Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Emmen

Na drie zware uitwedstrijden op een rij, spelen de Schapenkoppen nu weer voor eigen publiek. Hekkensluiter FC Emmen is de tegenstander. Op papier wellicht makkelijk, in de praktijk moet dan nog maar blijken.

“FC Dordrecht doet zichzelf te kort in Volendam”. Het was een duidelijke omschrijving van de voorbije wedstrijd die door de Schapenkoppen gespeeld werd. Het team van interim-trainer Virgil Breetveld kreeg voldoende kansen op de winst, maar alleen clubtopscorer Cecilio Lopes wist te scoren. Nota bene Jack Tuyp, net terug van een blessure, zorgde vijf minuten voor tijd voor een gewonnen punt voor FC Volendam en voor puntenverlies van de Dordtenaren.

De verdedigers Johan Versluis, Tommie Beugelsdijk en Josimar Lima trainden deze week nog even apart van de groep, maar het trio is door hersteltrainer Hans Eijkenbroek klaargestoomd voor de wedstrijd tegen FC Emmen. Wilmer Kousemaker zal in ieder geval nog ontbreken.

De tegenstander

FC Emmen maakt een zwaar seizoen door. Zowel financieel als sportief. Het team van René Hake bezet de laatste plaats en is met 22 doelpunten ook het minst productieve elftal van de Jupiler League. Een geluk voor de club is dat er dit seizoen geen enkele club zal degraderen naar de Topklasse.

In 2012 won FC Emmen van AGOVV Apeldoorn en SC Cambuur, maar moest het ook flinke nederlagen slikken van 6-0 en 5-0 tegen MVV Maastricht en Willem II. Inmiddels leed het team alweer vier nederlagen op rij.

Met vijf goals in zeventien duels is Ruud ter Heide nog altijd de clubtopscorer van FC Emmen. Ter Heide voetbalt echter sinds het begin van de tweede seizoenshelft voor koploper FC Zwolle. Randy Wolters en verdediger Sander Fischer bezetten met drie doelpunten de gedeelde tweede plaats op de ranglijst van doelpuntenmakers van FC Emmen. Doelman Harm Zeinstra is het enige selectielid die dit seizoen in alle duels in actie kwam. Zijn prima optreden in de heenwedstrijd, zorgde ervoor dat FC Dordrecht in Emmen niet won maar met 1-1 gelijkspeelde. In de overwegend jonge en onervaren selectie, hebben Jeffrey de Visscher en Eldridge Rojer de nodige ervaring.

Buitenshuis wist FC Emmen dit seizoen nog maar twee keer te winnen. Zowel bij AGOVV Apeldoorn als bij Helmond Sport werd het 0-1. De laatste zege van Emmen in Dordrecht dateert alweer van 16 april 2004 (1-5).

Renaldo Jongebloet wordt door FC Emmen voorlopig voor een half seizoen gehuurd van FC Dordrecht. De Amsterdammer speelde sinds 2010 20 duels voor FC Dordrecht.

De KNVB heeft Davy Otto aangesteld als arbiter om het duel in goede banen te leiden. De assistent-scheidsrechters zijn B. Steinhauser en G. Tafhimi en Y. El-Hayouti zal de honneurs waarnemen als vierde official.

Historie Dordrecht-Emmen, de laatste 10 keer

29-04-2011: FC Dordrecht – FC Emmen: 2 – 1
09-10-2009: FC Dordrecht – FC Emmen: 5 – 0
30-01-2009: FC Dordrecht – FC Emmen: 1 – 0
27-08-2007: FC Dordrecht – FC Emmen: 2 – 1
15-12-2006: FC Dordrecht – FC Emmen: 2 – 0
11-11-2005: FC Dordrecht – FC Emmen: 1 – 0
29-10-2004: FC Dordrecht – Emmen: 1 – 0
16-04-2004: FC Dordrecht – Emmen: 1 – 5
18-10-2002: FC Dordrecht – Emmen: 0 – 4
14-09-2001: Dordrecht’90 – Emmen: 2 – 2

Stand vooraf
09. FC Dordrecht, 26 gespeeld, 37 punten (38-49, -11)
18. FC Emmen, 26 gespeeld, 16 punten (22-57, -35)

De historische wedstrijd

Seizoen 2009-2010: FC Dordrecht-FC Emmen: 5-0

Scoreverloop:
1-0 Género Zeefuik
2-0 Arjen Bergsma (eigen doelpunt)
3-0 Ibad Muhamadu
4-0 Género Zeefuik
5-0 Ibad Muhamadu

Het verhaal van destijds:

Het verschil op de ranglijst tussen Dordt en Emmen werd vrijdag feitelijk in de score tot uitdrukking gebracht. Op de Krommedijk had de thuisclub geen kind aan de onthutsende Drentse ploeg: 5-0.

De verhoudingen waren van meet af aan duidelijk. Emmen, gesterkt door de verassende eerste zege van vorige week, probeerde het wel, maar slaagde niet echt. Dordrecht greep de macht en ging op jacht naar doelpunten. Na twaalf minuten spelen werd de ban al gebroken door Género Zeefuik: 1-0. Voor rust kwam daar nog een eigen doelpunt van Arjen Bergsma van Emmen bij: 2-0.

Na de rust kwam Dordt met veel goede bedoelingen maar te weinig concentratie uit de kleedkamer. Vanaf de zijlijn herstelde Gert Kruys dat gemis direct en de Dordtse diesel kwam weer op gang. Ibad Muhamadu viel na een uur spelen in voor de geblesseerde John Verhoek en tekende een minuut later meteen voor de 3-0. Género Zeefuik maakte daarna zijn tweede treffer waarna Muhamadu tien minuten voor tijd ook voor de tweede keer raak schoot: 5-0.

FC Dordrecht eindigde dat seizoen als dertiende, FC Emmen deed het met een vijftiende plaats iets slechter.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.