Voorbeschouwing FC Dordrecht – AGOVV

Het mocht dan wel niet veel en goed zijn wat de Schapenkoppen lieten zien in- en tegen FC Den Bosch, met de 0-0 eindstand bleven de Brabanders wel onder FC Dordrecht op de ranglijst hetgeen weer gunstig is in de strijd om de play-offs. Met enkel puntjes zal het een lastig verhaal worden. Er zullen dus nog een aantal wedstrijden gewonnen moeten worden, iets wat Henny Lee en zijn mannen beseffen.

De wedstrijd tegen FC Den Bosch leverde niet alleen een punt op, maar ook een blessure voor Bart van Muyen en een schorsing voor Tom Beugelsdijk. Van Muyen heeft wederom veel last van zijn schouder, Beugelsdijk kreeg zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Zo kan Henny Lee in één klap niet beschikken over twee centrale verdedigers. Dat wordt dus puzzelen, maar gelukkig heeft voormalig jeugdspeler Mawouna Amevor in een aantal wedstrijden al laten zien de positie in het hart van de verdediging goed te kunnen invullen.

Net zoals bij FC Dordrecht, staat er ook bij AGOVV Apeldoorn een trainer voor de groep die bezig is aan zijn laatste maanden bij de club. Hans de Koning, die van maart tot juli 2005 in dienst was als interim-trainer van FC Dordrecht, vertrekt zodoende na een seizoen alweer bij “de Blauwen”. De Rotterdammer die het langst in dienst was als trainer van Top Oss (tussen 2005 en 2010), staat met zijn team te laag op de ranglijst, iets wat overigens niet de reden is van zijn naderende vertrek en dat is maar goed ook. AGOVV Apeldoorn kreeg namelijk te maken met een puntenaftrek van in totaal negen. Daardoor staat de ploeg nu op de vijftiende plaats met 29 punten uit even zoveel gespeelde wedstrijden, terwijl ze zonder de puntenaftrek nu in het linkerrijtje hadden gestaan met zelfs een punt meer dan de Schapenkoppen.

Wie een blik op de spelerslijst werpt, kan ook zien dat er gewoon een goede selectie staat. Degene die daar het grootste aandeel in heeft is Michiel Hemmen. De van BV Veendam overgekomen spits schoot dit seizoen al zeventien keer raak en deelt op dit moment samen met Derk Boerrigter van RKC Waalwijk de derde plaats op de topscorersranglijst in de Jupiler League. Afgelopen speelronde schoot Hemmen zijn ploeg hoogstpersoonlijk langs FC Volendam door in de met 2-1 gewonnen wedstrijd beide goals voor zijn rekening te nemen. Met doelman Stefan Postma, verdediger René Bot, middenvelder Paul Mulders (ontbrak tegen FC Volendam) en aanvaller Ugur Yildirim beschikt AGOVV over meer dan 1000 duels aan ervaring in het betaald voetbal. Daar moet echter wel bij opgemerkt worden dat Postma al even geblesseerd is, Yildirim al een poosje niet meer in de plannen voorkomt en Bot geen basisspeler is. De middenvelders Jaimé Bruinier (zes doelpunten), Julius Wille (vijf goals) en Levi Schwiebbe zijn spelers om in de gaten te houden evenals Soufiane Laghmouchi (de pas twintigjarige aanvaller heeft dit seizoen tot nu toe de meeste duels van heel het team achter zijn naam staan).

Na de winterstop wist AGOVV Apeldoorn alleen de uitduels tegen Fortuna Sittard (1-2) en FC Eindhoven (0-1) in winst om te zetten. Over heel het seizoen gezien presteren “de Blauwen” echter op vreemde bodem net iets beter dan in het eigen Fly Brazil/Desko stadion. Wat verder opvalt is dat het team van Hans de Koning op Almere City FC na, de meest gepasseerde defensie heeft van de Jupiler League.

Met Hans de Koning hebben we reeds een oud-werknemer van FC Dordrecht genoemd, maar ook Randy Rustenberg heeft een verleden bij de Schapenkoppen. De linksback die sinds januari in Apeldoorn speelt, kwam in de seizoenen 2006-2007 en 2007-2008 28 duels uit voor FC Dordrecht.

Deze wedstrijd moet in goede banen geleid worden door Allard Lindhout. De assistent-scheidsrechters zijn Charl Schaap en Freek Vandeursen. Martin Pérez fungeert als vierde official.

Historie FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn :

14-08-2009: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 1-2
13-02-2009: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 2-1
15-01-2008: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 4-3 (beker)
23-11-2007: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 1-1
26-01-2007: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 2-1
09-09-2005: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 0-1
17-12-2004: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 2-1
29-04-2004: FC Dordrecht – AGOVV Apeldoorn: 2-1

Stand vooraf:
08. FC Dordrecht, 29 gespeeld, 37 punten (42-48 –6)
15. AGOVV Apeldoorn, 29 gespeeld, 29 punten (47-65 –18)

De historische wedstrijd:

Seizoen 2007-2008: FC Dordrecht-AGOVV Apeldoorn: 4-3 (beker)

Scoreverloop:
0-1 Dino Medjedovic
1-1 Nick van der Velden
2-1 Resham Sardar
2-2 Rihairo Meulens
3-2 Nassir Maachi
3-3 Koen Garritsen (strafschop)
4-3 Bart van Muyen

Het verhaal van destijds:

De toeschouwers die de barre weersomstandigheden trotseerden om het bekerduel FC Dordrecht-AGOVV Apeldoorn bij te wonen, kregen het vanzelf warm. Goed voetbal was niet mogelijk, maar desondanks ontspon zich aan de Krommedijk een heerlijk spektakelstuk. FC Dordrecht verliet uiteindelijk als terechte winnaar het veld en plaatste zich voor de kwartfinale van het toernooi om de KNVB Beker: 4-3. Het was de vijfde keer sinds 1982 dat de Dordtse BVO zich onder de laatste acht schaarde. De laatste keer was in 2000, toen NEC met 2-0 te sterk was voor (destijds nog) Dordrecht’90.

De eerste twintig minuten werd er niet gescoord, daarna vielen er binnen vijf minuten twee goals (de 0-1 van Medjedovic en de 1-1 van Van der Velden). Pas tien minuten voor tijd maakte Sardar er 2-1 van, maar Meulens was verantwoordelijk voor de 2-2 en de verlenging.

In de verlenging maakte Maachi na precies 100 minuten spelen de 3-2, maar via een benutte strafschop van Garritsen kwamen “de Blauwen” weer terug in de wedstrijd. Het laatste woord was echter aan Bart van Muyen die zijn team naar de laatste acht van het bekertoernooi schoot: 4-3.

Van alle Dordtse doelpuntenmakers in dit duel, speelt alleen Bart van Muyen nog voor de club. Nick van der Velden komt nu uit voor AZ, Resham Sardar voor Topklasser Rijnsburgse Boys, Rihairo Meulens voor Roda JC en Nassir Maachi voor FC Zwolle.

FC Dordrecht ging in de kwartfinale van het bekertoernooi uiteindelijk eervol onderuit tegen Roda JC. De Limburgers wonnen in het GN Bouw stadion met 1-3.

Samenstelling en regie: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.