Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Eindhoven

Zoals eerder deze week al op deze site te lezen viel: FC Dordrecht en het spelen van uitwedstrijden: het blijft een combinatie waarin het succes nog altijd ontbreekt. Het zou zo mooi zijn om op deze plek ook positief te kunnen berichten over de wedstrijden buitenshuis, maar vooralsnog zit dat er dus niet in.

Maar goed. Er is een mooi gezegde: “gedane zaken nemen geen keer”. Dus richten we ons op de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Een op papier zware wedstrijd, maar in eigen huis heeft het team van Theo Bos dit seizoen wel voor hetere vuren gestaan. Tegen grote ploegen als Willem II, Sparta Rotterdam en AZ werd prima gepresteerd en onlangs nog werd tegen Helmond Sport een 0-2 achterstand omgebogen in een 3-2 overwinning. Bij de tegenstander zijn ze in ieder geval voorbereid. Assistent-trainer Pascal Maas heeft zijn huiswerk gedaan. “De ploeg van Theo Bos vormt een echte eenheid, het is een power-ploeg.”

Kevin Patijn en Renaldo Jongebloet zijn nog uit de roulatie. De schorsing van Danny Post, met rood weggestuurd in de uitwedstrijd tegen FC Oss, zit erop.

De tegenstander

Na een aantal jaar op rij onderin te zijn geëindigd, heeft FC Eindhoven sinds het seizoen 2009-2010 de stijgende lijn te pakken. De afgelopen twee seizoenen eindigden de Brabanders op de twaalfde plaats, in dit lopende seizoen wordt na veertien wedstrijden heel knap de tweede plaats ingenomen achter koploper FC Zwolle. FC Eindhoven verloor dit seizoen nog maar twee keer, heeft de minst gepasseerde defensie van de Jupiler League en draait goed mee in de strijd om de tweede periode.

Vooral sinds de komst van trainer Ernst Faber, hij is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach van FC Eindhoven en is tevens de assistent van Bert van Marwijk bij Oranje, heeft de club de weg naar boven gevonden. Door middel van goed voetbal worden er mooie resultaten afgedwongen. De kracht van FC Eindhoven zit hem vooral in het collectief. Zo hebben ze niet een uitgesproken goaltjesdief, liefst elf verschillende spelers vonden dit seizoen het net. De meest waardevolle spelers zijn de 20-jarige Josemar Makiavala, Rob van Boekel (beiden vier doelpunten) en Serhat Koç (drie treffers). Koç maakte in het seizoen 2008-2009 18 goals in 36 wedstrijden, maar lijkt sindsdien de scherpte te missen. Twaalf duels voor FC Groningen, vijftien duels voor SC Cambuur en eenendertig duels voor FC Eindhoven sinds zijn terugkeer in het Jan Louwers stadion, leverden slechts zeven treffers op. In het GN Bouw stadion zal hij vanavond in ieder geval niet de kans krijgen om te scoren. Koç is naar aanleiding van zijn vijfde gele kaart een wedstrijd geschorst.

Ivo Rossen, doelman Ruud Swinkels, Justin Tahapary, Jens van Son, de Belg Wesley Vanbelle en de al eerder genoemden Serhat Koç en Rob van Boekel kwamen tot nu toe in alle veertien gespeelde wedstrijden in actie. Naast een aantal jonge talenten van PSV (van hen kwamen Rinke Pennings, vier duels en Kindo Kamara, één duel) dit seizoen al binnen de lijnen, heeft trainer Ernst Faber ook de beschikking over de nodige ervaring. Zo heeft Theo Lucius al 356 duels in het betaald voetbal in de benen, Leon Kantelberg staat op hetzelfde aantal, Justin Tahapary staat op het punt zijn tweehonderdste wedstrijd te spelen, terwijl Ivo Rossen op 188 caps staat.

Hoewel FC Eindhoven in eigen huis iets sterker is dan op vreemde bodem, presteren ze ook in uitwedstrijden goed. Alleen de wedstrijd bij MVV Maastricht ging verloren, het team scoort niet veel (zeven treffers) maar kreeg ook maar vier goals tegen.

In het seizoen 2009-2010 won FC Eindhoven in Dordrecht (3-0), de andere negen ontmoetingen tussen beide teams in het GN Bouw stadion, eindigden de afgelopen tien jaar in zeges voor de thuisploeg of een gelijkspel.

Ivo Rossen speelt sinds 2009 voor FC Eindhoven. Daarvoor kwam hij uit voor FC Den Bosch, FC Zwolle, Go Ahead Eagles en FC Dordrecht. In het seizoen 2003-2004 speelde Rossen achttien duels in het shirt van de Schapenkoppen en scoorde één keer.

Rogier Honig is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter en moet deze wedstrijd in goede banen gaan leiden. De assistent-scheidsrechters zijn E. de Vree en J. Mulder. Vierde official is B. van der Lip.

Historie Dordrecht-Eindhoven, de laatste 10 duels

13-11-2010: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 2 – 2
08-02-2010: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 0 – 3
08-08-2008: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 2 – 0
08-02-2008: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 1 – 1
15-09-2006: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 2 – 1
14-10-2005: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 1 – 1
18-03-2005: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 2 – 1
15-08-2003: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 1 – 1
06-12-2002: FC Dordrecht – FC Eindhoven: 1 – 0
12-10-2001: Dordrecht’90 – Eindhoven: 4 – 1

Stand vooraf
02. FC Eindhoven, 14 gespeeld, 30 punten (22-10, +12)
12. FC Dordrecht, 14 gespeeld, 18 punten (20-31, -11)

De historische wedstrijd

Seizoen 2008-2009: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 2-0

Scoreverloop:
1-0 Rihairo Meulens
2-0 Rocky Siberie

Het verhaal van destijds:

FC Dordrecht is het nieuwe seizoen goed begonnen. Op “08-08-2008” werd er in eigen stadion met 2-0 gewonnen van FC Eindhoven.

In de eerste helft ging de wedstrijd gelijk op. Beide teams kwamen nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Na de pauze kwamen de Schapenkoppen op stoom en drongen ze de tegenstander terug. Twintig minuten voor tijd maakte Rihairo Meulens op aangeven van John Verhoek de bevrijdende 1-0. In de slotfase besliste invaller Rocky Siberie het duel door loeihard de 2-0 tegen de touwen te knallen.

Rihairo Meulens speelt vandaag de dag voor Almere City FC, Rocky Siberie vertrok in januari 2009 alweer bij FC Dordrecht en speelde daarna nog voor de Utrechtse amateurclub Hercules om vervolgens te verkassen naar Italië.

FC Dordrecht beëindigde het seizoen 2008-2009 op de achtste plaats, FC Eindhoven werd achttiende.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.