-01-2005: FC Dordrecht – TOP Oss: 4 – 0
14-05-2004: FC Dordrecht – TOP Oss: 2 – 2
14-02-2003: FC Dordrecht – TOP Oss: 1 – 2
15-02-2002: Dordrecht’90 – TOP Oss: 2 – 2

Stand vooraf
09.FC Dordrecht, 32 gespeeld, 47 punten (52-58, -6)
14.FC Oss, 32 gespeeld, 35 punten (54-71, -17)

De historische wedstrijd
Seizoen 2008-2009: FC Dordrecht-TOP Oss: 1-0 (play-offs)
Scoreverloop: 1-0 Guy Ramos

Het verhaal van destijds:
FC Dordrecht heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs. TOP Oss werd met 1-0 verslagen.

Het massaal toegestroomde publiek ging er in het GN Bouw stadion eens goed voor zitten. Met een veilig lijkende 2-0 voorsprong bij de aftrap (resultaat van de heenwedstrijd in Oss) kon het immers niet meer mis gaan. En na 90 minuten spelen waren de Schapenkoppen inderdaad verzekerd van de volgende ronde in de play-offs.

Gemakkelijk ging het allerminst. TOP Oss verzette zich stug, gaf bij vlagen zelfs zeer behoorlijk tegenspel en dwong FC Dordrecht doelman Tristan Peersman tot een aantal uiterste reddingen. Ook met tien man, Guvenc was binnen het halfuur al weggestuurd met een rode kaart na een wilde charge op Marcel van der Sloot, werden de Brabanders een aantal keer gevaarlijk.

Zes minuten voor tijd besliste Guy Ramos de wedstrijd. Een bekeken schot in de kruising van de Rotterdammer zorgde voor de 1-0 eindstand.

In de tweede ronde van de play-offs zou Roda JC te sterk blijken voor FC Dordrecht.

Guy Ramos speelt sinds vorig seizoen voor RKC Waalwijk en heeft in Brabant alleen nog maar hoogtepunten beleefd. Vorig seizoen werd hij met de ploeg kampioen van de Jupiler League en dit seizoen presteren ze in de Eredivisie prima met een plaats in het linkerrijtje. Ramos is vaste basisspeler en versloeg onlangs nog met de rest van zijn ploeggenoten PSV met 2-1.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.