Voorbeschouwing FC Dordrecht-FC Emmen

Om de play-offs nog te kunnen halen, zullen de Schapenkoppen op de achtste plaats moeten eindigen. Met nog slechts twee wedstrijden te gaan (FC Emmen thuis en RBC Roosendaal uit) kan dat nog steeds. Alleen is de achterstand op FC Den Bosch, dat zelf won van FC Emmen vorige week, nu twee punten. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het feit dat FC Dordrecht vorige week in eigen huis niet wist te winnen van Go Ahead Eagles.

Met FC Emmen staat er voor de Dordtenaren een tegenstander te wachten die lang niet gewonnen heeft, terwijl FC Den Bosch vrijdag de zware uitwedstrijd speelt tegen FC Zwolle. Op de laatste speeldag spelen de Brabanders, net als de mannen van Henny Lee, tegen een degradatiekandidaat, namelijk Almere City FC.

Ook tegen FC Emmen kan Henny Lee niet beschikken over een aantal spelers. Bart van Muyen is zoals bekend voor langere tijd uit de roulatie, maar ook Björn Vlasblom en Erik Quekel zullen wegen blessures ontbreken. Jesse Mayele kampt met griep en het is twijfelachtig of de aanvaller inzetbaar zal zijn. Daarnaast keren Tom Beugelsdijk, Nick Coster en Juanito Sequeira terug van een schorsing.

Voor FC Emmen is het seizoen voorbij. De ploeg maakt geen aanspraak meer op de play-offs en kan nu hoogstens nog elfde worden. De laatste zege van de Drentenaren dateert alweer van 4 maart toen er in Roosendaal met 3-1 werd gewonnen van RBC. Nadien volgden er twee gelijke spelen en vier nederlagen. Wat opvalt aan FC Emmen is dat de prestaties zowel thuis als uit in balans zijn. Van de 34 punten werden er 17 in het eigen Univé stadion behaald en 17 op vreemde bodem.

René Hake is sinds oktober vorig jaar de trainer van FC Emmen. Hij volgde destijds Azing Griever op die de honneurs tijdelijk waar had genomen na het ontslag van Harry Sinkgraven. De start van Hake was met negen duels zonder nederlaag prima. Hake is bekend met de club, lange tijd was hij er jeugdtrainer.

Ruud ter Heide (twaalf goals), Eldridge Rojer (tien doelpunten en zeven assists) en Tjaronn Chery (negen treffers) zijn de belangrijkste spelers van de ploeg als we kijken naar de statistieken, terwijl ook Hans Denissen met vijf goals en zeven assists zijn waarde heeft bewezen. Van dit viertal zal Rojer vanavond niet binnen de lijnen verschijnen. De aanvaller heeft een gescheurde kruisband en zal er voor lange tijd uit zijn. Met allebei ruim 250 duels in het betaald voetbal, zijn Jeffrey de Visscher en Ruud ter Heide de meest ervaren spelers van de ploeg. Guus de Vries (232 duels, zijn inzetbaarheid tegen FC Dordrecht is twijfelachtig), Angelo Zimmerman (219 duels) en Leonardo Dos Santos Silva (Leonardo II, 207 duels) hebben ook de nodige ervaring. Degene die dit seizoen nog geen duel heeft gemist is doelman Harm Zeinstra.

Eerder dit seizoen eindigde het treffen tussen FC Emmen en FC Dordrecht in een gelijkspel. De laaste zege van de Drentenaren in het GN Bouw stadion dateert alweer van april 2004. Het was toen ook meteen wel een flinke zege: 5-1.

Leonardo II voetbalde in het verleden ook voor FC Dordrecht. In het seizoen 2006-2007 kwam hij tien keer in actie voor de Schapenkoppen.

De wedstrijd moet in goede banen worden geleid door Maarten Ketting. De assistent-scheidsrechters zijn J. Mulder en S. Nanninga. R. Dieperink zal als vierde official fungeren.

Historie FC Dordrecht – FC Emmen, de laatste 10 duels

09-10-2009: FC Dordrecht – FC Emmen: 5 – 0
30-01-2009: FC Dordrecht – FC Emmen: 1 – 0
27-08-2007: FC Dordrecht – FC Emmen: 2 – 1
15-12-2006: FC Dordrecht – FC Emmen: 2 – 0
11-11-2005: FC Dordrecht – FC Emmen: 1 – 0
29-10-2004: FC Dordrecht – Emmen: 1 – 0
16-04-2004: FC Dordrecht – Emmen: 1 – 5
18-10-2002: FC Dordrecht – Emmen: 0 – 4
14-09-2001: Dordrecht’90 – Emmen: 2 – 2
06-12-2000: Dordrecht’90 – Emmen: 2 – 3

Stand vooraf
10. FC Dordrecht, 32 gespeeld, 41 punten (48-52 – 4)
13. FC Emmen, 32 gespeeld, 34 punten (45-60 – 15)

De historische wedstrijd

Seizoen 2009-2010: FC Dordrecht-FC Emmen: 5-0

Scoreverloop:
1-0 Género Zeefuik
2-0 Arjen Bergsma (eigen goal)
3-0 Ibad Muhamadu
4-0 Género Zeefuik
5-0 Ibad Muhamadu

Het verhaal van destijds:

Het verschil op de ranglijst tussen Dordt en Emmen werd vrijdag feitelijk in de score tot uitdrukking gebracht. Op de Krommedijk had de thuisclub geen kind aan de onthutsende Drentse ploeg: 5-0.

De verhoudingen waren van meet af aan duidelijk. Emmen, gesterkt door de verassende eerste zege van vorige week, probeerde het wel, maar slaagde niet echt. Dordrecht greep de macht en ging op jacht naar doelpunten. Na twaalf minuten spelen werd de ban al gebroken door Género Zeefuik: 1-0. Voor rust kwam daar nog een eigen doelpunt van Arjen Bergsma van Emmen bij: 2-0.

Na de rust kwam Dordt met veel goede bedoelingen maar te weinig concentratie uit de kleedkamer. Vanaf de zijlijn herstelde Gert Kruys dat gemis direct en de Dordtse diesel kwam weer op gang. Ibad Muhamadu viel na een uur spelen in voor de geblesseerde John Verhoek en tekende een minuut later meteen voor de 3-0. Género Zeefuik maakte daarna zijn tweede treffer waarna Muhamadu tien minuten voor tijd ook voor de tweede keer raak schoot: 5-0.

Género Zeefuik (PSV) en Ibad Muhamadu (Helmond Sport) komen nu niet meer in actie voor FC Dordrecht.

FC Dordrecht werd dat seizoen dertiende, FC Emmen vijftiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.