Voorbeschouwing FC Dordrecht – FC Eindhoven

Ondanks een goede tweede helft, lukte het de Schapenkoppen niet om afgelopen dinsdag opnieuw een ronde verder te komen in het bekertoernooi. Na de stunt al eerder aan de Krommedijk tegen NEC, werd er verloren van FC Volendam. Zaterdag volgt de derde opeenvolgende thuiswedstrijd in dik een week. FC Eindhoven zal dan te gast zijn in het GN Bouw stadion. De laatste keer dat FC Dordrecht een thuiswedstrijd speelde in de competitie op zaterdag was op 29 januari 2005. Destijds werd Top Oss met 4-1 verslagen.

Eerder deze week gaf Technisch manager Marco Boogers hier op de website al aan dat ook de wedstrijd tegen FC Eindhoven weer belangrijk is. “We kunnen zowel voor de ranglijst als voor de tweede periode goede zaken doen. We staan maar vier punten achter op de nummer zes.” En zo is het maar net. Een overwinning zal het vertrouwen alleen maar doen toenemen, zeker met de mooie uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam die daarna weer op de rol staat en de dan ongetwijfeld toenemende belangstelling voor het team van Henny Lee.

FC Eindhoven draait een goed seizoen. Uit de eerste twaalf duels werden negentien punten gehaald en daarmee bezetten de Brabanders de achtste plaats. Als we naar alle resultaten kijken, zien we dat de punten vooral werden gehaald in de eerste twee maanden van de competitie. Want uit de laatste zes duels werden slechts vijf punten gepakt. Net als FC Dordrecht, kwam er ook voor de club uit de lichtstad een einde aan het bekeravontuur. Op bezoek bij AZ werd er met 3-0 verloren.

FC Eindhoven staat dit seizoen onder leiding van Ernst Faber die voor het eerst op eigen benen staat en begin dit jaar al had getekend bij MVV. Van dat contract zag hij af, waarna hij later zijn handtekening onder een verbintenis zette in het Jan Louwers stadion. Raar was die keuze uiteindelijk niet, aangezien Faber sinds 2006 al in de functies van assistent en interim-trainer aan de slag was bij FC Eindhoven. De Belg Ratco Vansimpsen is de clubtopscorer met vijf goals, Patrick N’ Koyi, vorig seizoen goed voor twaalf goals, volgt hem met vier treffers. Qua ervaring in de selectie steekt Leon Kantelberg er met kop en schouders bovenuit. Inmiddels staat de geboren Eindhovenaar op 332 caps. Vreemd genoeg speelde Kantelberg na zijn jeugdjaren voor de club tot vorig seizoen nooit in het eerste elftal van FC Eindhoven. Reserve-doelman Jurgen Hendriks (acht seizoenen) en Justin Tahapary (zes seizoenen) zijn het langst achtereen actief voor de club.

Over het algemeen boekt FC Dordrecht goede resultaten in eigen huis tegen FC Eindhoven. Alleen vorig seizoen, toen de Brabanders in een goede periode verkeerden, werd er flink verloren (0-3).

Stefan Tulleners is door de KNVB aangesteld om dit duel in goede banen te gaan leiden. De jonge arbiter zal hierbij worden ondersteund door de grensrechters C. Schaap en W. Schuitemaker. Vierde official is S. Berben.

Historie FC Dordrecht – FC Volendam, de laatste 10 duels

08-02-2010: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 0-3
08-08-2008: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 2-0
08-02-2008: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 1-1
15-09-2006: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 2-1
14-10-2005: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 1-1
18-03-2005: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 2-1
15-08-2003: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 1-1
06-12-2002: FC Dordrecht-FC Eindhoven: 1-0
12-10-2001: Dordrecht’90-Eindhoven: 4-1
22-08-2001: Dordrecht’90-Eindhoven: 5-4 (beker)

Stand vooraf
08. FC Eindhoven 12 gespeeld, 19 punten
10. FC Dordrecht 12 gespeeld, 15 punten

De historische wedstrijd:

Seizoen 1999-2000: Dordrecht’90-Eindhoven: 3-0

Scoreverloop:
1-0 Rui Monteiro
2-0 Jerry Simons
3-0 Rui Monteiro

Het verhaal van destijds:

Dordrecht’90-trainer Robert Verbeek kon zijn lol niet op, na de vijfde overwinning, de tweede pas op eigen veld, van het seizoen. “Als ploeg hebben we goed gespeeld. Eindelijk hebben we eens een overwinning verdiend.”

Al na acht minuten kwamen de Schapenkoppen aan de leiding. Via de Nieuw-Zeelander Rafael Di Gregori, kwam de bal bij Rui Monteiro die raakschoot: 1-0. Na een klein half uur nam Dordrecht’90 verder afstand van de opponent uit de lichtstad. Jerry Simons bekroonde de mooiste aanval van de avond, ingeleid door Gert Aandewiel: 2-0.

Ver in de tweede helft kon Eindhoven pas een aantal keer gevaarlijk worden. Daarvoor had Rui Monteiro het duel met zijn tweede goal van de avond reeds definitief beslist: 3-0.

De aangever bij de 2-0, Gert Aandewiel is vandaag de dag nog actief in het betaald voetbal. Samen met John Karelse heeft hij NAC Breda onder zijn hoede.

Dordrecht’90 werd dat seizoen achtste, Eindhoven negende. Beide teams haalden 45 punten uit 34 wedstrijden.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.